Zapečené gnocchi s grilovanou zeleninou a fetou
Doba přípravy
do 60 min
Složitost
3/5
Postup
přímé grilování
Objevte neodolatelné italské gnocchi, u nás samozřejmě známé jako noky, které Vás nadchnou svou chutí. V dnešním receptu Vám představíme úžasnou variaci na grilu s grilovanou zeleninou a sýrem. Ideální jako příloha a dost oslnivé i jako samostatné, plnohodnotné jídlo.
Ingredience
(pro 4 osoby)
- 300 g italských noků (k tomuto receptu velmi doporučujeme malé noky Chicche di patate od značky Ciemme, fungují zde lépe než klasické velké noky)
- olivový olej
- 1 snítka rozmarýnu
- 1 snítka tymiánu - nasekaná
- 2 lístky šalvěje
- 1 cuketa (v případě menších dvě)
- 3 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 1 celá červená paprika
- 100 g sýru feta - rozdrobený
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce petržele - nasekané
- sůl a pepř
Kuchyňská příprava:
- Noky budeme ideálně smažit, ne vařit. Pokud máte na gril litinový hrnec nebo wok pánev, postupujte podle postupu "Příprava na grilu" dále v textu. Jinak můžete noky osmažit podobným postupem i v kuchyni na woku či ve větším hrnci.
- Noky lze případně i uvařit dle návodu na obalu, ale výsledek nebude tak dobrý jako při smažení. Po uvaření případně slijeme a necháme vychladnout. Přidáme 2 lžíce olivového oleje, promícháme a dáme stranou.
- Nakrájíme si bylinky a olivy a dáme stranou.
- Oloupeme šalotky a česnek a nakrájíme je na tenké plátky.
- Cuketu si nakrájíme na hranoly zhruba 0,5 - 1 cm tlusté. Papriku zbavíme středů, semínek a žebrování a naporcujeme ji na větší kusy, se kterými bude snazší manipulovat na grilu.
Příprava na grilu - zelenina:
- Připravte gril na přímý žár cca 180 °C.
- Postupně na gril umístíme naporcovanou cuketu a grilujeme, dokud nám nezměkne a nezíská barvu.
- Papriku dáváme na gril vnější stranou (kůží) dolů a hlídáme, aby se příliš nespálila.
- Hotovou zeleninu dáme stranou a později ve volné chvíli nakrájíme na menší kousky, které přidáme do finálního jídla.
Příprava na grilu - gnocchi:
- Připravte gril na nepřímý žár, přibližně na teplotu 180 °C.
- Vložíme na gril litinovou wok pánev, litinový hrnec nebo případně plochou litinovou pánev. Necháme během asi 10 minut pořádně nahřát.
- Do rozpáleného litinového hrnce nalijeme trochu oleje. Přidáme gnocchi přímo z balení a stále promícháváme. Tímto způsobem gnocchi získají nádhernou zlatavou barvu a další chuť, kterou bychom nezískali při jejich uvaření.
- Jakmile noky místy získají zlatavou barvu, ochutnáme je a dáme hotové stranou.
- Na rozpálené pánvi či hrnci po gnocchi osmažíme šalotky a česnek. Pokud jsme noky předvářeli ve vodě, teď je vložíme na pánev a opékáme do zlatova.
- Následně v hrnci přimícháme k šalotce gnocchi a přidáme nakrájenou grilovanou zeleninu.
- Vše společně ještě na grilu promícháme, obzvláště pokud nám už vychladla grilovaná zelenina. Není nutné ale dlouho, díky charakteru litiny směs získá teplo i mimo gril.
- Poté sundáme z grilu Weber, přidáme sýr feta, nakrájené bylinky, olivy a citronovou šťávu.
- Přidáme sůl a pepř podle chuti, naposledy promícháme a můžeme podávat.
Přejeme Vám dobrou chuť!