Jednoduchá pizza doma na gril anebo do trouby
Doba přípravy
do 90 min
Složitost
2/5
Postup
nepřímé grilování
Kdo by nemiloval pizzu! I když je celý postup výroby pizzy jednoduchý, vyžaduje vysokou teplotu pro správně vypečenou kůrku - teplotu tak vysokou, že ji není většina domácích trub schopna dosáhnout. To ale nevadí, tento recept na domácí pizzu vám ukáže trik jak tento problém obejít a taky jak si těsto předpřipravit do mrazáku - tak , že jej budete mít po ruce vždy, když budete mít chuť na pizzu doma!
Ingredience
Ingredience:
- 355 ml teplé vody
- 470 g hladké mouky (jak vybrat mouku na pizzu? - Mrkněte do tipů na závěr! )
- 7 g sušeného droždí
- 12 g cukru
- 10 g soli
- 40 ml olivového oleje
Postup:
- Do mísy dejte vodu, droždí, cukr, třetinu mouky, lehce promíchejte a nechte půl hodiny až hodinu odstát - droždí se tím aktivuje.
- Do mísy nasypte zbytek mouky, sůl a olej a těsto zpracujte -ať už ručně nebo v kuchyňském robotu - 5-7 minut. Těsto by mělo být hladké, elastické, mírně lepivé a měkké.
- Nyní je čas nechat pracovat kvasinky - těsto přikryjte, odložte na teplé místo a nechte minimálně 30 minut kynout - těsto potřete olivovým olejem, aby neoschlo.
- Vykynuté těsto prohněteme, rozdělíme a vyválíme z něj 4-5 koulí. Ty necháme dalších 20 minut vykynout.
- Gril nebo troubu rozehřejeme na 220°- 240°C.
- Těsto vytvarujeme do finální podoby - ideálně rukama, váleček by nám z něj vymáčkl vzduch, který kvasinky pracně vyprodukovaly - a naše těsto by nebylo tak nadýchané. Těsto zpracováváme od středu tak, aby nám vznikla cca 25-30 cm velká placka. Pro lepší manipulaci můžeme dát těsto na pečící papír.
- Nyní si těsto předpečeme - díky tomu zajistíme dokonalé propečení. Stačí nám 1-2 minuty. Sejmeme z grilu.
- Na předpečené těsto dáme námi zvolené ingredience a vložíme zpátky do grilu nebo trouby na 8-12 minut - dokud těsto není na okrajích a ze spodu dokonale zlatavé.
Tipy na závěr:
Nejlepší mouka na pizzu je ta s nejvyšším poměrem bílkovin - u nás tedy mouka chlebová, s mletím '00'
- Těsto si můžeme připravit dopředu a zmrazit - zde jsou možné dva způsoby jak na to -
- 1. zmrazit těsto po bodu 4., kdy je stačí vložit do sáčku a zmrazit. Pro přípravu vyndáme z mrazáku a necháme cca 1 hodinu rozmrazit a dokynout a poté pokračovat bodem 6.
- 2. zmrazit vytvarované předpečené těsto po bodu 7. - těsto zmrazíme na plechu aby si zachovalo tvar. Pro přípravu stačí těsto vytáhnout z mrazáku, rozetřít omáčku, položit ingredience a rovnou s ním do trouby na 12-15 minut.