Zkuste udit na grilech Weber!

Dříve se maso udilo kvůli konzervaci. Kouř vysouší vodu a syrovou hmotu konzervuje, takže hosopodyně měla maso kdykoli po ruce ve spíži a mohla ho podávat po celý rok. Dnes se uzením snažíme uspokojit jinou potřebu. Mnozí z nás milují tu jemnou kouřovou příchuť, již známe například z uzeného lososa, šunky a venku grilovaného jídla. Kouř se stal v grilování jedním z nejžhavějších trendů a ve svém grilu máte skvělý nástroj, s nímž se můžete pustit do uzení. 

Na svých grilech Weber nemusíte jen grilovat, s Weberem můžete i udit! Chcete-li se pustit do kouřového dobrodružství se svým běžným kotlovým nebo plynovým grilem, potřebujete vlastně jen udící dřevo v podobě lupínků či špalíků, a možná také udící box. Pokud ovšem přijdete tomuto kouřovému světu na chuť, dalším krokem je pořízení Weber udírny Smokey Mountain Cooker. Ten má speciální konstrukci k zajištění nízké teploty a je tak ideální pro uzení a pomalé grilování při nízké a stabilní teplotě, což je pro uzení nejdůležitější. 

Udit můžete samozřejmě i na všech ostatních grilech Weber. Stačí gril rozehřát na požadovanou teplotu a poté na grilovací rošt nasypat doporučené množství udících lupínků. Nasypat je můžete přímo na rozžhavené brikety a nebo, jestli máte plynový gril Weber, můžete použít speciální udící box. Ten jednoduše postavíte nad hořáky, nasypete udící lupínky do něj a můžete snadno udit i na plynových grilech.

Weber ve svém sortimentu nabízí několik druhů udících lupínků. Především doporučejeme dřevo z jabloně či třešně, které patří mezi jemnější kouřové příchutě. Pro náročnější je zde dřevo ze stromu mesquite vytvářející již středně silný kouř. Nejaromatičtější je dřevo s příchutí whiskey nabízející nejvýraznější chuť. U všech udících lupínků najdete různé druhy pokrmů, ke kterým se nejlépe hodí. Tak je neváhejte prozkoumat!

Po výběru optimálních udících lupínků už stačí jen položit potraviny na rozpálený grilovací rošt a zavřít poklop. Vaše jídlo se nyní bude zároveň grilovat a udit!