Pizza Romana
Pizza Romana je druh pizzy s teňoulinkým a velmi křupavým těstem, které je populární hlavně v Římě, podle kterého nese svůj název. V tomto receptu si ukážeme přípravu těsta na pizzu doma a taky pár typických variací toho, co na pizzu.
Ingredience
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 275 g vody
- 10 g soli
- 25 g olivového oleje
- 2 g droždí
Postup:
- Smíchejte mouku a droždí v hnětači a přilijte postupně všechnu vodu.
- Jakmile je těsto kompaktní - cca 5 minut, přidejte sůl, nechte hníst dalších 5 minut a přilijte olivový olej.
- Hněteme dalších 5 minut.
- Těsto rozdělíme na 5 kuliček a necháme ideálně do dalšího dne odležet v lednici. Díky tomu necháme dost času kvasinkám na práci a těsto bude křupavější.
- Další den těsto vytáhneme z lednice zhruba půl hodiny před tvarováním.
- Pizza pec rozpálíme na 300°C.
- Pizzu tvarujeme rukama nebo pomocí válečku - snažíme se těsto udělat co nejtenčí.
- Na pizzu dáme omáčku a položíme ingredience.
- Pečeme 7-12 minut dokud není těsto dokonale zlatavé (i zespodu!)
- Protože je těst velmi tenké, nepřeháníme to s omáčkou - použijeme ji cca 2 polévkové lžíce a rozetřeme do tenké vrstvy, jinak by nám těsto příliš promáčela.
- Těsto můžeme i zmrazit - a to ideálně v již vyválené formě - mrazíme na plechu, tak aby zůstala rovná.