Pomalu grilované hovězí hrudí
Doba přípravy
90 min a více
Složitost
5/5
Postup
low & slow
Hovězí hrudí (neboli také brisket) patří k legendám texaského grilování. Brisket je ideální pro všechny, kdo chtějí vyzkoušet něco mimo klasické steaky a mají rádi kuchařské výzvy. Pomalé pečení nebo grilování při nízké teplotě z něj udělá neuvěřitelně šťavnaté a kouřem voňavé jídlo, které si zamiluje každý host.
Ingredience
Maso:
- 3–5 kg hovězího hrudí
Dry rub:
- 5 lžic Killer Hogs TX Brisket Rub
- 1 lžíce drcené hořčice
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Tento recept nám poslal náš kamarád od grilu Pavel J. My mu za to moc děkujeme a zároveň gratulujeme k výborně odvedené práci! Brisket je určitě jednou z nejlepších výzev pokročilé grilovačky a pravého amerického BBQ :)
Jak připravit brisket?
Příprava masa:
- Očistěte hovězí hrudí od přebytečného tuku, ale nechte vrstvu cca 0,5 cm – tuk chrání maso před vysušením. Zarovnejte okraje, aby se brisket propékal rovnoměrně.
- Smíchejte všechny ingredience na dry rub a brisket důkladně potřete ze všech stran. V tomto receptu bylo použito grilovací koření Killer Hogs TX brisket Rub.
- Hovězí brisket zabalte do potravinové fólie a nechte marinovat v lednici alespoň 12 hodin.
Příprava grilu:
- Gril nastavte na nepřímé grilování při teplotě 110–120 °C. Ideální je peletový gril s automatickou regulací teploty i kouře.
- Pokud máte kotlový gril na dřevěné uhlí, přidejte dřevěné špalíky na uzení (např. dub, třešeň) pro jemné zauzení, hovězí hrudí na grilu tak získá ještě lepší chuť.
Jak grilovat brisket?
Umístěte brisket tukem nahoru na rošt grilu nebo do trouby. Maso začněte pomalu grilovat a udržujte stabilní teplotu i kouř. Peleťáky udělají kus práce za vás, u grilů na uhlí je potřeba občas hlídat teplotu. S tím vám může pomoct chytrý teploměr, který bude hlásit teplotu i na dálku přímo do telefonu, což se u 8 hodin grilování může hodit.
Jak poznat, že je brisket hotový?
- Podle vnitřní teploty - Brisket je hotový, když dosáhne vnitřní teploty 90–95 °C. Maso by mělo být měkké na dotek. V případě grilování hovězího brisketu skutečně velmi doporučujeme termosondu nebo teploměr.
- Délka grilování - orientačně to vyjde na 8-9 hodin i s odpočinkem, ale určitě je podle nás potřeba řídit se podle vnitřní teploty :)
Odpočinek a servírování
- Nechte brisket odpočívat zabalený alespoň 30 minut, aby se šťávy v mase rovnoměrně rozložily.
- Brisket krájejte ostrým nožem přes vlákno na tenké plátky.
- Podávejte s BBQ omáčkou, čerstvou bagetou, nebo jako náplň do tacos či sendvičů. Skvěle chutná i studený!
Tipy na závěr:
- Jaké maso na brisket? Vždy vybírejte dobře prorostlé hovězí hrudí s tukovou vrstvou.
- Brisket v troubě: Pokud nemáte gril, trouba je skvělou alternativou. Přidejte kouřovou sůl do dry rubu pro autentickou chuť.
- Co se dělá z hovězího hrudí? Kromě brisketu můžete zkusit pomalu dušené ragú nebo guláš.
👉 Vyzkoušejte tento recept a připravte brisket, na který budou všichni dlouho vzpomínat! 😍
Top Grily Vám přejí dobrou chuť! :)