Menu
0
Váš košík je prázdný

Maková bábovka

Složitost
1/5
Jelikož je mák plný proteinů, maková bábovka na rozdíl od jiných druhů bábovky obsahuje více bílkovin. Doporučujeme v každém receptu na makovou bábovku nevynechat jogurt nebo tvaroh a citron.

Ingredience

Ingredience na bábovku s mákem:
  • 250 g hladké mouky
  • 180 g cukru krupice
  • 90 g mletého máku
  • 100 ml řepkového oleje
  • 120 g plnotučného mléka
  • 100 g tučného bílého jogurtu  
  • 3 vejce
  • ½ prášku do pečiva
  • šťáva z poloviny citronu
  • špetka soli
  • vanilkový extrakt
Na polevu:
  • citronová šťáva
  • moučkový cukr
  • lžíce horké vody
Na recept můžete použít jakékoliv formy na bábovky, které doma máte. My jsme v tomto receptu použili bábovkovou formu Nordic Ware Kugelhopf.

Recept na makovou bábovku:

Maková bábovka - ingredienceMaková bábovka - vyšlehaná mokrá směs
  1. V míse vyšleháme vejce s cukrem do světlé pěny. Šleháme alespoň 3 minuty, celá hmota by měla viditelně zvětšit objem. Můžete použít kuchyňský robot, pokud máte. Robot vám ušetří poměrně dost práce, protože postupně budeme přidávat další ingredience.
  2. Přilijeme olej, jogurt, mléko, citronovou šťávu a vanilkový extrakt a promícháme.
  3. V druhé míse suchá směs - smícháme mouku, sůl, kypřicí prášek, a mák.
  4. Suchou směs pomalu přidáváme k tekuté části. Je důležité směs nepřešlehat. Klidně zapracujeme jen ručně metličkou.
  5. Bábovkovou formu vymažeme a vysypeme, popřípadě použijeme sprej na bábovkovou formu.
  6. Hotové těsto nalejeme do formy a lehce klepneme o kuchyňskou desku, abychom se zbavili bublinek.
Maková bábovka - připravené těsto

Pečení makové bábovky

  1. Troubu si předehřejeme na 160 °C horkovzduch nebo 175 °C horní + dolní ohřev. 
  2. Do předehřáte trouby vložíme formu s těstem a dáme do trouby péct. 
  3. Pečeme asi 50-60 minut. Propečenost ověříme pomocí špejle špejlovým testem.
  4. Během pečení si připravíme polevu - smícháním šťávy z jednoho citronu a cukru a lžíce horké vody. Měla by vzniknout hustější kašička. 
  5. Po vytažení z trouby - necháme bábovku ve formě chvíli vychladnout a až po deseti minutách vyklopíme. Příliš horká bábovka by se při vyklepnutí mohla potrhat.
  6. Před podáváním ozdobíme citronovou polevou
Přejeme Vám dobrou chuť! :)
Maková bábovka  - hotováMaková bábovka  - na talíři

Tipy na pečení bábovky na závěr:

  • Bábovku si můžete udělat i do jakékoliv menší formy na chlebíček nebo menší bábovku a množství surovin si upravit.
  • Pokud nejde bábovka vyklopit z formy. Můžete vyzkoušet na formu umístit mokrou studenou utěrku (pravděpodobně nutné namočit vícekrát). Změna teploty by měla pomoci s uvolněním.

Vhodné vybavení k přípravě receptu