Jemné fazolové chilli s kuřecím masem
Doba přípravy
do 60 min
Složitost
2/5
Postup
přímé grilování
Postup
low & slow
Jednoduché a rychlé jídlo, které zahřeje při chladnějších dnech i večerech klidně celou rodinu. Perfektní s čerstvým chlebem.
Ingredience
- 350-400 g kuřecích prsou (1 chlazená vanička)
- 1 konzerva Fazole bílé v chilli, nebo paprikovém nálevu
- 1 konzerva Fazole bílé sterilované
- 1 konzerva Fazole červené sterilované
- 1 malá sklenice Zeleninového leča (klidně domácího, dle chuti)
- 1 cibule
- 1 kostka masového bujónu
- olivový olej (1 lžíce)
- grilovací koření (2 lžičky)
- mletá paprika sladká (1 lžička)
- chilli koření (1 lžička)
- sůl a pepř
- voda (150-200 ml)
Chilli, gulášky a různé dušené pokrmy jsou oblíbenou odchylkou od klasického grilovaného masa a zeleniny. Skvělé na nich je to, že je vše hezky v jednom hrnci a nabíráme si dle potřeby. Připravili jsme si pro Vás opravdu rychlý a jednoduchý recept na fazolové chilli s kuřecím masem, které se perfektně hodí k chladným jarním či podzimním dnům, kdy tento jemný pokrm zahřeje tělo i ducha.
Základní surovinou kromě masa jsou fazole, ty doporučujeme koupit rovnou konzervované. Pak si ušetříte většinu práce. Pokud se nepodaří sehnat fazole v chilli nálevu, při kořenění masa použijeme o lžičku chilli navíc.
Na konci receptu najdete i doporučení na ideální výbavu pro uvaření pokrmu na grilu.
Litinový hrnec Weber 2 v 1 pro GBS - s přípravou chilli, polévek nebo gulášků je tento litinový hrnec prostě top, součástí hrnce je i litinová pánev, která poslouží i jako poklička
Nůž šéfkuchaře Weber Deluxe - Nůž šéfkuchaře ze série profesionálních kuchyňských nožů Weber Deluxe je univerzální a skvěle Vám poslouží především při krájení různých druhů masa. Nůž je dlouhý 36 cm.
Základní surovinou kromě masa jsou fazole, ty doporučujeme koupit rovnou konzervované. Pak si ušetříte většinu práce. Pokud se nepodaří sehnat fazole v chilli nálevu, při kořenění masa použijeme o lžičku chilli navíc.
Na konci receptu najdete i doporučení na ideální výbavu pro uvaření pokrmu na grilu.
Příprava v kuchyni
- Kuřecí maso si nakrájíme na malé kostičky a odložíme na talíř či do misky
- Kořením posypeme nakrájené kuře a dobře smícháme (2 lžičky grilovací, 1 chilli, 1 sladká paprika)
- Otevřeme si konzervované fazole, a nálev z nich slejeme pouze u červených a bílých fazolí bez chilli nálevu
- Fazole v chilli nálevu si otevřeme, ale nálev nesléváme, přijde do hrnce i s fazolemi
- Nakrájíme si cibuli na kostičky
Ostatní příprava v kuchyni:
- Zeleninové lečo u tohoto receptu můžeme buďto použít v celku, nebo ho můžeme rozmixovat. Záleží, jak jemné kousky zeleniny chcete v pokrmu mít. My doporučujeme lehce rozmixovat.
- Pokud jsme fazole nesehnali v paprikovém ani chilli nálevu, přihodíme do pokrmu lžičku chilli koření a lžičku papriky navíc
Grilování
- Umístíme na gril litinový hrnec a vlijeme do něj lžičku oleje
- Gril připravíme na přímé grilování - středně vysoký žár a necháme hrnec cca 10 minut nahřát, pokud máme gril s GBS Sear Zónou, lépe pro nás, hrnec bude rozehřátý do pár minutek
- Upozorníme, že vše na grilu vaříme tak, aby pokrm lehce bublal. Pokud nám jídlo v hrnci až moc syčí, snížíme teplotu
- Do hrne vložíme cibuli a dozlatova ji osmažíme
- Jakmile je cibulka hotová, vložíme do hrnce kuřecí kousky, kostku bujónu s vodou a vše vaříme, dokud kuře nezměkne
- Přidáme skleničku zeleninového leča a vaříme dalších 5 minut
- Nakonec přidáme všechny konzervy fazolí a vše vaříme dalších 10 minut za občasného promíchání
- Osolíme a opepříme dle chuti
- Pokud se nám zdá chilli málo zahuštěné, můžeme jej dohustit trochou tmavé jíšky, jáhlovou kaší nebo třeba zásmažkou
- Pokud jsme to přehnali s chilli kořením, můžeme pálivost odlehčit sladkým kečupem
- Doporučujeme konzumovat s čerstvým chlebem
Doporučené vybavení:
Gril Weber s GBS systémem - ať už na dřevěné uhlí nebo plynový, jakýkoliv gril Weber s GBS vyměnitelným středem bude pro přípravu pokrmů v litinových hrncích nejlepším řešenímLitinový hrnec Weber 2 v 1 pro GBS - s přípravou chilli, polévek nebo gulášků je tento litinový hrnec prostě top, součástí hrnce je i litinová pánev, která poslouží i jako poklička
Nůž šéfkuchaře Weber Deluxe - Nůž šéfkuchaře ze série profesionálních kuchyňských nožů Weber Deluxe je univerzální a skvěle Vám poslouží především při krájení různých druhů masa. Nůž je dlouhý 36 cm.