Menu
0
Váš košík je prázdný

Domácí vánočka

Složitost
4/5
Náš osvědčený recept na vánočku, díky přidané smetaně a většímu množství žloutků je výsledná vánočka vláčná a krásně nadýchaná. 

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 85 g cukru krupice
  • 190 g plnotučného mléka
  • 60 g smetany ke šlehání 31%
  • 95 g másla
  • 3 žloutky
  • 25 g čerstvé droždí (doporučujeme čerstvé – díky tuku vánočka kyne pomaleji a sušené droždí nemá dostatečnou sílu, pokud chcete i tak použít sušené, pak dejte 10 g)
  • špetka soli
  • mandlový extrakt
  • 50 g rozinek – volitelně
  • 2 g muškátového oříšku
Zdobení 
  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • plátky mandlí
  • rozpuštěné máslo s rumem po upečení
Vánočka patří mezi ty vánoční recepty, které podle nás rozhodně stojí za to si doma vyzkoušet. Je pravda, že se v rámci receptů na pečení jedná o jeden z těch těžších receptů, přesto ale určitě není čeho se obávat. Podle našeho návodu níže dostanete krásný výsledek, na který budete o Vánocích rozhodně pyšní :)

Vánočka - recept na těsto

Domácí vánočka - ingredienceDomácí vánočka - těsto na vánočku
  1. Vejce, mléko, smetanu a máslo si předem vytáhneme z lednice, aby vše mělo pokojovou teplotu, až s nimi začneme pracovat.
  2. Založíme si kvásek – mléko lehce ohřejeme, droždí společně se lžičkou cukru (odebereme z celkového množství použitého cukru v receptu) rozmícháme do kašičky a přidáme asi 80 g vlažného mléka. Rozmícháme, přikryjeme a necháme pracovat.
  3. Připravíme suchou směs - do mísy si prosejeme mouku, přidáme zbytek cukru, citronovou kůru, sůl a muškátový oříšek.
  4. Připravíme mokrou směs - do smetany dáme 2 kávové lžičky mandlového extraktu (nebo kolik udává výrobce), přilejeme zbytek mléka a v připravené směsi rozmícháme žloutky a nalejeme do mísy s moukou.
  5. Když máme kvásek vykynutý (zvedne se, bublinkuje), přidáme ho do mísy.
  6. Připravíme si kuchyňský robot - nastavíme na nízké otáčky a hněteme. 
  7. Až se směs spojí v těsto, pomalu přidáváme na kostky nakrájené změklé máslo
  8. Hněteme asi 15 minut, dokud se těsto neodlepuje od mísy. Ke konci přidáme, pokud chceme, rozinky, aby se do těsta zapracovaly, popřípadě to uděláme ručně na podložce. 
  9. Uhnětené těsto na vánočku poprášíme moukou a necháme asi 1,5 hodiny kynout do dvojnásobného zvětšení objemu. Doba kynutí hodně závisí na teplotě v místnosti. Těsto je navíc hodně tučné, takže může kynout pomaleji.

Jak uplést vánočku?

  1. Po vykynutí rozdělíme těsto na příslušný počet pramenů a spleteme. Nejjednodušší mi přijde vánočka ze šesti pramenů - tedy vánočka ze 6.
  2. Při pletení postupujte jako na fotkách níže. Doporučuji na začátek prameny nahoře spojit a zatížit miskou, nebudou se prameny tolik při pletení kroutit. 
  3. Princip je poměrně jednoduchý, vždy bereme do rukou dva nejvzdálenější prameny, přeložíme a vracíme je do středu.
  4. Postup jak uplést vánočku ze 6 pramenů: Na začátek si chytněte levou rukou pravý nejvzdálenější pramen a pravou rukou levý vnější pramen. Prameny zvedneme a překřížíme přes sebe, nahoře u zatěžkávací misky vznikne první překřížení. Levou ruku necháme ještě ve vzduchu a pravou ruku s pramenem pokládáme k levým dvěma pramenům (levý nejvzdálenější pramen tak je teď levý nejbližší pramen).
  5. Levou ruku (s nejvzdálenějším pravým pramenem) máme stále vztyčenou, pravou rukou nyní chytneme nový levý nejvzdálenější pramen, zvedneme nahoru a levou ruku (ta která byla doteď vztyčená) nyní pokládáme k pravým dvěma pramenům (dostředu). Nyní je vztyčená pravá ruka, levou přehmátneme na nový nejvzdálenější pramen, zvedneme a pravou pokládáme opět do středu. A nyní už můžete stále opakovat. 
  6. Spletenou vánočku dáme na plech vyložený pečicím papírem, lehce pokropíme vodou a necháme pod utěrkou ještě 30-60 minut kynout. Čas opět závisí na teplotě, čekáme do viditelného zvětšení objemu.
Domácí vánočka - pletení vánočkyDomácí vánočka - upletená vánočka

Pečení vánočky

  1. Troubu předehřejeme na 175 °C, horní + dolní ohřev
  2. Před pečením vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a dáme do trouby. Vánočku pečeme na 180 °C a pokud by příliš brzy na povrchu zlátla, můžeme ji přikrytý kusem alobalu.
  3. Jak dlouho péct vánočku? Pečeme asi 35-45 minut do zlatova. Propečení vánočky můžete otestovat špejlovým testem.
  4. Po vytažení z trouby ještě horkou vánočku pomažeme rozpuštěným máslem s rumem.
  5. Po vychladnutí pocukrujeme a můžeme podávat.
Přejeme dobrou chuť a krásné a klidné Vánoce! :)
(a pod stromečkem samé povedené vánoční dárky 😉)
Domácí vánočka - hotová upečená vánočkaDomácí vánočka - pocukrovaná vánočkaDomácí vánočka - nakrájená vánočkaDomácí vánočka