Cinnamon Rolls (Skořicové šneky)
Ingredience
- 150 g brambor (váha syrových brambor, bez slupky)
- 650 g pšeničné mouky hladké (typ 450)
- 35 g krupice cukru
- 60 g másla
- 1 větší vejce
- 125 ml plnotučného mléka
- 125 ml podmáslí
- 1 balíček sušeného droždí
- když bude těsto moc tuhé, lze přidat 1 lžíci vody
Suroviny na náplň
- 200 g třtinového cukru
- 2 lžíce melasy (možno vynechat)
- 4 kávové lžičky mleté skořice
- 100 g změklého másla
- 200 g Philladelphie (lze použít i žervé, lučinu nebo jiný sýr smetanového typu)
- 160 g cukru moučka
- 40 g másla
- šťáva z citronu (podle chuti)
Jak připravit ty nejlepší skořicové šneky? Tajemství je podle nás ve skutečně dobře udělaném těstě a v dobré polevě na šneky. Určitě také pomůže šneky podávat ještě tentýž den po upečení - čerství chutnají nejlépe :)
Skořicoví šneci jsou pod různými názvy a verzemi známí po celé Evropě i Severní Americe. Původ není úplně jistý, ale velmi oblíbené jsou zejména ve Skandinávii, v Norsku je najdete pod názvem skillingsbolle nebo ve Švédsku jako kanelbulle. Verze každé země se lehce liší, ten důležitý základ je ale stejný a připravujeme je z kynutého těsta. Oblíbenou variantou jsou i skořicoví šneci z listového těsta pro které si můžete vzít náš recept na náplň i polevu, jejich výhodou je rychlá příprava obzvláště pokud si listové těsto koupíte předpřipravené. Dnes si ale ukážeme jak připravit skořicové šneky z kynutého těsta s droždím, tak pojďme na to.
Příprava kynutého těsta na skořicové šneky
- Brambory oškrábeme, pokrájíme na čtvrtky a dáme vařit.
- Z uvařených brambor uděláme pyré.
- Do 125 ml mléka a 125 ml podmáslí vešleháme vejce. Tuto směs přidáme společně s 60 g másla k lehce zchladnutým rozmačkaným bramborám (brambory nesmí být vařící, jinak by se nám srazilo vajíčko, ale musí být trochu teplé, aby se nám hezky rozpustilo máslo). Celou směs rozmixujeme na pyré.
- Do mísy kuchyňského robota prosejeme 650 g hladké mouky, přidáme pytlík sušeného droždí, 35 g moučkového cukru, špetku soli a bramborové pyré, které jsme si připravili.
- Hněteme na nízké otáčky (robot by měl simulovat hnětení rukama) do té doby, než se nám těsto odlepuje od mísy (asi 8 minut).
- Těsto zpracujeme do bochníčku a necháme 1 hodinu kynout pod utěrkou ve vymazané míse. Během této doby by mělo dojít ke zdvojnásobení těsta.
Výroba skořicových šneků
_-_testo_s_naplni.jpg)
Příprava náplně do skořicových šneků
- Mezitím si připravíme náplň - prošleháme 450 g třtinového cukru, 4 kávové lžičky mleté skořice a 150 g změklého másla. Chceme, aby vznikla cukrová pasta.
- Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále do obdélníku rozměru zhruba 50 x 35 cm.
- Na těsto dáme připravenou náplň, od okraje k okraji, necháme si jen nahoře asi 2 centimetry od okraje. Pokud chceme, můžeme náplň ještě posypat nasekanými vlašskými ořechy. Těsto rolujeme a nakrájíme na 3 cm široké díly (vyjde asi 15 kusů).
- Připravené šneky naskládáme do pečicím papírem vyloženého pekáče s rozestupy 1-2 cm a necháme pod utěrkou ještě 30 minut nakynout.
Pečení skořicových šneků a příprava polevy
- Pečeme na horkovzduch 180 °C asi 20 minut (pokud nemá trouba funkci horkovzduch, pečeme na dolní/ horní ohřev, přibližně stejnou dobu, ale kontrolujeme, aby se nahoře suky nepřipálily).
- Mezitím si připravíme polevu na šneky. Recept na polevu je velmi jednoduchý: Prošleháme 200 g Philadelphie, 160 g cukru moučka a 60 g změklého másla (můžete použít i žervé, lučinu nebo jiný sýr smetanového typu).
- Upečené skořicové šneky ozdobíme polevou a máme hotovo.
Přejeme Vám dobrou chuť!
https://sweden.se/culture/food/cinnamon-buns
https://www.visitnorway.com/things-to-do/food-and-drink/the-norwegian-cookbook/cinnamon-buns/



