Menu
0
Váš košík je prázdný

Klasický hamburger na grilu

Doba přípravy
do 60 min
Složitost
4/5
Postup
přímé grilování
Burgery jsou dnes stále oblíbenějším jídlem. Jedním z hlavních důvodů jsou nekonečné varianty, které si můžete sami snadno vymyslet. Pojďte si s námi vyzkoušet pro začátek klasický cheeseburger!

Ingredience

(ingredience na jeden burger)
  • 150 g kvalitního mletého hovězího masa, obsah tuku cca 20 %
  • 4 plátky dobré slaniny
  • plátek sýru čedar
  • čerstvou bulku na burgery (ideální je máslová brioška)
  • 2 salátové listy
  • plátek šťavnatého rajčete
  • pár kroužků cibule
  • bylinkové máslo
  • omáčka dle vlastního výběru
Na grilech Weber připravíte jakékoliv pokrmy a výjimkou není ani jedno z nejoblíbenějších jídel moderní doby - hamburger na grilu. Velká část přípravy se samozřejmě bude odehrávat v kuchyni, ale důležitou část budete tvořit i na grilu. Podíváme se jak udělat burger na grilu, na jakou teplotu hovězí hamburger grilovat a jak poznáte, že je burger placka připravná na otočení.

V našem receptu se podíváme na oblíbenou variantu hovězího burgeru se sýrem a slaninou. Každý ale má rád grilovaný burger jinak, můžete použít jiné omáčky, jinou zeleninu nebo místo sýru dát třeba vejce. Volské oko také zvládnete na grilu, stačí litinová pánev, plancha nebo třeba na keramická deska, kterou položíte na rošt grilu.

Kuchyňská příprava

Klasický cheeseburger na grilu - příprava v kuchyniKlasický cheeseburger na grilu - grilování
  1. Nejprve do mletého masa přidejte bylinkové máslo a promíchejte. Pokud si budete maso na hamburgery mlít doma, můžete solí a pepřem ochutit už kusy masa. Mletím se pak krásně prostoupí celým masem.
  2. Z masa vytvořte koule a pomocí lisu na hamburgery připravte perfektní placku masa. Pokud nemáte lis na burgery, nezapomeňte uprostřed placky udělat malý ďolík - placka pak bude lépe držet tvar.
  3. Dochuťte placky solí a pepřem.
  4. Umyjte veškerou zeleninu, nasekejte salát a rajče nakrájejte na tenké plátky. Oloupejte cibuli a najemno nakrájejte.
  5. Chcete-li, můžete si připravit vlastní omáčku nebo dresing. Pro všechny začátečníky v přípravě burgerů doporučujeme některou klasickou barbecue omáčku - ty se k burgeru perfektně hodí.
  6. Stejně tak si můžete upéct vlastní domácí bulku, čímž posunute chuť burgeru na zcela novou úroveň. Pečení je nicméně relativně pracná záležitost a my si to zde trošku usnadníme tentokrát - postačí koupit si čerstvou bulku v místní pekárně.

Grilování burgeru

 Klasický cheeseburger na grilu - grilování se sýremKlasický cheeseburger na grilu - kompletování
  1. Gril připravte na střední přímé teplo cca 180 °C.
  2. Jakmile je rošt rozpálený, položte na něj masové placky a grilujte je, dokud se na povrchu neobjeví čistá šťáva. Tím poznáte, že je maso na čase otočit - otočte :) Pamatujte, že hovězí burger se na grilu chová podobně jako steak. Platí stejná pravidla pro propečenost, která najdete v našem receptu Steak na grilu.
  3. Mezitím ogrilujte do křupava slaninu a lehce dohněda opečte bulky na burgery. Pozor ať se Vám nespálí, jde to rychle!
  4. V poslední minutě položte na každou masovou placku plátek čedaru a nechejte jej roztavit.
  5. Masa vyjměte z grilu a nechte je odstát, aby se šťáva v mase ustálila.
  6. Mezitím si potřete bulky omáčkou a obložte burger tak, jak máte rádi. Doporučujeme potřít bulku omáčkou, umístit salát a poté plátky rajčete a slaninu. Na tuto vrstvu umístěte hlavní hvězdu burgeru - maso se sýrem. Na něj cibulku, případně plátek kyselé okurky. Vše zakončete druhou polovinou housky, kterou předtím také potřeme omáčkou. A můžete si vychutnat hotový domácí hamburger na grilu.
Klasický cheeseburger na grilu - hotové v kuchyniKlasický cheeseburger na grilu - rozkrojený burger
Dobrou chuť!

Vhodné vybavení k přípravě receptu