Menu
0
Váš košík je prázdný

Vcelku grilované kuře na pivu

Doba přípravy
90 min a více
Složitost
2/5
Postup
nepřímé grilování
Tato úplná klasika jde ugrilovat dvěma způsoby - na plechovce od piva a na grilovacím stojánku. My si ukážeme oba tyto postupy jak na vcelku grilované kuře.

Ingredience

  • 1,75 kg kuřátko bez drobů
  • 1 plechovka piva/ležáku
  • olivový olej
  • grilovací koření - doporučujeme třeba Meathead's Poultry
Tento recept je opravdu velmi jednoduchý a vyžaduje minimum práce. Kuře se dělá skoro úplně samo bez zásahů a na konci tím získáte minimálně čtyři bohaté porce pro své hosty.

Kouzlo grilování kuřete na plechovce od piva je v tom, že se pivo odpařuje uvnitř drůbeže, neuniká ven a kuře se tím uvnitř dál dochucuje a méně vysouší. Úplně stejný princip u tohoto receptu platí i při použití grilovacího stojánku. Výsledek bude v podstatě stejný.

A mimochodem, recept si identicky můžete udělat i doma v troubě, není určen pouze na gril :)
Vcelku grilované kuře na pivu - hotové

Příprava v kuchyni

  1. Kuře nejprve lehce osušíme a poté potřeme olivovým olejem, aby nám na něm následně dobře drželo grilovací koření.
  2. Na celé kuře poctivě vmasírujeme grilovací koření - zvenku i zevnitř kuřete. Za nás doporučujeme například luxusní grilovací koření Meathead's Poultry nebo Kosmos Q Dirty Bird. Věřte nám, že luxusní koření povznese grilované kuře výš. Jako náhradu můžete samozřejmě použít i klasickou směs grilovacího koření ze supermarketu nebo (lépe) si namíchat vlastní.
  3. Pokud budete míchat vlastní směs koření, doporučujeme u tohoto receptu nezapomenout - sůl, papriku uzenou i sladkou, česnek, hnědý cukr, sůl, pepř, oregáno a provensálské bylinky. 
Vcelku grilované kuře na pivu - příprava v kuchyniVcelku grilované kuře na pivu - před umístěním na gril

Příprava grilu

  1. Ať už budete grilovat na uhlí, plynu, elektrice nebo peletách, ve všech případech je potřeba připravit gril na nepřímé grilování.
  2. Gril rozpalte a po celou dobu přípravy udržujte uvnitř teplotu nejlépe někde mezi 180 a 200 °C.

Grilování kuřete na plechovce od piva

  1. Při pečení kuřete na plechovce velmi doporučujeme použít pod plechovku nějakou hliníkovou misku s pevným dnem. Získáte tím dvě věci - plno výborné šťávy na potírání a zároveň si usnadníte údržbu grilu, protože šťáva nekape dolů.
  2. Plechovku s pivem důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Otevřeme a vylijeme, vypijeme nebo přelijeme do hliníkové misky (nejlépe tato třetí možnost) polovinu jejího obsahu. K pivu do hliníkové misky nasypeme trošku použitého grilovacího koření.
  3. Kuře nasadíme na plechovku od piva tak, aby stehna směřovala dolů. Poté už jej spolu s plechovkou a miskou umístíme na gril na nepřímý žář.
Vcelku grilované kuře na pivu - nepřímé grilováníVcelku grilované kuře na pivu - v peletovém grilu

Grilování kuřete na stojánku

  1. Při pečení kuřete na stojánku platí velmi podobný postup. Lepší stojánky na kuře mají pevné dno a slouží tak v našem případě i jako miska na pivo.
  2. Polovinu piva z plechovky nalijeme do stojánku na kuře do části, která bude vně kuřete. Do této části přidáme i grilovací koření. Druhou polovinu plechovky od piva nalijeme do části stojánku, která bude uvnitř kuřete. Díky tomu se pivo, stejně jako při grilování na plechovce, bude vypařovat do kuřete a drůbež se tak nevysuší.
  3. Kuře nasadíme na stojánek tak, aby stehna směřovala dolů. Poté vše umístíme na gril na nepřímý žář.

Jak dlouho grilovat kuře?

  1. Při použití obou metod budeme grilovat přibližně hodinu a čtvrt až hodinu a půl.
  2. Vždy záleží na velikosti kuřete. Menší kuře bude hotové o něco rychleji, větší může trvat i o něco déle než jeden a půl hodiny.
  3. Důležité je, aby teplota uvnitř masa přesáhla 75 °C. Při této teplotě se již bezpečně zabijí všechny potenciálně škodlivé látky a kuře je pro nás bezpečné k jídlu.
  4. Za nás je nejlepší vytáhnout kuře, když je teplota uprostřed kuřecích prsou právě 75 °C. Lze vytáhnout i o dva až tři stupně dříve - teplota ještě i po vytažení z grilu lehce vyroste. Lze samozřejmě vytáhnout i později, ale tím už riskujete, že prsa vysušíte. Zato u stehen by měla být teplota kolem 85 °C, poté půjde maso pěkně od kosti a nebude růžové. Stehna jsou menší kus masa a oproti prsům se propékají rychleji, teplotní rozdíl by tak měl vzniknout automaticky.
  5. Jak poznám teplotu uvnitř kuřete? Potřebujete k tomu teploměr na zapíchnutí do masa. Tady bohužel jiný způsob není.
  6. Po celou dobu grilování nezapomeňte kuře občas potírat tou parádní šťávou, kterou máme v misce pod kuřetem. Vytvoří se nám poté lepší krusta.
  7. Až budete kuře vytahovat, nezapomeňte, že stojánek i plechovka od piva jsou extrémně rozpálené, tak ať se zbytečně nespálíte.
Vcelku grilované kuře na pivu - na plechovceVcelku grilované kuře na pivu - potírání v grilu

Porcování kuřete

  1. Po vytažení kuřete z grilu nechte maso aspoň 5 minut odpočívat. Vyrovnají se v něm šťávy a nebudete na povrchu mít 200 °C.
  2. Poté můžete kuře naporcovat - jde to kuchyňskými nůžkami i větším nožem šéfkuchaře.
  3. Věřte nám, že troška červené barvy při řezání u kosti nevadí. Úplně se jí pravděpodobně ani nevyhnete, aniž byste kuře vysušili.
  4. Podávat můžete - třeba jen tak s vařeným bramborem na másle, s pečeným bramborem a dobrou grilovací omáčkou nebo můžeme doporučit naše zapečené gnocchi se zeleninou.
Vcelku grilované kuře na pivu - krájeníVcelku grilované kuře na pivu - servírování
Přejeme dobrou chuť!
 

    Vhodné vybavení k přípravě receptu