Menu
0
Váš košík je prázdný

Středomořské slávky na grilu

Doba přípravy
do 60 min
Složitost
3/5
Postup
přímé grilování
Slávky na grilu vyzkouší málokdo. Což je za nás trošku škoda, protože jde o výborné a poměrně netradiční jídlo, kterým jistě překvapíte všechny své hosty. A grilování je jednodušší, než byste čekali.

Ingredience

  • Slávka středomořská - 3 kg (většinou bývá balena v sáčcích po 1 kg)
  • 2 dcl bílého vína
  • Řapíkatého celeru - stačí cca 4 řapíky
  • Mrkev - přibližně 3 mrkve budou stačit
  • 2 cibule
  • 6-8 stroužků česneku
  • Petržel hladkolistá
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř
  • Italská focaccia - ideální k servírování s hotovými slávky

Příprava slávek v kuchyni

  1. Přebereme slávky - rovnou vyhodíme všechny slávky, které mají poškozenu skořápku (prasklá, s dírkou, apod.). Ty slávky, které jsou nyní otevřené, poklepeme prstem. Během pár sekund by měly zaregovat a zavřít se. Pokud tak neučiní, vyhodíme je také.
  2. Čištění slávek - velká většina slávek by Vám měla zůstat a ty nyní důkladně opereme od všech nečistot (písek, bahno) a odstraníme z nich vousky.
  3. Dále slávky ještě jednou opláchneme studenou vodou a necháme odpočívat bokem, dokud nebudeme mít vše připraveno k jejich umístění na gril. Nelekněte se, když později najdete některé slávky otevřené, jsou v pořádku. Slávky jsou stále živé a průběžně se otevírají a zavírají. Můžete je poklepat a po chvilce zareagují :)
  4. Nakrájíme zeleninu - cibuli na jemné kostičky, mrkev na nudličky a řapíkatý celer a česnek na plátky.
  5. Petržel natrháme na jednotlivé lístky, případně i lehce nakrájíme.
Středomořské slávky na grilu - nepřebrané slávkyStředomořské slávky na grilu - přebrané a umyté slávky

Slávky na grilu

  1. Připravíme gril na přímé grilování o teplotě přibližně 200 °C.
  2. Vložíme do grilu wok pánev nebo litinový hrnec a necháme je řádně rozehřát.
  3. Do rozpálené litiny vlijeme olivový olej - nalívejte dokola po okrajích, ať se promaže celý povrch nádobí včetně krajů. Necháme rozehřát.
  4. Nasypeme nakrájenou zeleninu - dohromady, můžete všechnu zaráz, a orestujeme. To Vám nezabere více než pár minut. Zároveň osolíme a opepříme.
  5. Přidáme do litinového nádobí předpřipravené slávky. Nejprve krátce orestujeme a poté zalijeme bílým vínem.
  6. Přiklopíme poklicí, necháme zadusit a občas pouze v hrnci promícháme. Vmícháme petržel a vaříme přibližně 5 minut.
  7. Kdy máme hotovo? Poznáte to tak, že se slávky zeširoka otevřely
  8. Slávky by měly být otevřené všechny. Ty slávky, které se neotevřely, musíme vyhodit, ty nejezte.
Středomořské slávky na grilu - orestování zeleninyStředomořské slávky na grilu - příprava na grilu

Servírování středomořských slávek

  1. Máme připraveno k jídlu! :) Wok pánev nebo litinový hrnec můžete položit přímo na jídelní stůl - ale pozor, potřebujete nějakou ochrannou podložku, litina bude velmi rozpálená. Nebo můžete podávat po jednotlivých porcích na talířích.
  2. Podávat můžeme s pečivem - pěkně se k nim hodí třeba italská focaccia.
  3. A jak vůbec budeme slávky jíst? Jedna možnost je vzít slávku vždy do ruky a lžičkou vyškrábnout vnitřní maso a nabírat společně s orestovanou zeleninou. Druhou možností - a tu doporučujeme - je udělat si lžičku ze skořápky jiného kusu a nabírat touto skořápkou :)
Středomořské slávky na grilu - servírování v hrnciStředomořské slávky na grilu - servírování na talíři
Přejeme dobrou chuť! :)

Vhodné vybavení k přípravě receptu