Menu
0
Váš košík je prázdný

Steak

Doba přípravy
do 30 min
Složitost
2/5
Postup
přímé grilování
Základ každého grilování, král mezi pokrmy. Jednoduchý, ale přesto lahodný, grilovaný hovězí steak by měl alespoň jednou zkusit každý člověk. Pojďme si ukázat, jak na něj.

Ingredience

Počet porcí: 1
  • plátky steaku - 3 cm vysoké, dobře tukem prorostlé, vyzrálé maso
  • druh masa nejlépe roštěná, doporučujeme poradit se v řeznictví
  • černý pepř
  • sůl - nejlépe hrubozrnná
  • olivový olej

Kuchyňská příprava

  1. Steaky by měly být alespoň 3 cm vysoké. Pokud používáme teplotní jehlu do masa, můžeme si výšku zvolit dle svého a aplikace, nebo kuchařka, nám poradí s teplotou i s délkou grilování. Pokud negrilujeme hned, maso uschováme do ledničky.
  2. Steaky vytáhneme z ledničky, lehce potřeme olejem a maso osolíme a opepříme.
  3. Díky teploměrům Weber iGrill a Connect, které můžeme spárovat s chytrým telefonem, budeme mít naprostý přehled o teplotě, a tak o propečení svého steaku. My si uděláme steak na úroveň středně propečený, tedy medium. Před vložením masa na gril tak zapíchneme teplotní jehlu do nejsilnější části steaku.

Příprava na grilu

  1. Rošt grilu řádně očistíme kartáčem, a zkontrolujeme, zda máme dostatek paliva.
  2. Doprostřed grilovacího roštu dáme nejlépe litinový střed Weber GBS Sear Grate. Zavřeme gril a necháme litinový grilovací rošt, aby se řádně nahřál. Připravíme gril na přímý žár a vysokou teplotu 250-290 °C a necháme rozpálit.
  3. Rošt postříkejte troškou oleje Webet BBQ Anti Stick.
  4. Steaky položíme na rošt.
  5. Nechte péct přikryté poklopem po dobu 3-5 minut na každé straně. Sledujeme teplotu, jakmile nám ukazatel dosáhne 50-55°C, steak vyjmeme z grilu, znamená to, že je střed do růžova a steak máme hotový na úroveň medium.
  6. Jehlu ze steaku vytáhneme až před samotným krájením. Do steaku nekrájíme ani nepícháme vidličkou!
  7. Steak necháme v pokojové teplotě odpočívat po dobu minimálně 5 minut. Tímto nám vnitřní teplota dále trochu stoupne a šťávy uvnitř masa se hezky roztáhnou do celého steaku.
  8. Po odpočinutí steak nejlépe nakrájíme na plátky, kolmo na vlákna.

Nyní servírujeme s přílohou dle chuti a je hotovo.

Dobrou chuť!