Menu
0
Váš košík je prázdný

Hamburgerové bulky

Jak udělat ty nejlepší burger bulky? Koukněte na náš recept - nejdřív si snadno připravíme tangzhong pro nadýchanější těsto, poté už budeme postupovat krok za krokem podle receptu na burger housky.

Ingredience

Suroviny na tangzhong
  • 60 g plnotučného mléka
  • 27 g vody
  • 20 g pšeničné chlebové mouky (lze použít i mouku hladkou ve stejném množství)
Těsto na burger housky
  • 110 g plnotučného mléka
  • 320 g pšeničné chlebové mouky (lze použít i mouku hladkou ve stejném množství)
  • 35 g cukru krupice
  • lžička soli
  • 1 balení sušeného droždí
  • 1 celé vejce + 1 žloutek
  • 40 g změklého másla
  • + připravený tangzhong

Rovnou jedna důležitá poznámka pro ty z vás, kteří doma nepečete příliš často. Tušíme totiž, že konkrétně tento recept na pečení burger housek budou častěji zkoušet i právě lidé, kteří si chtějí doma na grilu udělat luxusní burgery a třeba s pečením samotným nemají příliš zkušeností :)

Zatímco u grilování i domácího vaření podle nás fungují recepty spíš jako takový základní obrys, který si každý může podle chuti upravit podle sebe, u pečení je důležité postupovat podle receptu přesně. Přesně si odvážit ingredience a dávat je ve správném pořadí. Pokud se od receptu odchýlíte, výsledné těsto by mohlo být výrazně jiné a burger bulky by se nemusely povést.

Na druhou stranu, když budete podle receptu postupovat přesně, je to vlastně poměrně jednoduché a určitě to může zvládnout každý.

Tangzong recept

  1. Všechny suroviny na tangzhong dáme do rendlíku a za stálého míchání zahříváme až do vzniku pasty (cca 3 minuty).
  2. Cílem zahřívání je teplota 65 °C, při které začne želatinovat škrob v mouce a vytvoří želatinovou pastu, která pak v pečivu lépe váže vodu. Výsledné pečivo tak v sobě udrží více vody, je vláčné a není vysušené.
  3. Takto připravený tangzhong přendáme do misky a necháme vychladnout.
Poznámka - tangzhong [tangžong] je speciální pasta z mouky, která vytváří nadýchanější a jemnější těsto, které hlavně není suché. Hodí se tak výborně například na burger bulky. Také prodlužuje trvanlivost a delší čerstvost výsledného pečiva. Recept na tangzhong pochází z Japonska a používá se často v asijské kuchyni, odkud pronikl i k nám. Hodí se perfektně na pečení sladkého pečiva, použít by šel například i u skořicových šneků a v našem případě také při pečení bulek na hamburgery.
Tangzhong - přípravaTangzhong - hotový

Recept na hamburgerové bulky

Hamburgerové housky - ingredienceHamburgerové housky - před hnětením v robotu
  1. Do mísy - prosejeme mouku, přidáme sušené droždí, sůl, cukr a mléko, ve kterém jsme si prošlehali vajíčka.
  2. Nejjednodušší je použít kuchyňský robot - směs necháme hníst při nízkých otáčkách a po první minutě přidáme změklé máslo
  3. Hněteme asi 15 minut.
  4. Výsledné těsto by mělo být hladké, jemné, může být lehce lepivé.
  5. Do vymazané mísy na kynutí přendáme připravené těsto, poprášíme moukou a necháme pod utěrkou přibližně 1-1,5 hodiny kynout (těsto musí zdvojnásobit svůj objem). Na kynutí je zde důležité, aby probíhalo v pokojové teplotě - ne v lednici a ani venku, pokud je venku chladno.
Hamburgerové housky - těsto před kynutímHamburgerové housky - nakynuté těsto
  1. Po vykynutí těsto rozvážíme na 6 dílů (každý přibližně 105 g).
  2. Každý dílek si překládáním rohů doprostřed upravíme v kouli, kterou obrátíme spojem dolů. Na vále vytvoříme tahy k sobě bochníčky.
  3. Takto připravené bochníčky naskládáme s dostatečnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem a necháme pod utěrkou opět hodinu kynout.
Hamburgerové housky - bochníčkyHamburgerové housky - nakynuté bochníčky

Jak upéct bulky na hamburgery

  1. Poté, co housky zdvojnásobí svůj objem, je potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme posypat sezamem a dáme péct do předehřáté trouby.
  2. Pečeme na horkovzduch 175 °C asi 20 minut nebo horní dolní ohřev 190 °C.
  3. Ještě horké housky potřeme rozpuštěným máslem a necháme na mřížce vychladnout.
Teď už je potřeba tyto luxusní burger housky jen naplnit potřebnými ingrediencemi a máte vynikající burger, který by se mohl klidně srovnávat s těmi nejlepšími burger podniky.

Pokud chcete, můžete ještě kouknout na naše grilovací recepty kde najdete inspiraci i na recept na klasický hamburger nebo na recept na vegetariánský burger, ale i mnoho dalších osvědčených i netradičních receptů.

Přejeme Vám dobrou chuť! :)
Hamburgerové housky - hotové 1Hamburgerové housky - hotové 2Hamburgerové housky - před servírovánímHamburgerové housky - na talíři

Vhodné vybavení k přípravě receptu