Grilovaná makrela zauzená kouřem
Doba přípravy
do 30 min
Složitost
2/5
Postup
nepřímé grilování
Makrela je skvělou volbou na gril - tučné bílé maso je plné chutí, gril pak zajistí křupavou kůrčičku a zauzené aroma.
Ingredience
- 2 celé makrely
- 3 stroužky česneku
- olivový olej
- sůl, pepř
V tomhle receptu při grilování makrely použijeme velkou keramickou desku na gril. Na ni se nám krásně vejde až 6 makrel a hezky se nám s nimi bude na grilu manipulovat. Také tentokrát použijeme peletový gril k tomu, abychom makrelu krásně zaudili kouřem. Jsou ale určitě i jiné cesty, jak udit na grilu.
Příprava makrely v kuchyni
- Makrelu omyjeme.
- Na bocích uděláme zářezy - přibližně 3 až 5 zářezů podle velikosti ryby.
- Osolíme a bohatě potřeme olejem.
- Dovnitř ryby můžeme přidat bylinky nebo třeba krájený česnek.
- V našem případě makrelu položíme rozevřeným bříškem na keramickou grilovací desku. Mezi rybu a keramiku můžete dát ještě pečící papír - pak budete mít jistotu, že se Vám ryba nepřilepí.


Grilování makrely:
- Gril rozpálíme na nepřímé grilování, střední žár a přibližně 180 °C.
- Keramickou desku s makrelou položíme do rozpáleného grilu.
- Grilujeme přibliužně 15 až 20 minut.
- Jakmile je makrela zlatavá z obou stran, máme hotovo.
- Vytáhneme z grilu, maso necháme odpočinout, opepříme a můžeme podávat.


Tip na závěr:
- Pokud nemáte keramickou desku, ryba jde dělat i na mnoho jiných způsobů. Třeba lze použít cedrové udící prkénko a rybu dělat na něm. Můžete ji položit i na několik plátků citrónu třeba přímo na grilovací rošt. Na konci grilování podeberete plátky citronu a sundáte vše z grilu snadno zaráz :)
- Doporučujeme servírovat na salát z grilované zeleniny.
Top Grily Vám přejí dobrou chuť :)



