Kachní prsa na grilu s šalotkou
Doba přípravy
do 60 min
Složitost
3/5
Postup
přímé grilování
U této lahůdky je důležité dodržet jednu klíčovou část receptu. Jinak se jedná o poměrně jednoduchou grilovanou lahůdku, kterou můžete podávat třeba s pečeným bramborem a různými druhy omáček.
Ingredience
- Kachní prsa s kůží, bez kosti (na jednu porci cca 250 g prsou)
- Kořenící směs
- 2 šalotky
Grilovaná kachní prsa vyžadují hned na začátku vypéct kůži na litinové pánvi. Kůže totiž obsahuje hodně tuku a pokud byste prsa hodili přímo na grilovací rošt, tuk by Vám téměř určitě začal hořet - ať už používáte gril na dřevěné uhlí nebo plynový gril.
Když nejdřív osmažíte kůži na litinové pánvi, perfektně se Vám navíc opeče dokřupava. Maso pod kůží také zůstane stále syrové a Vám se s ním bude dále dobře pracovat tak, abyste dosáhli ideálního propečení. Získáte tak maso, které bude mít křupavou kůži nahoře a šťavnaté maso uvnitř, a přesně proto kachní prsa z grilu tak milujeme. Grilovaná kachna mezi drůbeží také nabídne přeci jen trochu chuti navíc ve srovnání s kuřeteme nebo krůtím masem. Někteří ji tedy zbožňují a jiní zase nemusí.
Osmažení můžete udělat v kuchyni, ale samozřejmě také přímo na grilech Weber ať už na litinové pánvi nebo třeba grilovací planche.
Když nejdřív osmažíte kůži na litinové pánvi, perfektně se Vám navíc opeče dokřupava. Maso pod kůží také zůstane stále syrové a Vám se s ním bude dále dobře pracovat tak, abyste dosáhli ideálního propečení. Získáte tak maso, které bude mít křupavou kůži nahoře a šťavnaté maso uvnitř, a přesně proto kachní prsa z grilu tak milujeme. Grilovaná kachna mezi drůbeží také nabídne přeci jen trochu chuti navíc ve srovnání s kuřeteme nebo krůtím masem. Někteří ji tedy zbožňují a jiní zase nemusí.
Osmažení můžete udělat v kuchyni, ale samozřejmě také přímo na grilech Weber ať už na litinové pánvi nebo třeba grilovací planche.
Příprava kachních prsou v kuchyni
- Odřezejte přečnívající tuk přesahující kraje kachních prsou.
- Nařezejte kůži kachních prsou do kříže - rozestup jednotlivých linek řezů by měl být cca 1 cm. Důležité je neproříznout až do masa.
- Co by se stalo, kdybyste kůži nenařezali? Při grilování by se výrazně scvrkla.
- Nasypte na kachní prsa grilovací koření - ze strany masa. V našem případě u tohoto receptu používáme koření Meathead's Tuscan Herb Poultry.
- Pokud si chcete připravit vlastní kořenící směs, doporučujeme použít jako základ sůl, pepř, sušený česnek a uzenou papriku nebo sušené bylinky.
- Připravte šalotku - nakrájejte na půlky, dejte do misky a nechte zatím bokem.
Grilování kachních prsou
- Gril rozjeďte na přímé grilování a cca 200 °C.
- Umístěte do grilu litinovou pánev a nechte ji 10 minut pořádně rozpálit.
- Na rozpálenou pánev položte kachní prsa kůží dolů a kůži nechte opéct cca 7 minut. Poté by měla být kůže opečená a zbarvená do krásné tmavě hnědé barvy.
- Po opečení kůže ještě prsa v pánvi několikrát otočte, aby se pěkně obalila ve vypečeném tuku (pro ještě lepší výsledek). Pánev s tukem dejte bokem, nelikvidujte.
- Kachní prsa dále dejte na nepřímé grilování, tentokrát už stranou s masem dolů.
- Grilujte se zavřeným poklopem, hotovo budete mít velmi rychle, pravděpodobně do 4 minut.
- Kdy jsou kachní prsa hotová? Chceme, aby se maso propeklo dorůžova a uprostřed mělo teplotu cca 56 °C (poznáte pomocí teploměru do masa). Na konci je vhodné grilované kachní prso dát na rošt ještě krátce kůží dolů (necelou minutu), aby se opekla dokřupava.
- Kdy kachní prsa vytáhnout z grilu? Nejlépe ve chvíli, kdy má maso o cca 3 °C méně, než na jakou teplotu cílíte. Jakmile maso sundáte z grilu a necháte jej odpočívat, prostředek se ještě trošku dále propeče.
- Vytáhněte kachní prsa z grilu a nechte 5 minut odpočívat.
- Přípravte si šťávu s šalotkou - tuk z pánve odstraňte tak, aby v pánvi zůstala jen tenká vrstva tuku. Rozpalte pánev nad středně silným žárem, nasypte šalotku a osmažte za stálého míchání dozlatova.
- Podávejte kachní prsa s omáčkou a třeba grilovaným bramborem.