Menu
0
Váš košík je prázdný

Grilované bramborové spirály s kořením a sýrem

Doba přípravy
do 60 min
Složitost
2/5
Postup
nepřímé grilování
Vyzkoušejte si tuto oblíbenou přílohu. Bramborové spirály si můžete připravit i na grilu. Přinášíme vám tak recept s kořením a sýrem na vaši příští grilovačku.

Ingredience

  • 4 střední brambory
  • 50 g parmezánu
  • lžička sušeného česneku
  • 2 lžičky sušené papriky
  • 50 g másla
  • sůl a pepř

Příprava brambor v kuchyni

  1. Do misky nastrouhejte parmezán (nebo jiný vybraný sýr).
  2. Nastrouhaný sýr smíchejte s česnekem, paprikou, solí a pepřem.
  3. Brambory omyjte a napíchněte na špíz. Následně si připravte ostrý nůž k nařezání spirály. Začněte na jednom konci pod úhlem 30°, řežete směrem k druhému konci a bramborou postupně otáčejte. Poté bramboru na špízu roztáhněte, tak aby měla rovnoměrné rozestupy. Měla by být nařezána jako vývrtka na víno.
  4. Každou bramboru poté potřete rozpuštěným máslem, díky tomu bude opečená dozlatova.
  5. Připravenou směs koření a sýru nasypte na připravené spirály z brambor, každá by měla být rovnoměrně pokrytá touto směsí. Zbývající směs můžete později přidat přímo na grilu
Příprava bramborových spirál před grilovánímBramborové spirály umístěné na grilu

Grilování spirálek

  1. Samotný postup, jak udělat bramborové spirály, je jednoduchý. Gril si připravte na nepřímé grilování, přibližně na teplotu 180°C. To znamená, žár po stranách grilu, tak aby nebyl přímo pod spirálkami. Případně využijte tepelný štít k odstínění přímého žáru. Brambory se díky tomu grilují rovnoměrně ze všech stran.
  2. Špízy se spirálami zavěsíme do ETCS stojanu a připravujeme asi 25 minut (doba závisí na tloušťce bramborové spirály i průměru brambory). Zkrátka dokud nejsou brambory zvenku křupavé, ale uvnitř upečené a měkké.
Potírání bramborových spirálNaservírované bramborové spirály

Přejeme Vám dobrou chuť! :)

Vhodné vybavení k přípravě receptu