Menu
0
Váš košík je prázdný

Grilovaný jehněčí hřebínek se sirupem z pomerančů

Doba přípravy
do 90 min
Složitost
4/5
Postup
nepřímé grilování
Když se řekne grilované jehněčí, nejčastěji tím myslíme jehněčí kotlety na grilu a jehněčí hřebínek na grilu. My Vám ukážeme, jak grilovat jehněčí oběma způsoby.

Ingredience

(pro 4-6 osob)
  • 2 jehněčí karé (každé cca 500-700 g)
Ingredience na kořenící pastu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého chilli
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička namletého černého pepře
Ingredience na sirup
  • 120 ml čerstvé pomerančové šťávy
  • 4 lžíce šťávy z granátových jablek
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce balsamica
  • 1/2 lžičky soli

Jehněčí kotlety a jehněčí hřebínek na grilu

Kotlety, hřebínek, hřbet i jehněčí karé - tohle je všechno jeden a ten samý kus jehněčího masa. Jedná se o jehněčí maso s žebry. V případě hřebínku (označován také jako karé) jde o jeden sval s žeberními kostmi, obvykle o hmotnosti okolo 500 gramů. Když tento větší kus naporcujete na jednotlivé porce masa s kostí, dostanete jehněčí kotlety.

My si v tomto receptu ukážeme, jak grilovat jehněčí hřebínek vcelku. Pokud máte jehněčí kotlety už naporcované, recept můžete použít také, jen musíte grilovat výrazně kratší dobu přímou metodou a dát si pozor, aby se Vám maso nevysušilo. Proto za nás doporučujeme dělat jehněčí hřebínek vcelku a porcovat až při servírování. Výsledek za nás chutná lépe, je šťavnatější a křehčí a také při servírování vypadá velmi luxusně :)

Příprava jehněčího hřebínku v kuchyni

Grilovaný jehněčí hřebínek - příprava masaGrilovaný jehněčí hřebínek - grilování
  1. Příprava jehněčího hřebínku - žeberní kosti zbavte tuku a důkladně je očistěte. Maso mezi žebry vykrojte nožem a seškrábejte tak, aby kosti zůstaly zcela holé. Odstraňte i tuk pokrývající maso (nevzniknou tak v grilu zbytečné plameny) a mělo by Vám zůstat růžové až červené maso.
  2. V menší míse smíchejte všechny ingredience na kořenící pastu (česnek najemno nakrájený).
  3. Maso potřete kořenící pastou a nechte aspoň půl hodiny na pokojové teplotě před umístěním na gril.
  4. Připravte si sirup - smíchejte všechny ingredience a nechte cca 20 minut vyvařit, aby měl hustší konzistenci.

Grilování jehněčího hřebínku

  1. Gril připravte nejprve na přímý žár a nechte rozpálit na cca 200 °C
  2. Umístěte jehněčí hřebínek na gril stranou s kostí dolů.
  3. Grilujte asi 15 až 20 minut a průběžně jednou až dvakrát otočte.
  4. Grilujte dokud maso nedosáhne vnitřní teploty 50 °C. Při vpichování teploměru do masa si dejte pozor, aby konec jehly byl v nejtlustší části masa. Dávejte také pozor, aby se sonda nedotýkala kosti - kost vede teplo a extrémně se rozpálí. Sonda by pak ukazovala výrazně více stupňů.
  5. Po dosažení 50 °C vyjměte maso z grilu a nechte 5 minut odpočívat pod alobalem s větráním po bocích. Maso ještě asi o 2 °C doběhne.
  6. Sirup můžete mezitím opět přihřát, pokud je potřeba.
  7. Nakrájejte jehněčí maso na kotlety, pokapejte sirupem a podávejte.
Přejeme Vám dobrou chuť! :)
Grilovaný jehněčí hřebínek - hotovéGrilovaný jehněčí hřebínek - porcování masaGrilovaný jehněčí hřebínek - na talíři

Vhodné vybavení k přípravě receptu

Weber Bible grilováníWeber Bible grilování
skladem
472 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Weber Bible grilováníWeber Bible grilování
skladem
472 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Weber Bible grilováníWeber Bible grilování
skladem
472 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Weber Bible grilováníWeber Bible grilování
skladem
472 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Weber Bible grilováníWeber Bible grilování
skladem
472 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Weber Bible grilováníWeber Bible grilování
skladem
472 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč