Nejlepší ryby na gril

Nejlepší ryby na grilu

Než začneme rybu grilovat, je potřeba na začátek říci, že rybu nelze na grilu připravovat jako jiné druhy masa. Ryby patří mezi velmi jemná masa a kdybychom je položili například na rožhavený litinový rošt, připekly by se nám a s použitím obyčejného grilovacího náčiní by se pravděpodobně hodně potrhaly. Tomu Vám pomůže předejít například speciální široká Weber lopatka na rybu, na kterou naberete celý pokrm.

Ještě lépe uděláte, pokud nebudete rybu grilovat na běžném roštu, ale například na velké nerezové grilovací pánvi Weber Style. Na ní se Vám ryba nepřipeče a navíc se na ni vleze velké množství jídel, takže si můžete zároveň k rybě ugrilovat třeba zeleninu.

Nejlepší ovšem je grilovat ryby ve speciálním držáku na ryby Weber. V něm budou ryby perfektně zabezpečeny a chráněny před připálením. Také je bezproblémově rovnoměrně ugrilujete z obou stran, neboť stačí jednoduše otočit celý držák. Po grilování jej navíc můžete dát do myčky a krásně se Vám tak vyčistí. Držák na rybu Weber nabízí ve dvou velikostech, takže jej můžete použít na všech grilech Weber.

Pokud chcete grilovat například krevety, mušle, či chobotnici, můžete použít i jiné pomůcky. Ke všem třem pokrmům se perfektně hodí třeba Wok pánev Weber či nejrůznější litinové grilovací tály, které Weber nabízí ke všem svým grilům. Tyto mořské plody se na litinovém povrchu lépe opečou a budou tak ještě chutnější. Narozdíl od klasických ryb se u nich nemusíte bát, že by se roztrhaly, takže nemusíte používat speciální držák na ryby.


Losos/pstruh

Tučné ryby jsou pro grilování ideální, ať už s kouřem či bez kouře, s potíráním či bez něj. Tolik možností! Zkuste udit celou půlku ryby a dávejte pozor, abyste ji negrilovali příliš dlouho a zbytečně ji tím nevysušili.

Krevety

Na špízech se zeleninou, na grilovacím tálu se spoustou česneku nebo ve woku spolu s jinými lahůdkami. Dbejte, abyste to s tepelnou úpravou nepřehnali, protože pak by mohly být tuhé.

Treska

Grilovaná bílá ryba je vynikající, obzvláště treska. Zkuste během přípravy přidat trochu kouře nebo ji podávejte s fenyklem v litinovém hrnci.

Mušle

Moules marienere, kdo dokáže odolat? Na grilu můžete toto elegantní jídlo snadno připravit ve woku. Můžete také mušle pokrýt směsí strouhanky, parmezánu, petržele a česneku.

Chobotnice/oliheň

Chobotnici trochu předvařte a poté ugrilujte s citrónem a použijte do salátu. Nebo naplňte olihně směsí strouhanky, parmezánu, petržele a česneku a poté ugrilujte na grilovací desce či tálu Weber.