Čokoládové brownies na grilu i v troubě
Doba přípravy
do 60 min
Složitost
3/5
Postup
nepřímé grilování
Postup
pečení
Brownies na grilu? 🍫 Jasně! Hutná a bohatá čokoládová chuť, doplněná jemným kouřem a zvýrazněná vločkovou solí Maldon.Pozor, ať si nespálíte jazyk. Je těžké se na ně nevrhnout hned, jak jsou hotové.
Ingredience
(na 6 porcí)
- 3 vejce
- 300 g cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 150 g másla
- 100 g hořké čokolády (ideálně 70 %)
- 125 g hladké mouky
- 90 g kvalitního kakaa
- 1 špetka soli
- Sůl Maldon na posypání
Kouzlo brownies je nejenom v hutné čokoládové chuti, ale i ve variaci jejích textur - vláčný hutný střed a křupavá rozplývající se kůrka.
Postup je jednoduchý a přímočarý. Nejvíce péče potřebuje šlehaná pěna a rozpouštění čokolády, smíchání suchých a mokrých složek zvlášť a následné zašlehání obou směsí do sebe. Tak pojďme na to!
Mimochodem, podle tohoto receptu uděláte brownies na grilu, ale úplně stejně uděláte tohle čokoládové brownies v troubě :)
Příprava brownies v kuchyni:


- Vejce, cukr a vanilku vyšleháme do nadýchané pěny. Čím déle šleháme, tím lepší struktura.
- V menším hrnci rozpustíme máslo s čokoládou. Pomalu, trpělivě, ideálně na středním plameni.
- Spojíme čokoládu s vaječnou pěnou – čokoládovou směs pomalu přiléváme do vaječné směsi a jemně mícháme (nešleháme), aby směs zůstala krásně hladká.
- V jiné míse smícháme mouku, kakao a sůl.
- Suchou směs přidáváme po částech k čokoládovému základu a promícháme do hladkého těsta. Směs mícháme opět zlehka vařečkou, v žádném případně nešleháme.
- Připravíme si formu – vyložíme ji pečicím papírem i po stranách. Těsto rovnoměrně nalijeme do formy a uhladíme.
- Posypeme vločkovou solí Maldon.




Brownies na grilu:
- Gril připravíme na nepřímé teplo a přibližně 140-170 °C.
- Jakmile je gril připravený, položíme na něj pekáč s těstem. Zavřeme víko grilu.
- Nekoukat! Prvních 10–12 minut neotvíráme, ať těsto pěkně naskočí.
- Potom zkontrolujeme barvu a případně upravíme teplotu. Dopékáme dalších 20–30 minut. Celková délka záleží také na tom, jak vysoké budete brownies ve vašem případě mít, může se klidně dělat i déle. Mimochodem, pokud bvudete zkoušet párátkem, i hotové brownies by stále mělo na párátku trošku zůstávat, střed má zůstat hezky vláčný.
- Máte hotovo? Necháme odpočinout 30 minut a můžeme podávat - nakrájené na kousíčky a pro fajnšmejkry posypané ještě trochou soli Maldon.


Top Grily Vám přejí dobrou chuť! :)
🍫 Tip nakonec - možná ještě lepší je brownies, když jej necháte několik hodin v lednici a podáváte studené.