Grilovaný Hermelín s brusinkami
Doba přípravy
do 30 min
Složitost
1/5
Postup
nepřímé grilování
Abychom se masa nepřejedli, ukážeme si, jak ugrilovat opravdovou klasiku - Hermelín s brusinkami. Velice jednoduchý, ale přesto lahodný recept pro každého!
Ingredience
- Hermelín, nekořeněný
- 2 čajové lžičky Vašeho oblíbeného grilovacího koření, v podstatě můžete použít jakékoliv dle chuti
- 50-100 g brusinek nebo brusinkové omáčku s celými kousky
- tymián
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
Hermelín na grilu je snad opravdu ten úplně nejjednodušší grilovací recept :) Každopádně i na něj se nás naši zákazníci občas ptají a je pravda, že i u něj určitě je pár dobrých dotazů na zodpovězení.
A mimochodem - úplně stejně jde tento recept použít pro Camembert na gril. Hermelín je v podstatě, když to hodně zjednodušíme, česká napodobenina francouzského Camembertu. Což vůbec nemyslíme nijak špatně, hermelín máme moc rádi na grilu, nakládaný i jen tak k chlebu. Každopádně pokud budete dělat Camembert, postup bude úplně stejný, tyto sýry se totiž na grilu chovají úplně stejně.
Kuchyňská příprava hermelínu na gril:
- Do misky si připravíme marinádu - smícháme olej s grilovacím kořením, případně přidáme sůl a pepř (pokud již není v koření samotném).
- Připravíme si hermelín - rozbalíme jej z alobalu, ve kterém jsme jej zakoupili. Důkladně a poctivě sýr ze všech stran potřeme marinádou. Namarinovaný hermelín zabalíme zpět do alobalu.
- Můžeme hermelín grilovat v původním alobalu? Ano, můžete jej grilovat v tom alobalu, v jakém jste jej zakoupili a není potřeba dávat alobal nový.
- Brusinky si nachystáme ke grilu. Pokud máme sušené, necháme 20 minut odstát ve vodě.
Grilování hermelínu:
- Připravte gril na nepřímé grilování a rozžhavte cca na 180 °C.
- My hermelín nejraději grilujeme na nějaké keramické desce či litinové pánvi, rovnou vedle grilované zeleniny. Ale není to jediná možnost.
- Může se hermelín grilovat na roštu? Ano, můžete jej dělat přímo na grilovacím roštu - samozřejmě pokud jej máte v alobalu :) Jinak by se mohl k roštu příliš přichytit, roztrhnout a vytéct dolů.
- Sýr vložíme do grilu.
- Pod zavřeným poklopem grilujeme cca 15 minut.
- Jak poznáme, že je hermelín hotový? Jednoduše tak, že dostatečně změkne. Nic jiného speciálního se s ním dít nebude.
- Vytáhneme sýr z grilu. Jakmile trošku schladne, vybalíme jej z alobalu, položíme na něj trošku brusinek a máme hotovo.
- Servírujeme například s pečeným braborem, s grilovanou zeleninou nebo v létě v horku s dobrým čerstvým salátem.