Menu
0
Váš košík je prázdný

Pstruh na grilu

Doba přípravy
do 30 min
Složitost
2/5
Postup
přímé grilování
Grilovaný pstruh je základem mezi rybími recepty na grilu a ocení jej milovníci ryb i každý, kdo rybám obvykle neholduje. Lehký, svěží pokrm, který zachutná všem i dětem.

Ingredience

Počet porcí: 1
  • Celý pstruh nebo siven (případně filety)
  • Máslo
  • Citronová šťáva nebo citron
  • Sůl, pepř, rozmarýn, koření na rybu nebo případně česnek
Ryby na grilu, pro některé jídlo, které na gril nepatří, pro ostatní oblíbená pochoutka. Pstruh na grilu je jedním z nejoblíbenějších receptů, jak mezi milovníky ryb, tak může představovat i příjemné zpestření pro někoho, kdo obvykle rybám neholduje.

Grilovaný pstruh duhový nebo velice podobný siven na grilu lze připravit buď jako filet nebo i celé ryby. Filety mohou představovat jednodušší alternativu při grilování, ale není problém grilovat i celou rybu. Ta naopak má výhodu, kdy se bylinky uvnitř ryby nespálí a předají tak více chuti.

Příprava v kuchyni

  1. Pstruh duhový je poměrně snadno dostupná ryba buď v supermarketech nebo rybárnách. Pokud neseženete pstruha, tak siven je vhodná alternativa.
  2. Filety nebo celé ryby lehce osušíme ubrouskem či utěrkou.
  3. Po bocích rybu nařežeme mělkými zářezy, ryba se tak bude lépe propékat a koření se dostane k masu z obou stran.
  4. Rozehřejeme si máslo a promícháme s kořením, solí a pepřem.
  5. Směsí potřeme rybu z venku i zevnitř.
  6. Čerstvou snítku rozmarýnu a podle preferencí i plátky citronu vložíme dovnitř ryby otvorem po kuchání. Díky tomu se ryba ochutí a bylinky nespálí.

Příprava před grilováním

  1. Pro grilování je nejsnazší využít grilovací mřížky. Díky tomu lze velice snadno obracet a kůže se nepřichytí ke grilu. Případně lze grilovat i přímo nebo na keramické pánvi na rybu či klasické keramické desce.
  2. Gril rozpálíme a kartáčem řádně očistíme.
  3. Připravíme si gril na přímé grilování, cca 200 °C a grilujeme pod zavřeným poklopem.

Grilování

  1. Pstruha v mřížce položíme na rozpálený gril a grilujeme z obou stran.
  2. Otáčíme jej tak, aby se kůže nespálila. Celého pstruha grilujeme asi 10 až 12 minut.
  3. V případě keramické desky, desku položíme na rošt, rozpálíme a grilujeme.
  4. Filety či celou rybu bez mřížky snáze otočíme plochou obracečkou. Filety grilujeme asi 6-8 minut podle teploty a otočíme pouze jednou, aby se zajistila křupavá kůže.
  5. Ryby sundáme z grilu, pokapeme citronem podle chuti a ozdobíme čerstvou petrželkou.
Dobrou chuť!

Doporučené vybavení:

Mřížka na ryby nebo Keramická pánev na rybu a Obracečka