Menu
0
Váš košík je prázdný

Grilovaná hovězí Picanha

Doba přípravy
90 min a více
Složitost
2/5
Postup
nepřímé grilování
Postup
low & slow
Picanha na grilu neboli květová špička představuje jedno z nejoblíbenějších hovězích mas mezi milovníky hovězího. Její tukové mramorování a tukové krytí z ní dělá opravdovou pochoutku. Pojďte se podívat, jak si ji můžete připravit i Vy.

Ingredience

Počet porcí: 1
1 Picanha (květová špička) v kuse cca 1-1,5 kg
Picanha neboli květová špička (případně anglicky rump cap) je část z vrchu hovězí kýty. Toto maso je prokvetlé tukovým mramorováním a díky tomu, že tento sval není tolik namáhaný je maso velmi křehké. Vyznačuje se také tukovým krytím, které je ideální právě pro naše účely – grilování. Tukovou vrstvu před grilováním neodstraňujeme, dodá masu další chuť, šťavnatost a krásně se na grilu opeče.

V jižní Americe, odkud také pochází název Picanha, se griluje nakrájená na pláty a napíchnutá na jehle. Této metodě se přezdívá Churrasco, v našem receptu ale budeme grilovat nepřímo a v celém kuse, díky tomu maso zůstane nádherně šťavnaté.

Příprava v kuchyni

  1. Nejprve maso vytáhneme z lednice, rozbalíme a necháme alespoň hodinu vydýchat.
  2. V případě nutnosti maso očistěte od blan.
  3. Tukovou vrstvu nařežte mělkými zářezy v řadách cca 1 cm od sebe, následně pootočte a zopakujte postup pro vytvoření mřížky.
Grilovaná picanha jak připravit a nařezat tukovení krytí před grilováním

Příprava před grilováním

  1. Můžeme grilovat jak na Weber plynovém grilu, tak kotlovém grilu na uhlí. Důležitá je možnost nepřímého grilování.
  2. Rozehřejeme gril na úvodní rychlé opečení, buď na roštu nebo např v litinovém hrnci či na planche. V tomto případě je lepší nějaká pevná deska bez možnosti odtoku tuku (právě hrnec, plancha, pánev, apod.). Z masa se jej zde uvolní hodně a výrazně si tak usnadníte čištění grilu :)

Grilování

  1. Na rozpálený litinový hrnec nebo desku položíme picanhu tukovou stranou dolů a to bez oleje.
  2. Postupně otáčíme a grilujeme ze všech stran, tak aby se opekla a na povrchu uzavřela. Díky tomu zůstane veškerá tekutina uvnitř při následném pomalém grilování.
  3. Následně maso z grilu odstraníme.
  4. V případě kotlového grilu přesuneme brikety v palivových přepážkách (char baskets) na strany, na plynovém vypneme prostřední hořák.
  5. Do středu grilu položíme tepelný štíttepelným roštem a na ně v hliníkové misce krátce ogrilovanou picanhu.
  6. Zavedeme teplotní sondu do masa. Jelikož grilujeme v celém kuse, je vhodné teploměrem sledovat teplotu uvnitř masa, aby bylo správně propečené.
  7. Ideálně grilujeme při teplotě 60-80 °C 5-6 hodin, pokud máme méně času tak 120-150 °C 2-3 hodiny.
  8. Důležité je sledovat teplotu masa, aby dosáhlo zhruba 57 °C.
  9. Poté maso sundáme z grilu, zakryjeme alobalem a necháme 10 minut odpočívat.
  10. Maso nakrájíme na plátky kolmo na vlákna.
Picanha na Weber grilu se nejdříve naprudko ogriluje v litinovém než se přechází na pomalé grilováníGrilovaná picanha na Weber grilu s teploměrem ukazující 57 stupňů

Dobrou chuť!

Doporučené vybavení

Litinový hrnec s pánví, tepelný štít, tepelný rošt a teploměr

Další vybavení pro přípravu receptů

GBS - Litinový hrnec 2 v 1GBS - Litinový hrnec 2 v 1
skladem
4 299 Kč
Tepelný štít - velkýTepelný štít - velký
skladem
289 Kč
Tepelný rošt - velkýTepelný rošt - velký
skladem
949 Kč
GBS - Litinový hrnec 2 v 1GBS - Litinový hrnec 2 v 1
skladem
4 299 Kč
Tepelný štít - velkýTepelný štít - velký
skladem
289 Kč
Tepelný rošt - velkýTepelný rošt - velký
skladem
949 Kč
GBS - Litinový hrnec 2 v 1GBS - Litinový hrnec 2 v 1
skladem
4 299 Kč
Tepelný štít - velkýTepelný štít - velký
skladem
289 Kč
Tepelný rošt - velkýTepelný rošt - velký
skladem
949 Kč
GBS - Litinový hrnec 2 v 1GBS - Litinový hrnec 2 v 1
skladem
4 299 Kč
Tepelný štít - velkýTepelný štít - velký
skladem
289 Kč
Tepelný rošt - velkýTepelný rošt - velký
skladem
949 Kč