Kuřecí stehna se slaninovou omáčkou ochucenou whisky

Vyzkoušejte z Vašeho grilu Weber tradiční kuřecí stehna s originální a lahodnou slaninovou omáčkou ochucenou whisky. Topgrily a Weber Vám přináší recept na 4 porce této pochoutky. Příprava zabere asi 30 minut, marinování 8 až 24 hodin a grilování necelou hodinu.

Suroviny:

4 celá kuřecí stehna (asi po 300 g, bez přebytečného tuku a kůže)
udící lupínky Weber
tabasco
4 plátky uzené slaniny nakrájené na kostičky
2 najemno nasekané cibule
1 lžíce najemno nasekaného česneku
125 ml kečupu
60 ml černé melasy
4 lžíce jemné hořčice
60 ml whisky
2 lžíce hnědého cukru
2 lžíce worcesterské omáčky

Vhodné příslušenství Weber:

Příprava v kuchyni:

Na omáčku smažíme ve středním hrnci při středním žáru slaninu dokřupava asi 10 minut z obou stran. Zmírníme žár. Přisypeme cibuli a česnek a smažíme 5 minut. Přidáme zbývající přísady, směs promícháme a vaříme asi 5 minut. Odebereme asi 75 ml omáčky a necháme ji zchladnout.

Do velkého uzavíratelného sáčku vložíme kuřecí stehna a polovinu vychladlé omáčky. Ze sáčku vytlačíme vzduch, pak jej zavřeme a několikrát převrátíme, aby se omáčka rovnoměrně rozdělila. Maso marinujeme v chladničce minimálně 8 hodin a až 24 hodin.

Kuřecí stehna vyjmeme ze sáčku. Omáčku, která na nich ulpěla, neodstraňujeme. Tu, která zbyla v sáčku, vyhodíme.

Příprava na grilu:

Gril Weber připravíme na nepřímý střední žár, 175 až 230 °C. Grilovací rošt očistíme kartáčem. Udící lupínky namočíme do vody a necháme je okapat. Poté je vložíme na rozžhavené uhlíky nebo do udícího boxu u plynových grilů. Kuřecí stehna grilujeme kůží dolů nad nepřímým středním žárem při zavřeném poklopu 25-30 minut. Poté je z obou stran potřeme omáčkou a grilujeme dalších 25-30 minut, než z nich při vpíchnutí vidličky vytryskne čirá tekutina a maso u kostí přestane být růžové. Mezitím stehna občas obracíme a potíráme omáčkou.

Pak je sejmeme z roštu, necháme 3-5 minut odpočinout a podáváme se zbylou omáčkou. Přejeme Vám dobrou chuť!