Tvarohová bábovka s pomerančem a čokoládou
Doba přípravy
do 90 min
Složitost
2/5
Naším receptem vznikne krásně vláčná tvarohová bábovka, která je nepřeslazená a se svěžím, mírným nádechem pomerančů.
Ingredience
Ingredience na bábovku s tvarohem (velikost formy 2,36 l)
- 200 g polohrubé mouky
- 80 g hladké mouky
- 220 g cukru krupice
- 80 ml oleje
- 400 g tučného tvarohu ve vaničce
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- kůra z bio pomeranče (nebo kandovaný pomeranč)
- 100 ml šťávy z pomeranče
- 4 vejce
- 90 g nasekané hořké čokolády
- 80 g cukru krupice
- 100 ml pomerančové šťávy
- 1 lžička rumu
- 50 g bílé čokolády
- 25 ml smetany ke šlehání
K přípravě bábovky s tvarohem bude potřeba v prvé řadě forma, ať už klasická keramická, moderní forma na bábovku Nordic Ware případně silikonová forma. Bábovka je také jeden z receptů, kde Vám výrazně usnadní práci kuchyňský robot. Jinak na přípravu není potřeba nic speciálního :)
Recept na tvarohovou bábovku


- Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Práci si můžete usnadnit sprejem případně štětcem nebo mašlovačkou. Ideální je rozehřáté sádlo. Po vysypání formu vyklepeme, aby nám v záhybech nezůstal přebytek mouky.
- Vejce s cukrem vyšleháme do světlé pěny (šleháme v robotu minimálně 5 minut, směs by měla zdvojnásobit objem).
- Přidáme - olej, tvaroh, kůru a šťávu z pomeranče.
- Suchá část v oddělené míse - mouku prosejeme a smícháme společně s práškem do pečiva a solí.
- Suchou část přisypáváme k mokrým surovinám a mícháme už jen lehce ruční metlou nebo na nízké otáčky pomocí robotu. Pokud použijeme robota, zapracujeme rychle, abychom těsto nepřešlehali a výsledná bábovka nebyla tuhá.
- Nakonec ručně pomocí metly vmícháme nasekanou čokoládu.
Jak upéct tvarohovou bábovku?
- Předehřejeme si troubu – horkovzduch 160 °C, případně pokud pečeme na dolní/horní ohřev, tak 170 °C.
- Jak dlouho péct bábovku vždy lehce záleží na konkrétních podmínkách. Pečeme 50-60 minut. Aby byla bábovka perfektně upečená, zkusíme propečení špejlovým testem a to v momentě kdy se zbarví vršek bábovky.
- Po vytažení z trouby - necháme bábovku stát ve formě a nejdříve po 10 minutách vyklopíme. Ještě horká bábovka by se mohla potrhat.


Prolití a zdobení bábovky
- Během pečení si připravíme sirup na prolití - povařením cukru, šťávy z pomeranče a rumu. Vaříme v malém kastrůlku do mírného zhoustnutí. Sirupem prolejeme bábovku poté, co bude vyklepnuta z formy.
- Nakonec hotovou bábovku ozdobíme čokoládou, kterou jsme rozehřáli společně se smetanou.
- Alternativně - sirup i čokoládu na zdobení můžeme vynechat a bábovku jen pocukrujeme.
Přejeme Vám dobrou chuť :)




Tipy na pečení bábovky na závěr:
- Pro snadné vyklopení z formy je nutné správně vymazat formu a hotovou bábovku z formy vyklepávat cca po 5-10 minutách. Tak aby bábovka nebyla příliš horká (mohla by se potrhat) ani už úplně vychladlá.
- Pokud nejde bábovka vyklopit z formy. Můžete vyzkoušet na formu umístit mokrou studenou utěrku (pravděpodobně nutné namočit vícekrát). Změna teploty by měla pomoci s uvolněním.
- Bábovku si můžete udělat i do jakékoliv menší formy na chlebíček nebo menší bábovku a recept si upravit.

