Dýňový chlebíček - Pumpkin Spice
Doba přípravy
do 60 min
Složitost
2/5
Výborný podzimní recept na tradiční dýňový chlebíček, který není příliš sladký a který Vás díky svému koření na podzim i tak trošku zahřeje.
Ingredience
Ingredience na těsto dýňového chlebíčku
- 350 g dýňového pyré z dýně hokkaido (to můžeme koupit už hotové nebo doma připravit)
- 3 vejce
- 120 ml řepkového oleje
- 180 g třtinového cukru
- 270 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- 2 lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky muškátového oříšku
- špetka soli
- lžička vanilkového extraktu
- 70 g nasekaných pekanových ořechů
- 175 g Philadelphie
- 60 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- vanilka
- šťáva z ½ citronu
- volitelně nasekané pekanové ořechy nebo dýňová semínka na ozdobu
Nejlepší dýňový chlebíček? Receptů a variant na pečený chlebíček je spousta. Můžete si do receptu například přidat kousky čokolády. Perfektní je ale obzvlášť v kombinaci s krémovo-oříškovou polevou a na tento recept se dnes podíváme. Chuťově se tyto složky skvěle doplňují a byla by podle nás škoda dělat dýňový chlebíček bez krému.
Recept na dýňový chlebíček - Příprava


- Nejprve si nachystáme dýňové pyré – dýni si nakrájíme na kostky a dáme péct do trouby na 180 °C. Až je dýně měkká, asi po 20 minutách pečení, ji rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka a necháme vychladnout.
- Vejce s cukrem vyšleháme do světlé pěny. Použít můžete ruční šlehač, pro usnadnění práce jsme zvolili kuchyňského robota, budeme do vyšlehané pěny postupně přidávat další ingredience.
- Přidáme dýňové pyré, olej, vanilkový extrakt a opět prošleháme.
- Připravíme suchou směs – hladkou mouku prosejeme, přidáme koření, jedlou sodu, sůl, prášek do pečiva a promícháme.
- Suchou část postupně přisypáváme do těsta za stálého míchání.
- Nakonec přidáme nasekané ořechy a ještě jednou promícháme.
- Těsto nalejeme do vymazané formy na chlebíček.
Pečení dýňového chlebíčku


- Předehřejeme si troubu na 165 °C, program horkovzduch.
- Chlebíček ve formě dáme péct a pečeme asi 45 minut, ale je potřeba pomocí špejle kontrolovat dopečení chlebíčku.
- Mezitím, co je chlebíček v troubě, si připravíme krém na polevu – vyšleháním změklého másla s cukrem. Ke směsi přidáme Philadelphii a znovu krátce prošleháme. Nakonec přisypeme trochu vanilky.
- Hotový chlebíček vytáhneme z trouby a necháme vychladnout, teprve poté vyklepneme z formy.
- Vychladnutý dýňový chlebíček ozdobíme krémem a posypeme ořechy nebo dýňovými semínky.
Tip nakonec – Chlebíček si můžeme stejně dobře upéct ve formě na bábovku, muffiny nebo buchtu. V našem receptu jsme použili množství na formu cca 1,4 l. Pro větší formu na bábovku cca 2,1 l můžete všechny ingredience vynásobit 1,5.
Nevyklepávejte chlebíček z formy ještě úplně horký, mohl by se vám snadno potrhat. Nechejte jen zchladnout.
Přejeme Vám dobrou chuť! :)


Nevyklepávejte chlebíček z formy ještě úplně horký, mohl by se vám snadno potrhat. Nechejte jen zchladnout.
Přejeme Vám dobrou chuť! :)






