Kouzlo grilování na rožni

Delikátní šťavnaté grilované kuře s jemně křupavou kůžičkou, jehněčí kýta, nad níž se Vám sbíhají sliny a dokonale středně propečené hovězí, které hraje chutěmi. Roteserie, to je špičkové příslušenství grilu, které dokáže zadržet šťávu i aroma uvnitř masa, šetrně naložit i s dalšími ingrediencemi a zajistit stejnorodou tepelnou úpravu. Zní to až příliš dobře, aby se tomu dalo uvěřit, ale pokud máte roteserii, můžete v klidu připravovat salát, upíjet přitom z číše vína a gril mezitím udělá všechnu práci sám.

Roteserie rozhodně nepatří mezi nějaké novodobé vynálezy. Příprava pokrmu na rožni je ve skutečnosti prastarý postup. Roteserie byla populární už ve středověku v zámožných domácnostech, kde chlapci ze služebnictva měli za úkol sedět a pomalu obracet s cílem dosáhnout šťavnaté a rovnoměrně propečené krmě. Později byly doplněny mechanické otáčecí systémy, mnohdy k jejich pohonu sloužili psi. Výsledek byl a je stále stejný - jídlo tak jemné, že i dnes, kdy psí sílu vystřídaly elektromotory, pomalé pečení na rožni nepřestává uvádět do extáze chuťové pohárky lidí na celém světě. Díky tomu snad už grilování ani nemůže být jednodušší.

Složení roteserie

Ty nejlepší nápady bývají mnohdy úplně jednoduché. A přesně to platí o roteserii. Je jednoduchá, její obsluha je snadná, ovšem jakmile ji jednou zkusíte, žádná cesta zpátky už nevede. Vyrábí se v provedení pro kotlové grily o průměru 57 cm, pro řady velkých plynových grilů a pro všechny plynové i elektrické modely Weber Q.

Rožeň tvoří osu, kolem které se připravovaný pokrm otáčí. Protknete jím surovinu určenou k pečení a pak ho připojíte k elektromotoru.

Elektromotor je srdcem celé roteserie, zajišťuje totiž pohon pro otáčení rožně. Chcete-li grilovat, zasuňte motor do připraveného držáku, pak jednoduše nasaďte rožeň na motor a stiskněte spínač.

Podle používaného typu grilu může být v příslušenství kruhový nástavec nebo nerezový kryt. Tyto nástavce zabezpečují dostatečný prostor pro otáčení pokrmu. Grilovací komora u velkých plynových grilů je konstruována tak, že již počítá s prostorem pro roteserii, proto u těchto modelů není žádný nástavec ani kryt potřebný.

Vidlicové bodce jsou součástí výbavy všech roteserií bez ohledu na model grilu. Slouží k pevnému zajištění pokrmu na rožni během grilování.

Všestranné možnosti využití otáčecího špízu

Jehněčí kýta

Na roteserii si můžete upéct božsky jemnou jehněčí kýtu, s kostí i vykostěnou, přičemž je to naprosto jednoduché. Jehněčí kýta bez kosti se peče 1,5 - 2 hodiny na nepřímém ohni při teplotě asi 185 °C a kýta s kostí o něco málo déle. Jehněčí kýtu můžete okořenit podle chuti, například mátou, kuličkami jalovce, nebo prostě jen solí a pepřem.

Pečená kachna

Zapomeňte jednou pro vždy na vysušenou kachnu s unavenou kůží. Na roteserii si upečete kachnu jedna báseň. Klasikou je například recept s nádivkou z jablek, citronů a tymiánu za doprovodu omáčky z červeného vína. Kachnu jednoduše omyjte, naplňte ji zvolenou nádivkou, navlékněte na rožeň a ten nasaďte na elektromotor roteserie. Šťáva z výpeku je také jednoduchá záležitost - do hliníkové vaničky pod kachnu vložte během pečení čerstvé bylinky a lehce zalijte vodou. Vaničku vyjměte těsně před dopečením kachny, získáte skvělý výpek na přípravu šťávy. Jednoduché, snadné a lahodné.

Roast beef

Dopřejte své rodině zážitek ze šťavnatého roastbeefu, celosvětové klasiky mezi recepty. Kuchařské tajemství spočívá v odstavení pečeně v pravou chvíli mimo žár, čímž si zajistíte šťavnaté, středně propečené maso plné chutí. Můžete si také zaexperimentovat s celou řadou kořeněných alternativ. Během posledních 15 minut pečení můžete například maso potírat rozmarýnovým olejem, chutná pak fantasticky.

Ananas

Na roteserii svedete i víc, než jen upéct maso. Výbornou chuť získá například ovoce. Oblíbený je zejména ananas, přičemž se můžete rozhodnout pro sladkou nebo pikantnější úpravu. Nebo i něco mezi tím - grilovaný celý ananas, glazírovaný medem, vanilkovým luskem a čili, což je naprostý hit napříč generacemi. Ananas oloupejte, navlékněte na rožeň a ten připojte na elektromotor roteserie. Pečte na nepřímém plameni pod poklopem po dobu 45 minut. Během grilování ananas ještě 15 minut potírejte glazurou.

Dodatečné příslušenství k otáčecím špízům

Roteserie otevírá dveře do světa svůdných kuchařských kreací, které uvedou smysly do extáze a Vašemu grilovacím umění dodají lesku. A s šikovným doplňkovým příslušenstvím Vás práce s rotesérií bude bavit ještě víc.

Souprava špízů Weber

Pokud máte rádi grilování na jehle, pak určitě víte, jak těžké je všechno rovnoměrně propéct. A právě tuto potíž souprava pro roteserii řeší. Především s její pomocí můžete grilovat současně až na šesti jehlách, a protože se špízy během přípravy otáčejí, můžete se spolehnout, že všechny porce se propečou rovnoměrně. Ideální je pro lahodné kebaby, grilované ovocné špízy či dokonce kroucený chléb. Souprava obsahuje 12 silných jehel ve dvou rozdílných délkách. Hodí se ke všem rotesériím Weber.

Koš Weber pro roteserie

Obdélníkový drátěný koš Weber Vám při grilování ještě více usnadní pečení šťavnatých kuřecích paliček, chutné zeleniny, křupavých amerických brambor, nebo dokonce i delikátní sekané. Víko je nastavitelné, takže vždy sedí bez ohledu na to, co grilujete. Koš nasuňte na rožeň, spusťte otáčení a gril se postará, aby se obsah rovnoměrně propekl, aniž byste museli hnout prstem.

Jemný drátěný koš Weber

Nový koš z jemné drátěné síťoviny je prostě šikula, umožní Vám na roteserii připravovat celou plejádu pokrmů z drobných kousků. Udělejte si křupavé pomfrity, nebo si získejte děti a věčně mladé mezi námi pravým popcornem na grilu. Jemný drátěný koš si také výborně poradí s mořskými plody nebo drobně pokrájenou zeleninou.

Otáčecí špíz Weber s elektromotorem je skutečně univerzální nástroj pro další rozšíření možností na Vašich grilech Weber. Pokud jste z Brna či Jižní Moravy, přijďte se na produkty Weber podívat na naší prodejně, rádi Vám pomůžeme s ideálním výběrem.