Hasselback pečené brambory na grilu
Doba přípravy
do 60 min
Složitost
1/5
Postup
nepřímé grilování
Náš oblíbený způsob, jak na grilu udělat dokonalé pečené brambory. Vyzkoušejte metodu hasselback, možná to budou ty nejlepší pečené brambory, jaké jste kdy jedli :)
Ingredience
- brambory střední velikosti
- olivový olej
- sůl (doporučujeme i maldonskou mořskou sůl, ale nutná není)
- pepř
Příprava v kuchyni hasselback brambor
- Brambory omyjte a osušte.
- Do brambor je nyní potřeba udělat z jedné strany zářezy - řez zastavte vždy těsně před úplným rozkrojením. Chceme, aby plátky zůstaly dole spojené a brambora se nám nerozpadla. Jeden plátek řežte silný cca do půl centimetru, ne tlustší.
- Tip - bramboru vložte mezi dvě vyvýšené podložky tak, abyste, až budete řezat, bramboru neprořízli celou. U nás to děláme tak, že bramboru položíme na krájecí prkénko a z obou stran dáme nějaké zarážky - dobře fungují dřevěná udící prkénka nebo bambusové špízy. Použít ale samozřejmě můžete cokoliv podobného z kuchyně. Při řezání se pak nůž zastaví u těchto zarážek a bramboru neprořízne celou. Vše je pak rychlejší, snadnější, přesnější :)
- Brambory položte na keramickou grilovací pánev nebo do hliníkové misky. Pokropte je olivovým olejem, osolte a opepřete.
Grilování hasselback brambor
- Připravte gril na nepřímý žár o teplotě přibližně 200 °C.
- Vložte do grilu pánev/misku s bramborami a pečte přibližně hodinu - nebo dokud nejsou brambory uprostřed měkké a na povrchu opečené.
- Vytáhněte brambory z grilu, nechte krátce odpočívat na pokojové teplotě a ideálně posypte maldonskou mořskou solí.
Přejeme Vám dobrou chuť! :)