Domácí vánočka
Složitost
4/5
Náš osvědčený recept na vánočku, díky přidané smetaně a většímu množství žloutků je výsledná vánočka vláčná a krásně nadýchaná.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 85 g cukru krupice
- 190 g plnotučného mléka
- 60 g smetany ke šlehání 31%
- 95 g másla
- 3 žloutky
- 25 g čerstvé droždí (doporučujeme čerstvé – díky tuku vánočka kyne pomaleji a sušené droždí nemá dostatečnou sílu, pokud chcete i tak použít sušené, pak dejte 10 g)
- špetka soli
- mandlový extrakt
- 50 g rozinek – volitelně
- 2 g muškátového oříšku
- 1 rozšlehané vejce na potření
- plátky mandlí
- rozpuštěné máslo s rumem po upečení
Vánočka patří mezi ty vánoční recepty, které podle nás rozhodně stojí za to si doma vyzkoušet. Je pravda, že se v rámci receptů na pečení jedná o jeden z těch těžších receptů, přesto ale určitě není čeho se obávat. Podle našeho návodu níže dostanete krásný výsledek, na který budete o Vánocích rozhodně pyšní :)
Vánočka - recept na těsto
- Vejce, mléko, smetanu a máslo si předem vytáhneme z lednice, aby vše mělo pokojovou teplotu, až s nimi začneme pracovat.
- Založíme si kvásek – mléko lehce ohřejeme, droždí společně se lžičkou cukru (odebereme z celkového množství použitého cukru v receptu) rozmícháme do kašičky a přidáme asi 80 g vlažného mléka. Rozmícháme, přikryjeme a necháme pracovat.
- Připravíme suchou směs - do mísy si prosejeme mouku, přidáme zbytek cukru, citronovou kůru, sůl a muškátový oříšek.
- Připravíme mokrou směs - do smetany dáme 2 kávové lžičky mandlového extraktu (nebo kolik udává výrobce), přilejeme zbytek mléka a v připravené směsi rozmícháme žloutky a nalejeme do mísy s moukou.
- Když máme kvásek vykynutý (zvedne se, bublinkuje), přidáme ho do mísy.
- Připravíme si kuchyňský robot - nastavíme na nízké otáčky a hněteme.
- Až se směs spojí v těsto, pomalu přidáváme na kostky nakrájené změklé máslo.
- Hněteme asi 15 minut, dokud se těsto neodlepuje od mísy. Ke konci přidáme, pokud chceme, rozinky, aby se do těsta zapracovaly, popřípadě to uděláme ručně na podložce.
- Uhnětené těsto na vánočku poprášíme moukou a necháme asi 1,5 hodiny kynout do dvojnásobného zvětšení objemu. Doba kynutí hodně závisí na teplotě v místnosti. Těsto je navíc hodně tučné, takže může kynout pomaleji.
Jak uplést vánočku?
- Po vykynutí rozdělíme těsto na příslušný počet pramenů a spleteme. Nejjednodušší mi přijde vánočka ze šesti pramenů - tedy vánočka ze 6.
- Při pletení postupujte jako na fotkách níže. Doporučuji na začátek prameny nahoře spojit a zatížit miskou, nebudou se prameny tolik při pletení kroutit.
- Princip je poměrně jednoduchý, vždy bereme do rukou dva nejvzdálenější prameny, přeložíme a vracíme je do středu.
- Postup jak uplést vánočku ze 6 pramenů: Na začátek si chytněte levou rukou pravý nejvzdálenější pramen a pravou rukou levý vnější pramen. Prameny zvedneme a překřížíme přes sebe, nahoře u zatěžkávací misky vznikne první překřížení. Levou ruku necháme ještě ve vzduchu a pravou ruku s pramenem pokládáme k levým dvěma pramenům (levý nejvzdálenější pramen tak je teď levý nejbližší pramen).
- Levou ruku (s nejvzdálenějším pravým pramenem) máme stále vztyčenou, pravou rukou nyní chytneme nový levý nejvzdálenější pramen, zvedneme nahoru a levou ruku (ta která byla doteď vztyčená) nyní pokládáme k pravým dvěma pramenům (dostředu). Nyní je vztyčená pravá ruka, levou přehmátneme na nový nejvzdálenější pramen, zvedneme a pravou pokládáme opět do středu. A nyní už můžete stále opakovat.
- Spletenou vánočku dáme na plech vyložený pečicím papírem, lehce pokropíme vodou a necháme pod utěrkou ještě 30-60 minut kynout. Čas opět závisí na teplotě, čekáme do viditelného zvětšení objemu.
Pečení vánočky
- Troubu předehřejeme na 175 °C, horní + dolní ohřev.
- Před pečením vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a dáme do trouby. Vánočku pečeme na 180 °C a pokud by příliš brzy na povrchu zlátla, můžeme ji přikrytý kusem alobalu.
- Jak dlouho péct vánočku? Pečeme asi 35-45 minut do zlatova. Propečení vánočky můžete otestovat špejlovým testem.
- Po vytažení z trouby ještě horkou vánočku pomažeme rozpuštěným máslem s rumem.
- Po vychladnutí pocukrujeme a můžeme podávat.
(a pod stromečkem samé povedené vánoční dárky 😉)


