Jak nakupovat

Pokud si chcete zpestřit letní večer vůní grilovaných jídel, není zapotřebí mít za domem ani malou zahrádku. Ke grilování stačí i obyčejný balkon, avšak velikosti prostoru, v němž hodláte grilovat či udit, je nutné přizpůsobit i velikost grilu.
 

Druh paliva pro grilování 

Druhé důležité kritérium pro výběr grilu je druh paliva. Grilů existuje velké množství. Jsou grily plynové, grily elektrické, grily na dřevěné uhlí a řada dalších. Mají své klady a mají také své zápory.

Grilování na žhavých uhlících má svoji romantiku, ale je ke zdraví nešetrné. Například díky odkapávání tuků na dřevěné uhlíky dochází k uvolňování škodlivých látek, které se díky kouři usazují na mase. Grilování na plynu či elektrice je sice zdravější, ale zase bez romantiky praskajícího uhlí. Zkrátka, každý typ grilování má své a pokud pořízení grilu plánujete, měli byste si ujasnit, kterým efektům grilování dáváte přednost.

Grily na dřevěné uhlí

Grily na dřevěné uhlí patří mezi nejlevnější, grilovaní je však pracnější. Pracné grilování na grilu na dřevěné uhlí tak patrně nevadí těm, co grilují jen zřídka, a potom zapřisáhlým romantikům. Pokud nepatříte ani k jednomu typu lidí, měli byste začít uvažovat o jiných alternativách. A nyní se blíže podíváme na grilování s dřevěnými uhlíky.

Tělo grilu na dřevěné uhlí je obvykle litinové nebo plechové. Gril stojí na nožkách a skládá se z následujících částí: tělo s jednoduchým (kruhovým nebo obdélníkovým) tvarem, nádoba na uhlí a nad ní je umístěný rošt, na který se pokládá grilované maso.

Příprava takového grilování připomíná spíše rituál. Je nutné připravit uhlíky, rozdělat a rozdmýchat oheň, což vyžaduje určitou zručnost, zkušenost a trpělivost. Rovněž je zapotřebí dobrý odhad nastavení výšky grilovacího roštu. Ten by měl být umístěn tak, aby se grilované jídlo dobře opracovalo nad ohněm, zároveň však plamen nesmí přijít do přímého styku s grilovaným masem.

Grily na dřevěné uhlí Weber představují absolutní světovou špičku a průkopníka mezi kotlovými grily. Nezaměnitelný tvar kotlových grilů Weber s charakteristickým poklopem způsobil opravdovou revoluci v grilování a je dnes nejvíce kopírovaným grilem. Avšak originál je jen jeden a pouze naše grily z Vás udělají mistra v ovládání teploty a krále vaší zahradní party.
 

Plynové grily

Plynové grily představují dobrou alternativu ke grilování na dřevěném uhlí. Plynové grily spalují v plotně plyn, který vyhřívá grilované maso. Všechny plynové grily Weber® se vyznačují extrémně dlouhou životností, odrážející použití špičkových materiálů a kvalitní zpracování, pokročilými funkcemi  a také vynikajícím designem, typickým pro všechny grily značky Weber.
 
Plynové grily mají také svoje nevýhody. Mezi ně patří větší hmotnost či vyšší pořizovací cena. Je otázkou, nejsou-li tyto nevýhody bohatě vyváženy výhodami, které plynové grily přinášejí.
 

Elektrické grily

Elektrické grily značky Weber lze doporučit především tam, kde použití klasických grilů není možné. Jsou tedy vhodné ke grilování na terase, lodžii či balkonu, ale i v interiéru vašeho bytu. Grilování za pomoci elektrické energie je navíc nejúspornější způsob grilování, ale hlavně se vůbec nemusíte bát, že Vás tento způsob grilování připraví o skvělou chuť grilovaní jídla nad otevřeným ohněm - nepoznáte rozdíl! 

Elektrické grily přinášejí v podstatě nejzdravější způsob grilování. Je možné používat ho i v kuchyni.
 

Příslušenství ke grilům

Pokud si chcete Vaše grilování doopravdy vychutnat s maximálním pohodlím, jistě se vám bude hodit mnoho vychytávek z dílny společnosti Weber. Díky propracované nabídce můžete povýšit grilování na malý umělecký zážitek. Doplňky od hliníkových misek na zachytávání tuku, rukavic na ochranu přes sálajícím žárem grilu či přídavných grilovacích roštů až po speciální kameny na pizzu či Gurmet BBQ systém náčiní.

Užitečné jsou také ochranné obaly na grily, které prodlouží životnost Vašeho grilu díky kvalitní ochraně před vnějšími vlivy. Vybírejte z bohatého příslušenství na grilování a budete jistě spokojeni s komfortem, který tyto doplňky přinášejí a především s  výsledky vašeho kulinářského umění.