Menu
0
Váš košík je prázdný

Dýňový chlebíček - Pumpkin Spice

Doba přípravy
do 60 min
Složitost
2/5
Výborný podzimní recept na tradiční dýňový chlebíček, který není příliš sladký a který Vás díky svému koření na podzim i tak trošku zahřeje.

Ingredience

Ingredience na těsto dýňového chlebíčku
  • 350 g dýňového pyré z dýně hokkaido (to můžeme koupit už hotové nebo doma připravit)
  • 3 vejce
  • 120 ml řepkového oleje
  • 180 g třtinového cukru
  • 270 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • špetka soli
  • lžička vanilkového extraktu
  • 70 g nasekaných pekanových ořechů
Ingredience na krém na polevu
  • 175 g Philadelphie 
  • 60 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • vanilka
  • šťáva z ½ citronu
  • volitelně nasekané pekanové ořechy nebo dýňová semínka na ozdobu
Nejlepší dýňový chlebíček? Receptů a variant na pečený chlebíček je spousta. Můžete si do receptu například přidat kousky čokolády. Perfektní je ale obzvlášť v kombinaci s krémovo-oříškovou polevou a na tento recept se dnes podíváme. Chuťově se tyto složky skvěle doplňují a byla by podle nás škoda dělat dýňový chlebíček bez krému.

Recept na dýňový chlebíček - Příprava

Dýňový chlebíček Pumpkin Spice - ingredienceDýňový chlebíček Pumpkin Spice - vyšlehání
  1. Nejprve si nachystáme dýňové pyré – dýni si nakrájíme na kostky a dáme péct do trouby na 180 °C. Až je dýně měkká, asi po 20 minutách pečení, ji rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka a necháme vychladnout. 
  2. Vejce s cukrem vyšleháme do světlé pěny. Použít můžete ruční šlehač, pro usnadnění práce jsme zvolili kuchyňského robota, budeme do vyšlehané pěny postupně přidávat další ingredience.
  3. Přidáme dýňové pyré, olej, vanilkový extrakt a opět prošleháme.
  4. Připravíme suchou směs – hladkou mouku prosejeme, přidáme koření, jedlou sodu, sůl, prášek do pečiva a promícháme.
  5. Suchou část postupně přisypáváme do těsta za stálého míchání
  6. Nakonec přidáme nasekané ořechy a ještě jednou promícháme.
  7. Těsto nalejeme do vymazané formy na chlebíček

Pečení dýňového chlebíčku

Dýňový chlebíček Pumpkin Spice - nalitý ve forměDýňový chlebíček Pumpkin Spice - ingredience na krém
  1. Předehřejeme si troubu na 165 °C, program horkovzduch
  2. Chlebíček ve formě dáme péct a pečeme asi 45 minut, ale je potřeba pomocí špejle kontrolovat dopečení chlebíčku. 
  3. Mezitím, co je chlebíček v troubě, si připravíme krém na polevu – vyšleháním změklého másla s cukrem. Ke směsi přidáme Philadelphii a znovu krátce prošleháme. Nakonec přisypeme trochu vanilky. 
  4. Hotový chlebíček vytáhneme z trouby a necháme vychladnout, teprve poté vyklepneme z formy.
  5. Vychladnutý dýňový chlebíček ozdobíme krémem a posypeme ořechy nebo dýňovými semínky.
Tip nakonec – Chlebíček si můžeme stejně dobře upéct ve formě na bábovku, muffiny nebo buchtu. V našem receptu jsme použili množství na formu cca 1,4 l. Pro větší formu na bábovku cca 2,1 l můžete všechny ingredience vynásobit 1,5. 
Nevyklepávejte chlebíček z formy ještě úplně horký, mohl by se vám snadno potrhat. Nechejte jen zchladnout.

Přejeme Vám dobrou chuť! :) 
Dýňový chlebíček Pumpkin Spice - hotový s krémemDýňový chlebíček Pumpkin Spice - nakrájený

Vhodné vybavení k přípravě receptu