Jak vyčistit gril

Rady v tomto článku jsou univerzální a je poměrně jedno, jestli máte gril Weber, na které se specializujeme my, nebo jakýkoliv jiný. Čištění probíhá vždy velmi podobně :)
Na závěr článku poradíme také konkrétní tipy, jak vyčistit plynový gril, jak vyčistit gril na dřevěné uhlí, jak vyčistit elektrický gril a jak vyčistit peletový gril.
Začneme ale tím, že důležité je především mít při grilování vždy čistý grilovací rošt. Nesmí na něm zůstat žádné zbytky jídla z předchozího grilování (z hygienických i chuťových důvodů). Čištění roštu je stejné u všech typů grilu.
Zbytek grilu není nutné čistit úplně pokaždé, ale záleží na situaci - třeba na tom, jak mastná jídla grilujete.
Grilovací rošt - čištění po grilování
Je poměrně jedno, jestli máte rošt litinový, nerezový či z nějakého jiného materiálu. Čištění probíhá v podstatě vždy stejně. Stejně tak u roštu moc nezáleží, jestli grilujete na briketách, na plynu či elektrice.
Pokud děláte víc mastná jídla, můžete po čištění kartáčem následně použít i čistič grilovacích roštů - od mastnoty pomáhá perfektně (u nás na prodejně jej používáme na čištění i u jiných věcí - třeba u plynových lahví). Čistič se používá tak, že vypnete žár na grilu (plynový hořák, apod.), nastříkáte na rošt (může být horký), necháte minutu působit a následně seškrábnete zase kartáčem nebo kuchyňskou houbičkou (stačí samozřejmě obyčejná, Weber ale má případně svoji velkou s logem také).
Smí grilovací rošt do myčky? Moc to nedoporučujeme. Nic moc tím nezkazíte, ale myčka takovou mastnotu stejně příliš nevyčistí - určitě ne tak dobře, jako když budete postupovat výše uvedeným způsobem. Navíc leštidla v myčkách rošty dost vysoušejí, což u litiny může při častějším mytí vést k jejímu poškození - nebo bude nutné jej častěji promastit.
Grilovací rošt - před grilováním
Na čistý rošt doporučujeme aplikovat Anti-Stick sprej - nebo rošt potřít třeba špekem, efekt je stejný. Důležité je, že jídlo se k rozžhavenému roštu tolik nepřilepuje. Zásadní to je třeba při grilování jemnějších jídel jako ryb či zeleniny.Čištění vnitřku grilu

A pokud chcete být pečlivější, pak platí stejný postup jako u grilovacího roštu - následně pomocí čističe roštů a houbičky.
Jak často vnitřek čistit? Je to individuální. Někdo rád vyčistí gril po každém grilování, někdo to udělá třeba dvakrát-třikrát do sezóny. Odvíjí se to dost od toho, jak mastná jídla člověk griluje. Třeba pokud na gril dáte maso naložené v oleji ze supermarketu, je potřeba vše vyčistit určitě okamžitě po grilování, té nečistoty tam zůstane opravdu hodně.. :) Když grilujete hlavně plátky vepřové krkovičky naložené jen se solí, pepřem a česnekem, moc nečistoty v grilu naopak nezůstane.
Jednou za čas je ale každopádně potřeba vyčistit i vnitřek grilu, třeba i spodek poklopu grilu. Usazují se na něm totiž postupně saze, tuky a kouř a časem Vám, pokud čištění zanedbáte, ze spodní strany poklopu vznikne nová pevná vrstva. Mimochodem, pokud máte černý porcelánem smaltovaný poklop (jako je to běžné u většiny kotlových grilů Weber), může to na první pohled vypadat, jako by se Vám smalt ze spodu začal loupat. Smalt je však v pořádku, to se loupe jen ta ztvrdlá vrstva tuku, sazí a kouře. Zaprvé to není moc hezké a zadruhé - nejsme sice odborníci na zdravou výživu, ale mít tohle uvnitř grilu moc zdravé podle nás taky nebude :)
Čištění vnějšku grilu
Tady je samozřejmě u každého grilu čištění trošku jiné. Většinou stačí vodou/jarem a hadříkem. Weber má případně i lepší čističe na smaltovaný povrch u kotlových grilů nebo čistič nerezových povrchů.Nakonec jen dodáme, že čištění vnějšku grilu můžete prakticky eliminovat tím, když u grilu budete používat ochranný obal (pro každý gril máme speciální, přesně padnoucí). Na gril se pak nepráší a nepadají na něj nečistoty ze zahrady a člověk si tak ušetří plno práce :)
Dále najdete dodatečné tipy k jednotlivým druhům grilů. Vždy nicméně platí především postup popsaný výše.
Jak vyčistit gril na dřevěné uhlí

Dodáme ještě, že nám se skutečně čistí kotlové grily na dřevěné uhlí nejlépe právě uvedenou čistící špachtlí. Hezky se prohne a velmi snadno tím seškrábete všechny nečistoty z kulatých stran kotle grilu.
Jak vyčistit plynový gril
I zde platí všechny tipy uvedené výše pro čištění grilovacího roštu, vnitřku i vnějšku grilu. Kromě toho všeho mají plynové grily obvykle uvnitř grilovací vany několik částí navíc. U většiny lepších plynových grilů jsou plynové hořáky nějakým způsobem chráněné a není tedy potřeba čistit tyto hořáky samotné.Třeba u plynových grilů Weber Spirit a vyšších řad jsou plynové hořáky chráněny pomocí flavorizérů. To jsou takové stříšky, které zabraňují nečistotám v přístupu k hořákům a zároveň pomáhají lépe distribuovat teplo. Flavorizéry lze taky čistit nejlépe pomocí výše uvedené čistící špachtle. Kromě toho můžeme doplnit, že flavorizéry je vhodné jednou za čas v grilu protočit - ne všechny jsou totiž přímo nad hořáky, tak je stačí jen navzájem povyměňovat, ať je každý z nich jednou za čas přímo nad hořákem. Tím se vypálí všechny nečistoty.
Kromě toho ještě dodáme, že většina nečistot (grilovací tuky, šťávy, spálené kousky) je u kvalitních plynových grilů prostým spádem odváděna do vyměnitelné misky pod grilem na odkapávající tuk a nečistoty. Tu je dobré také jednou za čas vyměnit - nebo případně stačí používat jen pod ní chycený držák a ten občas vyčistit. Záleží, co Vám vyhovuje více.
Jak vyčistit elektrický gril
Opět platí všechny tipy uvedené výše pro čištění grilovacího roštu, vnitřku i vnějšku grilu. U elektrických grilů je také většina nečistot (grilovací tuky, šťávy, spálené kousky) prostým spádem odváděna do vyměnitelné misky pod grilem na odkapávající tuk a nečistoty. Tu je dobré také jednou za čas vyměnit - nebo případně stačí používat jen pod ní chycený držák a ten občas vyčistit. Záleží, co Vám vyhovuje více.
Jak vyčistit peletový gril
No a i u grilů na pelety platí všechna výše uvedená pravidla pro čištění grilovacího roštu, vnitřku i vnějšku grilu. Doplníme jen, že u peletového grilu je vnitřní čištění potřeba provádět pravidelněji. Vzniká u něj totiž větší množství popela (často je i více odkapávajících tuků, jak grilujeme větší kusy masa) a pokud bychom jej pravidelně neodstraňovali, mohl by zadusit ohniště, ve kterém se uvnitř grilu spalují pelety. Tím by se celý gril mohl zablokovat. Proto nezapomeňte popel odstraňovat.