Turecká kuchyně - 3 recepty

Na našich stránkách Vám rádi přinášíme recepty z různých koutů světa. Zde od nás máte návod, jak si můžete i u Vás doma vyzkoušet tři lahodné pokrmy z turecké kuchyně, a sice kořeněná kuřecí křidélka, jehněčí kebab či masové kuličky s fazolovým salátem. Všechny uvedené recepty jsou určeny pro 4 osoby.

Vhodná výbava Weber:

Kořeněná kuřecí křidélka

Přísady:

8 velkých kuřecích křidélek
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce papriky
1 lžička chilli prášku
1 lžička sušeného tymiánu
drcený černý pepř
sůl

Jogurtová zálivka:

200 g tureckého jogurtu
15 ml olivového oleje
2 stroužky česneku
1 lžička čerstvých mátových lístků
sůl

Kuchyňská příprava:

Upravte kuřecí křidélka. Oloupejte stroužky česneku a najemno je nakrájejte. Místy udělejte na křidélkách malé zářezy a vložte do nich plátky česneku. Potřete maso olivovým olejem.

V míse smíchejte papriku, chilli prášek, sušený tymián, sůl a pepř. Potřete kuřecí křidélka touto směsí tak, aby na každém místě byla stejnoměrná vrstva koření. Nechte 30 minut odležet.

Připravte jogurtovou zálivku. Šlehejte jogurt, dokud nebude jemnější. Přidejte olivový olej, potom znovu chvíli šlehejte. Oloupejte a rozdrťte česnek, omyjte lístky máty a nakrájejte je. Přidejte mátu a česnek do jogurtu a dochuťte solí.

Příprava na grilu:

Gril rozehřejte na nepřímý žár na cca 170 °C. Kuřecí křidélka položte do prostředku roštu a zavřete poklop. Pečte je po dobu 15 minut nebo dokud nebudou křupavá. Ujistěte se, že jsou dostatečně propečená, než je začnete podávat s jogurtovou zálivkou a grilovanou zeleninou.

Jehněčí kebab

Přísady:

750 g vykostěných jehněčích beder nebo plece
2 stroužky česneku
1 hrnek plnotučného mléčného jogurtu
1/4 hrnku extra panenského olivového oleje
2 lžičky pepřových zrnek
1 lžička soli
1 lžička čerstvě nadrceného černého pepře
8 zralých oválných rajčat nebo malých kulatých rajčat
6 červených paprik
6 zelených paprik
4 cibule
4 chleby pita

Kuchyňská příprava:

Maso nakrájejte na 2 cm kostičky. Oloupejte stroužky česneku a rozmačkejte je. V misce smíchejte s jogurtem, olivovým olejem, zrnky pepře, solí a černým pepřem. Přidejte jehněčí kostičky do jogurtové směsi a pečlivě jí maso obalte. Přikryjte misku a nechte jehněčí maso naložené v ledničce po dobu 6 hodin, jednou nebo dvakrát ho promíchejte. Po naložení vyjměte jehněčí maso z jogurtu a odstraňte přebývající marinádu.

Omyjte rajčata a papriky a odstraňte stonky a semínka. Papriky nakrájejte na 2 cm čtverečky. Oloupejte cibule a nakrájejte je na čtvrtky. Napichujte na jehlice v následujícím pořadí - červená paprika, cibule, maso, rajče a zelená paprika. To samé pořadí opakujte, až bude jehlice plná.

Příprava na grilu:

Gril připravte na přímé vaření na cca 200 °C. Jakmile je gril předehřátý, potřete rošt olejem a všechny kebaby na něm rozmístěte. Zavřete poklop a jednou za čas kebaby otočte. Nechte je péct, dokud nebude jehněčí maso opečené a hotové. Trvá to 8-12 minut než se maso pořádně propeče. Vyndejte špízy z grilu. Sejměte z nich maso a zeleninu a vše dejte na talíř. Dejte pozor, aby zelenina byla rozdělena rovnoměrně. Ihned poté pokrm podávejte s pita chleby.

Masové kuličky s fazolovým salátem

Přísady:

200 g pancetty
200 g masa z hovězí kýty
10 g hovězího tuku
50 g bůčku
100 g telecího masa
čerstvý tymián
mořská sůl
cajunské koření

Fazolový salát:

1 mrkev
1 lžíce plocholisté petržele
1 červená cibule
1 konzerva velkých máslových fazolí (cca 400 g)
4 lžíce extra panenského olivového oleje
1 lžíce bílého vinného octa
1/2 citrónu
sůl

Kuchyňská příprava:

Dejte pancettu, hovězí, hovězí tuk, bůček a telecí maso do mixéru a vše nasekejte. Dejte do mísy. Omyjte čerstvý tymián a otrhejte lístečky. Smíchejte je s masem a ochuťte solí a cajunským kořením. Směs po dobu 10 minut míchejte. Směs rozdělte na části po 100 g. Ty dejte do ledničky, dokud nezačnete grilovat masové kuličky.

Nyní připravte fazolový salát. Pečlivě omyjte mrkev a petržel. Mrkev nastrouhejte najemno a petržel nasekejte. Oloupejte a nakrájejte cibuli. Rozmačkejte fazole. Nalijte do malého hrnku olivový olej, bílý vinný ocet, citronovou šťávu, sůl a vše pečlivě promíchejte. Smíchejte fazole, mrkev, cibuli a petržel ve velké míse. Přidejte zálivku a vše promíchejte.

Příprava na grilu:

Gril rozehřejte na přímé vaření na cca 200 °C. Nechte ho rozehřát předem. Masové kuličky dejte na rošt a zavřete poklop. Nechte je na grilu po dobu 6 minut, během grilování je otočte 2-3 krát. Odeberte masové kuličky z grilu a podávejte s fazolovým salátem.

Z těchto tří receptů si jistě každý dokáže vybrat pro sebe lahodné jídlo. Nebojte se vyzkoušet i cizí kuchyně na Vašem grilu Weber, určitě nebudete litovat. Přejeme Vám příjemné grilování a dobrou chuť!