Menu
0
Váš košík je prázdný

Tradiční šlehačková mramorová bábovka

Doba přípravy
do 60 min
Složitost
2/5
Klasická šlehačková mramorová bábovka je extrémně jednoduchá a jsme si jistí, že podle tohoto receptu ji doma skvěle zvládne každý.

Ingredience

Ingredience na mramorovou bábovku
  • 250 ml 33 % smetany ke šlehání
  • 200 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 300 g polohrubé mouky 
  • ½ balení prášku do pečiva
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • panák rumu
V tomto receptu se dočtete ty nejdůležitější informace, jak si upéct tuto krásnou a vláčnou bábovku. Pokud Vás o bábovkách zajímá víc, třeba různé metdy jak nejlépe vymazat a vysypat formu na bábovku, jak provést špejlový test nebo jak dlouho nechat bábovku odpočívat, koukněte na náš atlas bábovek, kde se vše dozvíte. A nyní už pojďme na to.

Recept na mramorovou bábovku:

Tradiční šlehačková mramorová bábovka - ingredienceTradiční šlehačková mramorová bábovka - těsto bez kakaa
  1. Vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem vyšleháme do světlé pěny. Pomůže samozřejmě kuchyňský robot nebo ruční šlehač.
  2. Ke směsi přilejeme smetanu a lehce promícháme. Dle chuti můžeme přidat panáka rumu.
  3. Zároveň si připravíme suchou směs – mouku smícháme s práškem do pečiva.
  4. Suchou směs postupně zašleháme do mokré části. 
  5. 1/3 těsta odlejeme do jiné mísy a přimícháme k ní kakao.
  6. Vymažeme a vysypeme formu na bábovku hrubou moukou.
  7. Nalévání bábovky do formy – nejprve nalejeme do bábovkové formy polovinu zbylé světlé části těsta, poté přidáme část s kakaem a nakonec nahoru nalejeme zbytek neobarveného těsta.
  8. Promíchání těsta - pro lepší mramorování promícháme těsto ve formě špejlí tak, že obkroužíme několikrát formu dokola a přitom špejli opakovaně vytahujeme a ponořujeme. 
Tradiční šlehačková mramorová bábovka - těsto s kakaemTradiční šlehačková mramorová bábovka - promíchané těsto

Pečení mramorové bábovky

  1. Troubu předehřejeme na 160 °C horkovzduch.
  2. Formu vložíme do trouby a pečeme asi 50 minut. Jestli je bábovka už hotová, kontrolujeme špejlovým testem
  3. Po vytažení necháme bábovku ve formě chvíli zchladnout a až poté vyklopíme. Ještě příliš horká bábovka by se mohla roztrhat.
  4. Na závěr pocukrujeme a můžeme podávat.
Tradiční šlehačková mramorová bábovka - hotová bábovkaTradiční šlehačková mramorová bábovka - hotová bábovka 2
Tradiční šlehačková mramorová bábovkaTradiční šlehačková mramorová bábovka - nakrojená bábovka
Přejeme Vám dobrou chuť! :)
 

Tipy na pečení bábovky na závěr:

  • Bábovku si můžete udělat i do jakékoliv menší formy na chlebíček nebo do formy na menší bábovku a množství surovin si upravit.
  • Pokud nejde bábovka vyklopit z formy. Můžete vyzkoušet na formu umístit mokrou studenou utěrku (pravděpodobně nutné namočit vícekrát). Změna teploty by měla pomoci s uvolněním. Nám se osvědčily hliníkové formy Nordic Ware, které mají nepřilnavou vrstvu, ale vždy a u všech forem platí, že je potřeba formu dobře vymazat a vysypat.

Vhodné vybavení k přípravě receptu