Grilované bramborové spirály s kořením a sýrem
Doba přípravy
do 60 min
Složitost
2/5
Postup
nepřímé grilování
Vyzkoušejte si tuto oblíbenou přílohu. Bramborové spirály si můžete připravit i na grilu. Přinášíme vám tak recept s kořením a sýrem na vaši příští grilovačku.
Ingredience
- 4 střední brambory
- 50 g parmezánu
- lžička sušeného česneku
- 2 lžičky sušené papriky
- 50 g másla
- sůl a pepř
Příprava brambor v kuchyni
- Do misky nastrouhejte parmezán (nebo jiný vybraný sýr).
- Nastrouhaný sýr smíchejte s česnekem, paprikou, solí a pepřem.
- Brambory omyjte a napíchněte na špíz. Následně si připravte ostrý nůž k nařezání spirály. Začněte na jednom konci pod úhlem 30°, řežete směrem k druhému konci a bramborou postupně otáčejte. Poté bramboru na špízu roztáhněte, tak aby měla rovnoměrné rozestupy. Měla by být nařezána jako vývrtka na víno.
- Každou bramboru poté potřete rozpuštěným máslem, díky tomu bude opečená dozlatova.
- Připravenou směs koření a sýru nasypte na připravené spirály z brambor, každá by měla být rovnoměrně pokrytá touto směsí. Zbývající směs můžete později přidat přímo na grilu
Grilování spirálek
- Samotný postup, jak udělat bramborové spirály, je jednoduchý. Gril si připravte na nepřímé grilování, přibližně na teplotu 180°C. To znamená, žár po stranách grilu, tak aby nebyl přímo pod spirálkami. Případně využijte tepelný štít k odstínění přímého žáru. Brambory se díky tomu grilují rovnoměrně ze všech stran.
- Špízy se spirálami zavěsíme do ETCS stojanu a připravujeme asi 25 minut (doba závisí na tloušťce bramborové spirály i průměru brambory). Zkrátka dokud nejsou brambory zvenku křupavé, ale uvnitř upečené a měkké.
Přejeme Vám dobrou chuť! :)