Hamburgerové bulky
Ingredience
- 60 g plnotučného mléka
- 27 g vody
- 20 g pšeničné chlebové mouky (lze použít i mouku hladkou ve stejném množství)
- 110 g plnotučného mléka
- 320 g pšeničné chlebové mouky (lze použít i mouku hladkou ve stejném množství)
- 35 g cukru krupice
- lžička soli
- 1 balení sušeného droždí
- 1 celé vejce + 1 žloutek
- 40 g změklého másla
- + připravený tangzhong
Rovnou jedna důležitá poznámka pro ty z vás, kteří doma nepečete příliš často. Tušíme totiž, že konkrétně tento recept na pečení burger housek budou častěji zkoušet i právě lidé, kteří si chtějí doma na grilu udělat luxusní burgery a třeba s pečením samotným nemají příliš zkušeností :)
Zatímco u grilování i domácího vaření podle nás fungují recepty spíš jako takový základní obrys, který si každý může podle chuti upravit podle sebe, u pečení je důležité postupovat podle receptu přesně. Přesně si odvážit ingredience a dávat je ve správném pořadí. Pokud se od receptu odchýlíte, výsledné těsto by mohlo být výrazně jiné a burger bulky by se nemusely povést.
Na druhou stranu, když budete podle receptu postupovat přesně, je to vlastně poměrně jednoduché a určitě to může zvládnout každý.
Tangzong recept
- Všechny suroviny na tangzhong dáme do rendlíku a za stálého míchání zahříváme až do vzniku pasty (cca 3 minuty).
- Cílem zahřívání je teplota 65 °C, při které začne želatinovat škrob v mouce a vytvoří želatinovou pastu, která pak v pečivu lépe váže vodu. Výsledné pečivo tak v sobě udrží více vody, je vláčné a není vysušené.
- Takto připravený tangzhong přendáme do misky a necháme vychladnout.

Recept na hamburgerové bulky
- Do mísy - prosejeme mouku, přidáme sušené droždí, sůl, cukr a mléko, ve kterém jsme si prošlehali vajíčka.
- Nejjednodušší je použít kuchyňský robot - směs necháme hníst při nízkých otáčkách a po první minutě přidáme změklé máslo.
- Hněteme asi 15 minut.
- Výsledné těsto by mělo být hladké, jemné, může být lehce lepivé.
- Do vymazané mísy na kynutí přendáme připravené těsto, poprášíme moukou a necháme pod utěrkou přibližně 1-1,5 hodiny kynout (těsto musí zdvojnásobit svůj objem). Na kynutí je zde důležité, aby probíhalo v pokojové teplotě - ne v lednici a ani venku, pokud je venku chladno.
- Po vykynutí těsto rozvážíme na 6 dílů (každý přibližně 105 g).
- Každý dílek si překládáním rohů doprostřed upravíme v kouli, kterou obrátíme spojem dolů. Na vále vytvoříme tahy k sobě bochníčky.
- Takto připravené bochníčky naskládáme s dostatečnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem a necháme pod utěrkou opět hodinu kynout.
Jak upéct bulky na hamburgery
- Poté, co housky zdvojnásobí svůj objem, je potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme posypat sezamem a dáme péct do předehřáté trouby.
- Pečeme na horkovzduch 175 °C asi 20 minut nebo horní dolní ohřev 190 °C.
- Ještě horké housky potřeme rozpuštěným máslem a necháme na mřížce vychladnout.
Pokud chcete, můžete ještě kouknout na naše grilovací recepty kde najdete inspiraci i na recept na klasický hamburger nebo na recept na vegetariánský burger, ale i mnoho dalších osvědčených i netradičních receptů.
Přejeme Vám dobrou chuť! :)





