Menu
0
Váš košík je prázdný

Cinnamon Rolls (Skořicové šneky)

Skořicoví šneci, cinnamon rolls, cinnamon buns, skořicové suky... určitě je všichni známe pod různými názvy, stejně jako je všichni známe na různé způsoby. Skořicové šneky jde udělat velmi dobře i velmi špatně. My máme samozřejmě recept na jejich luxusní verzi :)

Ingredience

Suroviny na těsto
  • 150 g brambor (váha syrových brambor, bez slupky)
  • 650 g pšeničné mouky hladké (typ 450)
  • 35 g krupice cukru
  • 60 g másla
  • 1 větší vejce
  • 125 ml plnotučného mléka
  • 125 ml podmáslí
  • 1 balíček sušeného droždí
  • když bude těsto moc tuhé, lze přidat 1 lžíci vody
Všechny suroviny nechat 1 hodinu při pokojové teplotě před začátkem pečení.

Suroviny na náplň
  • 200 g třtinového cukru
  • 2 lžíce melasy (možno vynechat)
  • 4 kávové lžičky mleté skořice
  • 100 g změklého másla
Suroviny na polevu
  • 200 g Philladelphie (lze použít i žervé, lučinu nebo jiný sýr smetanového typu)
  • 160 g cukru moučka
  • 40 g másla
  • šťáva z citronu (podle chuti)

Jak připravit ty nejlepší skořicové šneky? Tajemství je podle nás ve skutečně dobře udělaném těstě a v dobré polevě na šneky. Určitě také pomůže šneky podávat ještě tentýž den po upečení - čerství chutnají nejlépe :)

Skořicoví šneci jsou pod různými názvy a verzemi známí po celé Evropě i Severní Americe. Původ není úplně jistý, ale velmi oblíbené jsou zejména ve Skandinávii, v Norsku je najdete pod názvem skillingsbolle nebo ve Švédsku jako kanelbulle. Verze každé země se lehce liší, ten důležitý základ je ale stejný a připravujeme je z kynutého těsta. Oblíbenou variantou jsou i skořicoví šneci z listového těsta pro které si můžete vzít náš recept na náplň i polevu, jejich výhodou je rychlá příprava obzvláště pokud si listové těsto koupíte předpřipravené. Dnes si ale ukážeme jak připravit skořicové šneky z kynutého těsta s droždím, tak pojďme na to.

Příprava kynutého těsta na skořicové šneky

Skořicové šneky (Cinnamon Rolls) - ingredienceSkořicové šneky (Cinnamon Rolls) - základ na pyré na těsto
  1. Brambory oškrábeme, pokrájíme na čtvrtky a dáme vařit.
  2. Z uvařených brambor uděláme pyré.
  3. Do 125 ml mléka a 125 ml podmáslí vešleháme vejce. Tuto směs přidáme společně s 60 g másla k lehce zchladnutým rozmačkaným bramborám (brambory nesmí být vařící, jinak by se nám srazilo vajíčko, ale musí být trochu teplé, aby se nám hezky rozpustilo máslo). Celou směs rozmixujeme na pyré.
  4. Do mísy kuchyňského robota prosejeme 650 g hladké mouky, přidáme pytlík sušeného droždí, 35 g moučkového cukru, špetku soli a bramborové pyré, které jsme si připravili.
  5. Hněteme na nízké otáčky (robot by měl simulovat hnětení rukama) do té doby, než se nám těsto odlepuje od mísy (asi 8 minut).
  6. Těsto zpracujeme do bochníčku a necháme 1 hodinu kynout pod utěrkou ve vymazané míse. Během této doby by mělo dojít ke zdvojnásobení těsta.
Skořicové šneky (Cinnamon Rolls) - těsto před kynutímSkořicové šneky (Cinnamon Rolls) - těsto nakynuté

Výroba skořicových šneků

Skořicové šneky (Cinnamon Rolls) - rozválené těsto
Skořicové šneky (Cinnamon Rolls) - těsto s náplní

Příprava náplně do skořicových šneků

  1. Mezitím si připravíme náplň - prošleháme 450 g třtinového cukru, 4 kávové lžičky mleté skořice a 150 g změklého másla. Chceme, aby vznikla cukrová pasta.
  2. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále do obdélníku rozměru zhruba 50 x 35 cm.
  3. Na těsto dáme připravenou náplň, od okraje k okraji, necháme si jen nahoře asi 2 centimetry od okraje. Pokud chceme, můžeme náplň ještě posypat nasekanými vlašskými ořechy. Těsto rolujeme a nakrájíme na 3 cm široké díly (vyjde asi 15 kusů).
  4. Připravené šneky naskládáme do pečicím papírem vyloženého pekáče s rozestupy 1-2 cm a necháme pod utěrkou ještě 30 minut nakynout.
Skořicové šneky (Cinnamon Rolls) - před pečením 1Skořicové šneky (Cinnamon Rolls) - před pečením 2

Pečení skořicových šneků a příprava polevy

  1. Pečeme na horkovzduch 180 °C asi 20 minut (pokud nemá trouba funkci horkovzduch, pečeme na dolní/ horní ohřev, přibližně stejnou dobu, ale kontrolujeme, aby se nahoře suky nepřipálily).
  2. Mezitím si připravíme polevu na šneky. Recept na polevu je velmi jednoduchý: Prošleháme 200 g Philadelphie, 160 g cukru moučka a 60 g změklého másla (můžete použít i žervé, lučinu nebo jiný sýr smetanového typu).
  3. Upečené skořicové šneky ozdobíme polevou a máme hotovo. 
Podáváme nejlépe tentýž den a tak jako ve Skandinávii si tuto pochoutku můžete dát třeba ke kávě. Čerství skořicoví šneci chutnají rozhodně nejlépe :)

Přejeme Vám dobrou chuť!
Skořicové šneky (Cinnamon Rolls) - hotové v pekáčiSkořicové šneky (Cinnamon Rolls) - hotové ve forměSkořicové šneky (Cinnamon Rolls) - hotové na talíři 1Skořicové šneky (Cinnamon Rolls) - hotové na talíři 2
https://sweden.se/culture/food/cinnamon-buns
https://www.visitnorway.com/things-to-do/food-and-drink/the-norwegian-cookbook/cinnamon-buns/