Menu
0
Váš košík je prázdný

Uzený losos s máslem na cedrovém prkénku

Doba přípravy
do 30 min
Složitost
3/5
Postup
nepřímé grilování
Ať už jako překvapení pro Vašeho blízkého, nebo jako chlouba grilovacího večera, voňavý losos uzený na prkénku z cedrového dřeva dostane nejen každého milovníka ryb.

Ingredience

Počet porcí: 1
  • 500 g filet z lososa s kůží
  • 150 g másla
  • 1 chilli paprička dle chuti
  • 1 stonek citronové trávy
  • 1 stroužek česneku
  • 3 cm zázvoru
  • sůl a pepř

Příprava v kuchyni

  1. Filet z lososa můžeme lehce omýt, a před grilováním osolit a opepřit. 
  2. Nasekáme nebo najemno nakrájíme chilli papričku (bez semínek), česnek, zázvor i citronovou trávu.
  3. Ingredience smícháme dohromady v misce či talířku.
  4. Nachystáme si udící prkénko dle velikosti filetu a minimálně na půl hodiny před grilováním ho ponoříme celé do vody.

Příprava na grilu

  1. Připravte gril pro nepřímé grilování – přibližně na 175 °C.
  2. Gril necháme řádně rozpálit, alespoň 10 minut.
  3. Nejlépe v GBS pánvi si rozpustíme máslo při nízké teplotě. Poté v něm osmahneme nakrájené ingredience.
  4. Udící prkénko vložíme na přímý žár a necháme ho tam dokud nezačne dýmit a neuslyšíme lehké praskání.
  5. Prkénko pak vložíme nad nepřímý žár a vložíme na něj filet lososa kůží dolů.
  6. Lososa grilujeme přibližně 15 minut pod zavřeným poklopem a jen ho průběžně cca po 5 minutách potíráme máslem.
  7. Nejlépe pomocí teploměru zjistíme vnitřní teplotu, a jakmile losos dosáhne 55 °C, sundáme ho z grilu.
  8. Servírujeme přímo na prkénku například s grilovanými hranolky či zeleninou. Dobrou chuť!