Menu
0
Váš košík je prázdný

Uzená žebírka s omáčkou

Doba přípravy
90 min a více
Složitost
4/5
Postup
nepřímé grilování
Postup
uzení
Mistrovsky vyuzená žebírka, která se v ústech doslova rozpadají a jejich chuť dostává do kolen nejen milovníky masa.

Ingredience

Počet porcí: 1

(pro 8 osob)

Žebra 

  • 4 celá žebra - cca 1,5 kg každé
  • 200 ml neslazené jablečné šťávy
  • 50 ml jablečného octa

Kořenící směs

  • 2 lžíce soli
  • 2 lžíce mletého černého pepře
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce mletého česneku
  • 2 lžíce chilli prášku - Ancho nebo Chipotle
  • 1 lžíce mletého kmínu

Omáčka

  • 450 ml kečupu
  • 120 ml neslazené jablečné šťávy
  • 50 ml jablečného octa
  • 50 ml hořčice
  • 2 lžíce melasy
  • 2 lžíce worcestrové omáčky
  • 1 lžička mletého česneku
  • Špetka chilli Chipotle nebo Ancho

Vybavení:

Gril Weber
Udící lupínky
Štěteček nebo rozprašovač
Pečící papír
Hliníková fólie (alobal)

Kuchyňská příprava:
  1. Smícháme všechny ingredience kořenící směsi v misce.
  2. Žebra si nejlépe zakoupíme u kvalitního řezníka, který nám je na požádání očistí od blan a přebytečného tuku.
  3. Jinak očištění musíme zvládnout sami tak, že si žebra položíme na krájecí prkénko masitou stranou nahoru a očistíme pouze od případných blan a přebytečného tuku. Poté je otočíme vnitřní stranou nahoru a zde odřízneme přebytečné maso, pokud zde nějaké máme. To můžeme použít na další recepty.
  4. Nakonec si žebra zarovnáme, tedy ořízneme, do tvaru obdélníku podél nejdelší kosti. 
  5. Tupým nožem, například máslovým, vjedeme pod membránu zakrývající zadní část každého "obdélníku" žeber. Zvedneme a uvolníme membránu až do roztrhnutí a poté celou membránu stáhneme.
  6. Žebra potřeme kořenící směsí, a více směsi rozhodně použijeme na straně masa.
  7. Smícháme si 200 ml neslazené jablečné šťávy a 50 ml jablečného octa nejlépe do rozprašovače, případně do misky se štětečkem.
 

Příprava před grilováním:

  1. Namočíme udící lupínky alespoň na 30 minut do vody.
  2. Připravíme si dostatek paliva pro dlouhodobé udržování stejné teploty grilu.
  3. Gril řádně očistíme, a připravíme ho na nepřímé grilování žebírek, na žár 110-120°C.


Příprava na grilu:

  1. Pokud máme gril na dřevěné uhlí a brikety, položíme cca 2 hrsti okapaných lupínků přímo na brikety, pokud máme gril plynový, použijeme udící boxík.
  2. Vložíme žebra na gril stranou kostí dolů, samozřejmě ne nad přímý žár, a grilujeme 4-5 hodin pod zavřeným poklopem.
  3. Každou hodinu kontrolujeme, aby teplota byla stále stejná a přidáváme palivo (brikety) a mokré, okapané lupínky.
  4. Každou hodinu také žebra stříkáme, nebo potíráme směsí jablečné šťávy a octa.
  5. Než budou žebírka hotová, připravíme si omáčku tak, že smícháme všechny ingredience na omáčku ve střední pánvi a přivedeme k varu. Po dosažení varu snížíme žár a za občasného míchání vaříme dalších 15 minut. Boční hořák plynových grilů je na tyto příležitosti perfektní.
  6. Jakmile po 4-5 hodinách uvidíme, že jde vidět asi 1 cm od konců kostí, žebírka sundáme z grilu.


Dokončení žebírek:

  1. Žebírka po vyjmutí z grilu na obou stranách řádně potřeme omáčkou a zabalíme je do vlhkého pečícího papíru.
  2. Poté je zabalíme do extra silné hliníkové fólie. Pokud máme standardní alobal, obalíme 2x. 
  3. Zabalené balíčky vložíme zpět do grilu na rošt a grilujeme na nepřímém, velmi nízkém žáru se zavřeným poklopem po dobu 45 – 60 minut, dokud se nebude maso krásně skoro samo oddělovat od kosti.
  4. Poté vyndáme žebírka z grilu, rozbalíme a potřeme je z obou stran omáčkou. Pro perfektní doladění můžeme ještě žebírka vložit zpět na gril na dalších 15 minut při 110°C.
  5. Žebra nakrájíme na jednotlivé porce a podáváme teplé se zbývající omáčkou. Absolutně perfektní.

Přejeme Vám dobrou chuť!