Maková bábovka
Složitost
1/5
Jelikož je mák plný proteinů, maková bábovka na rozdíl od jiných druhů bábovky obsahuje více bílkovin. Doporučujeme v každém receptu na makovou bábovku nevynechat jogurt nebo tvaroh a citron.
Ingredience
Ingredience na bábovku s mákem:
- 250 g hladké mouky
- 180 g cukru krupice
- 90 g mletého máku
- 100 ml řepkového oleje
- 120 g plnotučného mléka
- 100 g tučného bílého jogurtu
- 3 vejce
- ½ prášku do pečiva
- šťáva z poloviny citronu
- špetka soli
- vanilkový extrakt
- citronová šťáva
- moučkový cukr
- lžíce horké vody
Na recept můžete použít jakékoliv formy na bábovky, které doma máte. My jsme v tomto receptu použili bábovkovou formu Nordic Ware Kugelhopf.




Recept na makovou bábovku:

- V míse vyšleháme vejce s cukrem do světlé pěny. Šleháme alespoň 3 minuty, celá hmota by měla viditelně zvětšit objem. Můžete použít kuchyňský robot, pokud máte. Robot vám ušetří poměrně dost práce, protože postupně budeme přidávat další ingredience.
- Přilijeme olej, jogurt, mléko, citronovou šťávu a vanilkový extrakt a promícháme.
- V druhé míse suchá směs - smícháme mouku, sůl, kypřicí prášek, a mák.
- Suchou směs pomalu přidáváme k tekuté části. Je důležité směs nepřešlehat. Klidně zapracujeme jen ručně metličkou.
- Bábovkovou formu vymažeme a vysypeme, popřípadě použijeme sprej na bábovkovou formu.
- Hotové těsto nalejeme do formy a lehce klepneme o kuchyňskou desku, abychom se zbavili bublinek.
Pečení makové bábovky
- Troubu si předehřejeme na 160 °C horkovzduch nebo 175 °C horní + dolní ohřev.
- Do předehřáte trouby vložíme formu s těstem a dáme do trouby péct.
- Pečeme asi 50-60 minut. Propečenost ověříme pomocí špejle špejlovým testem.
- Během pečení si připravíme polevu - smícháním šťávy z jednoho citronu a cukru a lžíce horké vody. Měla by vzniknout hustější kašička.
- Po vytažení z trouby - necháme bábovku ve formě chvíli vychladnout a až po deseti minutách vyklopíme. Příliš horká bábovka by se při vyklepnutí mohla potrhat.
- Před podáváním ozdobíme citronovou polevou.
Tipy na pečení bábovky na závěr:
- Bábovku si můžete udělat i do jakékoliv menší formy na chlebíček nebo menší bábovku a množství surovin si upravit.
- Pokud nejde bábovka vyklopit z formy. Můžete vyzkoušet na formu umístit mokrou studenou utěrku (pravděpodobně nutné namočit vícekrát). Změna teploty by měla pomoci s uvolněním.





