Asijský wok na grilu
Doba přípravy
do 60 min
Složitost
2/5
Postup
přímé grilování
Na Vašem grilu si můžete udělat jídla z celého světa. Třeba i dokonalou Asii, ke které potřebujete jen pořádný Wok. Recept samotný už je potom velmi jednoduchý.
Ingredience
(na cca 5 porcí)
- Udon nudle 600 g (my je máme nejradši, ale můžete použít i jiné nudle vhodné do woku)
- 2 papriky
- 1 cuketa
- 1 svazek jarní cibulky
- Žampiony
- 1 limetka
- 6-8 stroužků česneku
- Zázvor (stačí nasekat jednu lžičku)
- Čerstvá petržel
- Sezamová semínka - 1 lžička
- Arašídy 50 g
- 2 balení tofu
- Hladká mouka na obalování tofu
- Olej na smažení
- Sezamový olej na zálivku
- Silná sójová omáčka
- Javorový sirup
- Ocet balsamico
- Hoisin omáčka
- Sůl a pepř
Možnost navíc pro masožravce:
- 2 kuřecí prsa (pokud si přejete na nudle přidat, ale není to za nás nutné)
Příprava v kuchyni
- V kuchyni si nejprve připravíme všechny ingredience, abychom je potom mohli do woku už jen naházet.
- Omyjeme a nakrájíme žampiony - my menší kousky necháváme vcelku, větší rozřízneme napůl, ale klidně můžete nakrájet i na menší kousky nebo na plátky. Dáme do samostatné misky.
- Omyjeme a nakrájíme zeleninu - cuketu na půlkroužky, papriku klidně na větší kousky nějak rustikálně, dáme do samostatné mísy.
- Omyjeme a nakrájíme jarní cibulku - oddělte spodní bílou a horní zelenou část, vše nakrájejte na válečky a bílé přihoďte do mísy k paprice a cuketě, zelené dejte do samostatné misky.
- Nakrájejte česnek a zázvor - obojí nadrobno a dejte do samostatné misky.
- Připravte si tofu - tofu osušíme (dáme několik vrstev papírových ubrousků z obou stran a lehce zmáčkeneme dlaní. Ubrousky nasají přebytečnou vodu), nakrájíme na kostičky (o stranách cca 0,5 cm), zlehka obalíme v hladké mouce a dáme stranou
- Natrháme peržel na menší kousky - není potřeba krájet nadrobno.
- Uvaříme nudle dle instrukcí na balení - třeba naše Udon nudle se zalijí horkou vodou a nechají se vařit 3 minuty. Poté jsou připraveny na smažení ve woku.


Stir Fry smažení ve woku na grilu
- Připravíme gril na přímé grilování a cca 220 °C.
- Dáme do grilu Wok a necháme pořádně rozpálit. Jdou použít i některé litinové hrnce - důležité je, aby měl aspoň lehce zaoblené dno na promíchávání.
- Přidáme do woku olej a necháme rozpálit - nalívejte dokola po stranách woku, ať se promastí celá plocha.
- Nejprve osmažíme tofu - ve woku za stálého promíchávání, dokud nechytne barvu lehce dohněda, čímž se zároveň vytvoří pěkně křupavá krusta.
- Dále osmažíme sezamová semínka a arašídy - také za stálého promíchávání, dokud lehce neztmavnou, což budete mít během cca 1-2 minut, jde to hodně rychle. Lžičkou vytáheme - mimochodem, v ltinovém nádobí (pokud má dnes už běžnou povrchovou úpravu) můžeme promíchávat i kovovým náčiním.
- Osmažíme zeleninu - vždy za stálého míchání, nejprve přidáme žampiony a promícháváme, dokud nepustí dostatek vody a neopečou se na povrchu trochu. Dále přidáme cuketu, papriku a bílé stonky cibulky. Opět promícháváme, dokud se neosmaží. Mezitím přidáme i česnek se zázvorem.
- Dále přidáme nudle a pokračujeme ve smažení několik minut, za stálého promíchávání.
- Během smažení nudlí přidáme marinádu - postupně přilijeme 2 lžíce silné sójové omáčky, 1 lžičku javorového sirupu, 1 čajovou lžičku balsamica, 2 lžíce hoisin omáčky.
- Přihodíme do woku osmažené tofu, sezamová semínka a arašídy. Přidáme i zbývající jarní cilku a petržel.
- Osolíme a opepříme pomocí mlýnků dle chuti, promícháme a máme hotovo.




Příprava kuřecích prsou
Pokud si budete přát, k tomuto receptu se výborně hodí kuřecí prsa. I když za nás to vůbec není nutné, nudle 100% fungují i ve vegetariánské verzi :) Níže je recept, jak jsme s přípravou postupovali - ale samozřejmě záleží na Vás, jaké maso si přihodíte. Tohle je jeden z možných příkladů.- Kuřecí prsa namarinujeme několik hodin předem - my jsme nakládali v medu a česneku.
- Kuřecí prsa grilujeme na roštu na přímém žáru při cca 200 °C. Z každé strany přiblžně 5 minut, dokud nechytnou barvu a nepustí se od roštu.
- Po sundání z grilu kuřecí prsa nafilírujeme, abychom na nudle mohli servírovat menší plátky.
Servírování z woku
- Doporučujeme dát celý wok na stůl na nějakou ochrannou podložku a každý ať si nabere dle libosti.
- Po naservírování smažených nudlí na talíř ještě pokapeme hotové jídlo limetkou.
- Ve verzi s masem nyní položíme na nudle nafílirované kuřecí prso.
- Dobrou chuť! :)

