Menu
0
Váš košík je prázdný

Klasický hamburger na grilu

Doba přípravy
do 60 min
Složitost
4/5
Postup
přímé grilování
Burgery jsou dnes stále oblíbenějším jídlem. Jedním z hlavních důvodů jsou nekonečné varianty, které si můžete sami snadno vymyslet. Pojďte si s námi vyzkoušet pro začátek klasický cheeseburger!

Ingredience

(ingredience na jeden burger)
  • 150 g kvalitního mletého hovězího masa, obsah tuku cca 20 %
  • 4 plátky dobré slaniny
  • plátek sýru čedar
  • čerstvou bulku na burgery (ideální je máslová brioška)
  • 2 salátové listy
  • plátek šťavnatého rajčete
  • pár kroužků cibule
  • bylinkové máslo
  • omáčka dle vlastního výběru
Na grilech Weber připravíte jakékoliv pokrmy a výjimkou není ani jedno z nejoblíbenějších jídel moderní doby - burgery. Velká část přípravy se samozřejmě bude odehrávat v kuchyni, ale důležitou část budete tvořit i na grilu.

Kuchyňská příprava

Klasický cheeseburger na grilu - příprava v kuchyniKlasický cheeseburger na grilu - grilování
  1. Nejprve do mletého masa přidejte bylinkové máslo a promíchejte.
  2. Z masa vytvořte koule a pomocí lisu na hamburgery připravte perfektní placku masa. Pokud nemáte lis na burgery, nezapomeňte uprostřed placky udělat malý ďolík - placka pak bude lépe držet tvar.
  3. Dochuťte placky solí a pepřem.
  4. Umyjte veškerou zeleninu, nasekejte salát a rajče nakrájejte na tenké plátky. Oloupejte cibuli a najemno nakrájejte.
  5. Chcete-li, můžete si připravit vlastní omáčku nebo dresing. Pro všechny začátečníky v přípravě burgerů doporučujeme některou klasickou barbecue omáčku - ty se k burgeru perfektně hodí.
  6. Stejně tak si můžete upéct vlastní domácí bulku, čímž posunute chuť burgeru na zcela novou úroveň. Pečení je nicméně relativně pracná záležitost a my si to zde trošku usnadníme tentokrát - postačí koupit si čerstvou bulku v místní pekárně.

Grilování burgeru

 Klasický cheeseburger na grilu - grilování se sýremKlasický cheeseburger na grilu - kompletování
  1. Gril připravte na střední přímé teplo cca 180 °C.
  2. Jakmile je rošt rozpálený, položte na něj masové placky a grilujte je, dokud se na povrchu neobjeví čistá šťáva. Tím poznáte, že je maso na čase otočit - otočte :) Pamatujte, že burger se na grilu chová podobně jako steak. Platí stejná pravidla pro propečenost, která najdete v našem receptu Steak na grilu.
  3. Mezitím ogrilujte do křupava slaninu a lehce dohněda opečte bulky na burgery. Pozor ať se Vám nespálí, jde to rychle!
  4. V poslední minutě položte na každou masovou placku plátek čedaru a nechejte jej roztavit.
  5. Masa vyjměte z grilu a nechte je odstát, aby se šťáva v mase ustálila.
  6. Mezitím si potřete bulky omáčkou a obložte burger tak, jak máte rádi. Doporučujeme potřít bulku omáčkou, umístit salát a poté plátky rajčete a slaninu. Na tuto vrstvu umístěte hlavní hvězdu burgeru - maso se sýrem. Na něj cibulku, případně plátek kyselé okurky. Vše zakončete druhou polovinou housky, kterou předtím také potřeme omáčkou.
Klasický cheeseburger na grilu - hotové v kuchyniKlasický cheeseburger na grilu - rozkrojený burger
Dobrou chuť!

Vhodné vybavení k přípravě receptu