Uzený losos s máslem na cedrovém prkénku
Doba přípravy
do 30 min
Složitost
3/5
Postup
nepřímé grilování
Ať už jako překvapení pro Vašeho blízkého, nebo jako chlouba grilovacího večera, voňavý losos uzený na prkénku z cedrového dřeva dostane nejen každého milovníka ryb.
Ingredience
Počet porcí: 1
- 500 g filet z lososa s kůží
- 150 g másla
- 1 chilli paprička dle chuti
- 1 stonek citronové trávy
- 1 stroužek česneku
- 3 cm zázvoru
- sůl a pepř
Příprava v kuchyni
- Filet z lososa můžeme lehce omýt, a před grilováním osolit a opepřit.
- Nasekáme nebo najemno nakrájíme chilli papričku (bez semínek), česnek, zázvor i citronovou trávu.
- Ingredience smícháme dohromady v misce či talířku.
- Nachystáme si udící prkénko dle velikosti filetu a minimálně na půl hodiny před grilováním ho ponoříme celé do vody.
Příprava na grilu
- Připravte gril pro nepřímé grilování – přibližně na 175 °C.
- Gril necháme řádně rozpálit, alespoň 10 minut.
- Nejlépe v GBS pánvi si rozpustíme máslo při nízké teplotě. Poté v něm osmahneme nakrájené ingredience.
- Udící prkénko vložíme na přímý žár a necháme ho tam dokud nezačne dýmit a neuslyšíme lehké praskání.
- Prkénko pak vložíme nad nepřímý žár a vložíme na něj filet lososa kůží dolů.
- Lososa grilujeme přibližně 15 minut pod zavřeným poklopem a jen ho průběžně cca po 5 minutách potíráme máslem.
- Nejlépe pomocí teploměru zjistíme vnitřní teplotu, a jakmile losos dosáhne 55 °C, sundáme ho z grilu.
- Servírujeme přímo na prkénku například s grilovanými hranolky či zeleninou. Dobrou chuť!