Menu
0
Váš košík je prázdný

Tvarohová bábovka s pomerančem a čokoládou

Doba přípravy
do 90 min
Složitost
2/5
Naším receptem vznikne krásně vláčná tvarohová bábovka, která je nepřeslazená a se svěžím, mírným nádechem pomerančů.

Ingredience

Ingredience na bábovku s tvarohem (velikost formy 2,36 l)
  • 200 g polohrubé mouky
  • 80 g hladké mouky
  • 220 g cukru krupice
  • 80 ml oleje
  • 400 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • kůra z bio pomeranče (nebo kandovaný pomeranč)
  • 100 ml šťávy z pomeranče
  • 4 vejce
  • 90 g nasekané hořké čokolády
Sirup na prolití bábovky
  • 80 g cukru krupice
  • 100 ml pomerančové šťávy
  • 1 lžička rumu
Zdobení na bábovku
  • 50 g bílé čokolády
  • 25 ml smetany ke šlehání
K přípravě bábovky s tvarohem bude potřeba v prvé řadě forma, ať už klasická keramická, moderní forma na bábovku Nordic Ware případně silikonová forma. Bábovka je také jeden z receptů, kde Vám výrazně usnadní práci kuchyňský robot. Jinak na přípravu není potřeba nic speciálního :)

Recept na tvarohovou bábovku

Tvarohová bábovka s pomerančem a čokoládou - ingredienceTvarohová bábovka s pomerančem a čokoládou - vyšlehání
  1. Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Práci si můžete usnadnit sprejem případně štětcem nebo mašlovačkou. Ideální je rozehřáté sádlo. Po vysypání formu vyklepeme, aby nám v záhybech nezůstal přebytek mouky.
  2. Vejce s cukrem vyšleháme do světlé pěny (šleháme v robotu minimálně 5 minut, směs by měla zdvojnásobit objem).
  3. Přidáme - olej, tvaroh, kůru a šťávu z pomeranče.
  4. Suchá část v oddělené míse - mouku prosejeme a smícháme společně s práškem do pečiva a solí.
  5. Suchou část přisypáváme k mokrým surovinám a mícháme už jen lehce ruční metlou nebo na nízké otáčky pomocí robotu. Pokud použijeme robota, zapracujeme rychle, abychom těsto nepřešlehali a výsledná bábovka nebyla tuhá.
  6. Nakonec ručně pomocí metly vmícháme nasekanou čokoládu.

Jak upéct tvarohovou bábovku?

  1. Předehřejeme si troubu – horkovzduch 160 °C, případně pokud pečeme na dolní/horní ohřev, tak 170 °C.
  2. Jak dlouho péct bábovku vždy lehce záleží na konkrétních podmínkách. Pečeme 50-60 minut. Aby byla bábovka perfektně upečená, zkusíme propečení špejlovým testem a to v momentě kdy se zbarví vršek bábovky.
  3. Po vytažení z trouby - necháme bábovku stát ve formě a nejdříve po 10 minutách vyklopíme. Ještě horká bábovka by se mohla potrhat.
Tvarohová bábovka s pomerančem a čokoládou - před pečenímTvarohová bábovka s pomerančem a čokoládou - po vyklepnutí z formy

Prolití a zdobení bábovky

  1. Během pečení si připravíme sirup na prolití - povařením cukru, šťávy z pomeranče a rumu. Vaříme v malém kastrůlku do mírného zhoustnutí. Sirupem prolejeme bábovku poté, co bude vyklepnuta z formy.
  2. Nakonec hotovou bábovku ozdobíme čokoládou, kterou jsme rozehřáli společně se smetanou.
  3. Alternativně - sirup i čokoládu na zdobení můžeme vynechat a bábovku jen pocukrujeme.
Přejeme Vám dobrou chuť :)
Tvarohová bábovka s pomerančem a čokoládou - hotováTvarohová bábovka s pomerančem a čokoládou

Tipy na pečení bábovky na závěr:

  • Pro snadné vyklopení z formy je nutné správně vymazat formu a hotovou bábovku z formy vyklepávat cca po 5-10 minutách. Tak aby bábovka nebyla příliš horká (mohla by se potrhat) ani už úplně vychladlá.
  • Pokud nejde bábovka vyklopit z formy. Můžete vyzkoušet na formu umístit mokrou studenou utěrku (pravděpodobně nutné namočit vícekrát). Změna teploty by měla pomoci s uvolněním. 
  • Bábovku si můžete udělat i do jakékoliv menší formy na chlebíček nebo menší bábovku a recept si upravit.