Menu
0
Váš košík je prázdný

Pomalu grilované hovězí hrudí

Doba přípravy
90 min a více
Složitost
5/5
Postup
low & slow
Hovězí hrudí (neboli také brisket) patří k legendám texaského grilování. Brisket je ideální pro všechny, kdo chtějí vyzkoušet něco mimo klasické steaky a mají rádi kuchařské výzvy. Pomalé pečení nebo grilování při nízké teplotě z něj udělá neuvěřitelně šťavnaté a kouřem voňavé jídlo, které si zamiluje každý host.

Ingredience

Maso:

  • 3–5 kg hovězího hrudí

Dry rub:

Tento recept nám poslal náš kamarád od grilu Pavel J. My mu za to moc děkujeme a zároveň gratulujeme k výborně odvedené práci! Brisket je určitě jednou z nejlepších výzev pokročilé grilovačky a pravého amerického BBQ :)

Jak připravit brisket?

Příprava masa:

  • Očistěte hovězí hrudí od přebytečného tuku, ale nechte vrstvu cca 0,5 cm – tuk chrání maso před vysušením. Zarovnejte okraje, aby se brisket propékal rovnoměrně.
  • Smíchejte všechny ingredience na dry rub a brisket důkladně potřete ze všech stran. V tomto receptu bylo použito grilovací koření Killer Hogs TX brisket Rub.
  • Hovězí brisket zabalte do potravinové fólie a nechte marinovat v lednici alespoň 12 hodin.
Hovězí brisket - příprava masaHovězí brisket - příprava grilu

Příprava grilu:

  • Gril nastavte na nepřímé grilování při teplotě 110–120 °C. Ideální je peletový gril s automatickou regulací teploty i kouře.
  • Pokud máte kotlový gril na dřevěné uhlí, přidejte dřevěné špalíky na uzení (např. dub, třešeň) pro jemné zauzení, hovězí hrudí na grilu tak získá ještě lepší chuť.

Jak grilovat brisket?

  • Umístěte brisket tukem nahoru na rošt grilu nebo do trouby. Maso začněte pomalu grilovat a udržujte stabilní teplotu i kouř. Peleťáky udělají kus práce za vás, u grilů na uhlí je potřeba občas hlídat teplotu. S tím vám může pomoct chytrý teploměr, který bude hlásit teplotu i na dálku přímo do telefonu, což se u 8 hodin grilování může hodit.

Jak poznat, že je brisket hotový?

  • Podle vnitřní teploty - Brisket je hotový, když dosáhne vnitřní teploty 90–95 °C. Maso by mělo být měkké na dotek. V případě grilování hovězího brisketu skutečně velmi doporučujeme termosondu nebo teploměr.
  • Délka grilování - orientačně to vyjde na 8-9 hodin i s odpočinkem, ale určitě je podle nás potřeba řídit se podle vnitřní teploty :) 
Hovězí brisket - začátek grilováníHovězí brisket - teploměr do masa

Odpočinek a servírování

  • Nechte brisket odpočívat zabalený alespoň 30 minut, aby se šťávy v mase rovnoměrně rozložily.
  • Brisket krájejte ostrým nožem přes vlákno na tenké plátky.
  • Podávejte s BBQ omáčkou, čerstvou bagetou, nebo jako náplň do tacos či sendvičů. Skvěle chutná i studený!

Tipy na závěr:

  • Jaké maso na brisket? Vždy vybírejte dobře prorostlé hovězí hrudí s tukovou vrstvou.
  • Brisket v troubě: Pokud nemáte gril, trouba je skvělou alternativou. Přidejte kouřovou sůl do dry rubu pro autentickou chuť.
  • Co se dělá z hovězího hrudí? Kromě brisketu můžete zkusit pomalu dušené ragú nebo guláš.

👉 Vyzkoušejte tento recept a připravte brisket, na který budou všichni dlouho vzpomínat! 😍

Top Grily Vám přejí dobrou chuť! :)
Hovězí brisket - hotový brisketHovězí brisket - krájení