Udržujte Váš gril Weber v čistotě

Čištění Vašeho grilu Weber nemůže být snažší. Při každodenním používání to trvá jen 15 vteřin a už máte dokonalý základ pro grilování Vašeho jídla. Nemusíte jej čistit dokonale po každém grilování, protože vysoké teploty zničí veškeré bakterie. Abyste se vyhnuli zkažení pokrmu zbytky nebo příchutěmi z předchozího vaření, je třeba očistit rošt kartáčem hned po grilování. Z horkého roštu se zbytky odstraňují mnohem snáze a kartáč se neopotřebuje tak rychle, jako když je mřížka studená. Tímto zajistíte, že gril bude vždy čistý pro Vaše další grilování. I přesto je dobré provádět měsíční nebo občasné pečlivější čištění.

Před grilováním

Vždy potřete rošty olejem, aby se Vám k nim jídlo nelepilo. Ideální je Weber BBQ Anti-stick sprej. Litinové rošty byste měli potírat olejem i po použití a očištění, jakmile gril vychladne, abyste předešli zrezivění. V obou případech vždy používejte neutrální olej, například olivový olej může zanechat žluklou chuť.

Grily Weber na dřevěné uhlí

Weber grily na dřevěné uhlí mají většinou vestavěný čistící systém One-Touch, který garantuje čištění bez nesnází. Jednoduše pohybujte rukojetí One-Touch ze strany na stranu a sklepejte tak popel, který díky tomu spadne do lapače pod grilem. Jakmile vše úplně vychladne, můžete popel vynést. Dejte ale pozor, aby byl úplně chladný, než ho vysypete do odpadkového koše.

Po velkém grilování, nebo pokud očekáváte větší událost, je dobré gril pečlivěji vyčistit. To provedete tak, že omyjete vnějšek svého grilu teplou mýdlovou vodou a houbičkou. Jakmile uschne, můžete očistit vnitřek.

Možná si všimnete něčeho, co bude vypadat jako odlupování barvy na vnitřku poklopu. Jsou to pozůstatky uhlíku z mastnoty a vlhkosti, které se připečou na Váš gril. Přestože nejsou škodlivé, měli byste usazeniny pravidelně odstraňovat. K tomu použijte nekovovou špachtli, škrabku nebo houbičku. Potom omyjte mýdlovou vodou a opláchněte. K očištění roštů použijte nerezový kartáč na gril, potom je sundejte a vyleštěte pomocí teplé mýdlové vody.

Pokračujte se zbytkem vnitřku Vašeho kotlového grilu. Nejprve odstraňte palivový rošt. Jakmile se zbavíte popela pomocí One-Touch systému, použijte nekovovou špachtli nebo škrabku k seškrábnutí větších kusů a zbytků jídla. Potom omyjte teplou, mýdlovou vodou a jemnou houbičkou, než přejdete k omývání a leštění hadříkem z mikrovlákna. Váš Weber gril na dřevěné uhlí by nakonec měl být jako nový.

Plynové a elektrické grily Weber

U plynových a elektrických grilů Weber byste měli pokaždé odstranit použitou misku na odkapávání, než začnete znovu grilovat. Plní se totiž během vaření mastnotou a měla by být pravidelně vyměňována. Nikdy neobalujte lapač fólií. Místo toho používejte jednorázové aluminiové misky.

K udržení plynových a elektrických grilů Weber v optimální kondici zvažte pravidelnou měsíční pečlivou očistu, abyste jim zajistili správný výkon a dlouhověkost. Tato rutina je jednoduchá a prostá. Začněte otřením vnějšku svého grilu Weber houbičkou a teplou mýdlovou vodou, jakmile gril vychladne. Omyjte ho a vyleštěte do sucha. Nejlepších výsledků dosáhnete pomocí písku na drhnutí a utěrky z mikrovlákna.

Potom můžete očistit postranní desky. Znovu drhněte pískem a utěrkou z mikrovláken a čističem na nerezovou ocel, nebo jemným přípravkem na duroplast či natřené povrchy v závislosti na Vašem typu grilu a teplou vodou.

Uložený omastek a kouř připomínající loupající se barvu se ve Vašem grilu při normálním používání nahromadí. K odstranění těchto neškodných usazenin jednoduše seškrábněte spálený omastek nekovovou špachtlí, škrabkou nebo houbičkou předtím, než vše omyjete teplou mýdlovou vodou. Ztráta barev z důvodu přílišných usazenin může být také vyřešena tímto způsobem.

Teď se můžete soustředit na vařící komponenty. Nechte gril předehřát po dobu přibližně 5 minut. Potom jen očistěte nerezovým kartáčem grilovací rošty a aroma kolejnice Flavorizer Bars, pokud jimi Váš gril disponuje. Poté, jakmile gril vychladne, opatrně vyjměte rošty a vyleštěte je hadříkem a teplou mýdlovou vodou. Zatímco jsou mřížky vyndané, očistěte trubky hořáků kartáčem pohybem nahoru a dolů. Použijte jiný kartáč než ten, kterým jste čistili rošty, protože byste omastkem mohli ucpat výstupy hořáků.

U elektrických grilů nikdy nečistěte topné těleso kartáčem. Mohli byste ho tím poškodit.

Odstraňte zbytky jídla a omastek z vařících komponentů do misky na dně. Vyndejte tác a vyškrabte všechny zbytky do koše, potom ho očistěte teplou mýdlovou vodou a houbičkou. Nakonec můžete umýt lapač, vyměnit misku a užít si bezchybné vaření.

Nejlepší nástroje na čištění

Základním nástrojem je při udržování čistoty Vašeho grilu Weber kartáč na čištění. Ujistěte se, že štětiny kartáče jsou z nerezové oceli, což je jediný doporučený materiál, který nepoškodí rošt. Weber vyrábí kartáčů celou řadu a všechny těmito štetinami disponují. Jako nejpraktičtější kartáč doporučujeme grilovací kartáč Triangl.

Dalším doporučeným pomocníkem je profesionální čistící sada nebo alespoň speciální špachtle na čištění. Špachtle je užitečná na seškrabávání mastnoty a zbytků z grilovací vany a speciální kartáč oceníte především při čištění plynových hořáků.

Dále Weber vyrábí celou řadu čističů, pro každý účel nabízí ten správný typ. Proto existuje čistič na grilovací roštyčistič smaltovaných grilůčistič Weber na ušlechtilou ocel i čistič Weber Q pro čištění plynových a elektrických grilů Weber Q.

Navštivte také:
Jak nejlépe vyčistit Váš gril Weber?