Tradiční šlehačková mramorová bábovka
Doba přípravy
do 60 min
Složitost
2/5
Klasická šlehačková mramorová bábovka je extrémně jednoduchá a jsme si jistí, že podle tohoto receptu ji doma skvěle zvládne každý.
Ingredience
Ingredience na mramorovou bábovku
- 250 ml 33 % smetany ke šlehání
- 200 g cukru krupice
- 3 vejce
- 300 g polohrubé mouky
- ½ balení prášku do pečiva
- 1 balení vanilkového cukru
- 1 lžíce kakaa
- panák rumu
V tomto receptu se dočtete ty nejdůležitější informace, jak si upéct tuto krásnou a vláčnou bábovku. Pokud Vás o bábovkách zajímá víc, třeba různé metdy jak nejlépe vymazat a vysypat formu na bábovku, jak provést špejlový test nebo jak dlouho nechat bábovku odpočívat, koukněte na náš atlas bábovek, kde se vše dozvíte. A nyní už pojďme na to.
Recept na mramorovou bábovku:
- Vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem vyšleháme do světlé pěny. Pomůže samozřejmě kuchyňský robot nebo ruční šlehač.
- Ke směsi přilejeme smetanu a lehce promícháme. Dle chuti můžeme přidat panáka rumu.
- Zároveň si připravíme suchou směs – mouku smícháme s práškem do pečiva.
- Suchou směs postupně zašleháme do mokré části.
- 1/3 těsta odlejeme do jiné mísy a přimícháme k ní kakao.
- Vymažeme a vysypeme formu na bábovku hrubou moukou.
- Nalévání bábovky do formy – nejprve nalejeme do bábovkové formy polovinu zbylé světlé části těsta, poté přidáme část s kakaem a nakonec nahoru nalejeme zbytek neobarveného těsta.
- Promíchání těsta - pro lepší mramorování promícháme těsto ve formě špejlí tak, že obkroužíme několikrát formu dokola a přitom špejli opakovaně vytahujeme a ponořujeme.
Pečení mramorové bábovky
- Troubu předehřejeme na 160 °C horkovzduch.
- Formu vložíme do trouby a pečeme asi 50 minut. Jestli je bábovka už hotová, kontrolujeme špejlovým testem.
- Po vytažení necháme bábovku ve formě chvíli zchladnout a až poté vyklopíme. Ještě příliš horká bábovka by se mohla roztrhat.
- Na závěr pocukrujeme a můžeme podávat.
Přejeme Vám dobrou chuť! :)
Tipy na pečení bábovky na závěr:
- Bábovku si můžete udělat i do jakékoliv menší formy na chlebíček nebo do formy na menší bábovku a množství surovin si upravit.
- Pokud nejde bábovka vyklopit z formy. Můžete vyzkoušet na formu umístit mokrou studenou utěrku (pravděpodobně nutné namočit vícekrát). Změna teploty by měla pomoci s uvolněním. Nám se osvědčily hliníkové formy Nordic Ware, které mají nepřilnavou vrstvu, ale vždy a u všech forem platí, že je potřeba formu dobře vymazat a vysypat.





