Fish 'n' Chips s hrachovým pyré

Na Vašem grilu Weber můžete připravit tradiční jídla z celého světa. Zde Vám přinášíme recept na oblíbený pokrm z Anglie, klasické Fish 'n' Chips s hrachovým pyré. S tímto receptem připravíte porci pro 4 lidi.

Přísady:

Ryba:

800 g bílé ryby (třeba hejk či některý typ tresky)
250 g pšeničné mouky
1 vejce
200 ml piva
100 ml vody
2 polévkové lžíce oleje
2 vaječné bílky, ušlehané na tuhý sníh
sůl
pepř
špetka cukru
neutrální olej na smažení
6 polévkových lžic pšeničné mouky na smažení

Hranolky:

8 velkých brambor vhodných k pečení
neutrální olej na smažení

Hrachové pyré:

200 g hrachu
hrst čerstvé máty
slupka a šťáva z poloviny citrónu
1 stroužek česneku
4 polévkové lžíce olivového oleje
sůl
pepř

Výbava:

Kuchyňská příprava:

Rybu očistěte. Posypte ji 1 polévkovou lžící soli a 1 kávavovou lžičku cukru a nechte ji alespoň 2 až 3 hodiny odležet, ideálně až 24 hodin. Rybí maso se tím zpevní a při smažení bude lépe držet pohromadě. Rybu nakrájejte na rovnoměrné díly.

Ušlehejte důkladně mouku, vejce, pivo, vodu a olej, nesmí být žádné kousíčky. Z vaječných bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně vmíchejte do těstíčka. Přidejte trošku soli a špetku cukru.

Oloupejte brambory, nakrájejte je na hranolky o průřezu 1,5 x 1,5 cm. Namočte je na 24 hodin do vody, aby se z brambor vyplavil škrob. Při smažení pak snadněji vytvářejí křupavou kůrku. Brambory nechte okapat a osušte v papírové utěrce.

Hrachové lusky vyloupejte, hrách vsypte do mixéru. Nastrouhejte citrónovou kůru a pak opečte půlku citrónu překrojenou stranou dolů na přímém žáru, dokud se na ní neobjeví stopy od mřížky grilu. Šťávu vymačkejte do nádoby mixeru, přidejte citronovou kůru, mátu, česnek a olivový olej. Mixujte, dokud nevznikne hrubé pyré. Ochuťte solí a pepřem.

Příprava na grilu:

Gril připravte na nepřímý žár a teplotu asi na 200 °C. Na gril položte Wok pánev, přidejte olej a zahřejte ho asi na 160 °C. Hranolky smažte na oleji asi 10 minut, dokud nezměknou. Ztlumte teplotu, vyjměte brambory z oleje a nechte je stranou ve vhodné nádobě zchladnout. Zůstanou odstavené, dokud nevychladnou úplně. Znovu rozehřejte wok pánev, tentokrát na 250 °C. Vložte do rozpáleného oleje hranolky a usmažte je do zlatavě hnědé barvy. Hranolky vyjměte a položte na savý papír, posolte a nechte stranou po dobu, kdy budete připravovat rybu.

Díly rybího masa obalte v mouce a pak v těstíčku. Jednotlivé díly nabírejte vidličkou a pokládejte je napůl ponořené do rozpáleného oleje. Vyčkejte 6 až 7 vteřin, až těstíčko vytvoří krustu. Každý kousek pomalu a s opatrnými pohyby postupně osmažte, dávejte pozor, aby se olej nerozstříkl. Tento postup opakujte i s ostatními kousky. Když je krusta zlatavě hnědá, usmažený kousek ryby vyjměte. Nechte okapat na savém papíře. Rybu podávejte s hrnaolky a hrachovým pyré.

Tip:

K hranolkům servírujte sladový ocet - je to tradiční kombinace.

Topgrily Vám přejí dobrou chuť!