Grilovaná pražma s arašídovou omáčkou
Doba přípravy
do 60 min
Složitost
3/5
Postup
přímé grilování
Pražma je jednou z nejvíce oblíbených ryb - a není se čemu divit! Její maso je křehké, příjemně nasládlé a hodí se k mnoha různým stylům úprav. My si k ní připravíme exotickou arašídovou omáčku s jarní cibulkou a, pro odvážné, s chilli.
Ingredience
- 2 ks čerstvé pražmy
- 150 ml kokosového mléka
- 2 lžíce arašídového másla
- 1 limeta
- 1 lžíce kari koření
- 1 lžíce medu
- 4 jarní cibulky
- thai bird chilli papričky
- hrst pražených arašídů
- sójová omáčka
- sezamový olej
- sůl, pepř
V našem receptu při grilování pražmy použijeme držák na rybu, který je poměrně univerzální a lze použít, ať už máte jakýkoliv zahradní gril, plynový, na uhlí nebo třeba peletový.
Držák na rybu je skvělý pomocník, díky kterému se nemusíme bát roztrhání ryby nebo jejího přilepení na gril. Jednoduše na roštu otočíte celý držák a ryba se Vám krásně ugriluje z obou stran. Alternativně lze rybu grilovat třeba na cedrovém prkénku nebo lze použít keramická deska na rybu.
Příprava pražmy v kuchyni:
- Pražmy očistíme a pod tekoucí vodou zbavíme šupin.
- Na každé straně uděláme 2-3 zářezy.
- Do břišní dutiny dáme bílé části jarní cibulky a chilli.
- Ryby dáme do mísy, polijeme směsí sójové omáčky a sezamového oleje.
- Necháme minimálně půl hodiny marinovat, občas otočíme.
- Pražmu umístíme do držáku na ryby.
- V rendlíku si připravíme arašídovou omáčku - smícháme kokosové mléko, arašídové máslo, med, kari koření, šťávu z limety a dochutíme sójovou omáčkou. Přivedeme krátce k varu. Výsledná chuť by měla být sladko-kyselá, případně dochutíme dle potřeby.


Pražma na grilu:
- Gril rozpálíme na vysoký žár okolo 220 °C, přímé grilování. Ujistíme se, že máme grilovací rošt čistý.
- Držák na ryby s pražmou položíme do rozpáleného grilu, gril zaklopíme a grilujeme 7-10 minut z obou stran, dokud ryby nechytnou pěkně opečenou barvu z obou stran.
- Hotové ryby necháme chvilku odpočinout mimo žár.
- Sloupneme z ryby kůži, odstraníme co nejvíc kostí a naporcujeme.
- Servírujeme na připravené arašídové omáčce.
- Ozdobíme jarní cibulkou, arašídy a chilli.


Tip na závěr:
- Nemáte-li držák na ryby, nezoufejte - pražmu zvládnete ugrilovat i tak :) Základem je čistý grilovací rošt a pražma bohatě potřená olejem. Ryba se ze začátku na gril přichytí, ale po vytvoření křupavé kůrky se sama od grilu oddělí - to je náš signál pro otočení. Otáčíme pouze jednou, pomocníkem nám bude široká obracečka.

