Pstruh na grilu
Doba přípravy
do 30 min
Složitost
2/5
Postup
přímé grilování
Grilovaný pstruh je základem mezi rybími recepty na grilu a ocení jej milovníci ryb i každý, kdo rybám obvykle neholduje. Lehký, svěží pokrm, který zachutná všem i dětem.
Ingredience
Počet porcí: 1
- Celý pstruh nebo siven (případně filety)
- Máslo
- Citronová šťáva nebo citron
- Sůl, pepř, rozmarýn, koření na rybu nebo případně česnek
Ryby na grilu, pro některé jídlo, které na gril nepatří, pro ostatní oblíbená pochoutka. Pstruh na grilu je jedním z nejoblíbenějších receptů, jak mezi milovníky ryb, tak může představovat i příjemné zpestření pro někoho, kdo obvykle rybám neholduje.
Grilovaný pstruh duhový nebo velice podobný siven na grilu lze připravit buď jako filet nebo i celé ryby. Filety mohou představovat jednodušší alternativu při grilování, ale není problém grilovat i celou rybu. Ta naopak má výhodu, kdy se bylinky uvnitř ryby nespálí a předají tak více chuti.
Grilovaný pstruh duhový nebo velice podobný siven na grilu lze připravit buď jako filet nebo i celé ryby. Filety mohou představovat jednodušší alternativu při grilování, ale není problém grilovat i celou rybu. Ta naopak má výhodu, kdy se bylinky uvnitř ryby nespálí a předají tak více chuti.
Příprava v kuchyni
- Pstruh duhový je poměrně snadno dostupná ryba buď v supermarketech nebo rybárnách. Pokud neseženete pstruha, tak siven je vhodná alternativa.
- Filety nebo celé ryby lehce osušíme ubrouskem či utěrkou.
- Po bocích rybu nařežeme mělkými zářezy, ryba se tak bude lépe propékat a koření se dostane k masu z obou stran.
- Rozehřejeme si máslo a promícháme s kořením, solí a pepřem.
- Směsí potřeme rybu z venku i zevnitř.
- Čerstvou snítku rozmarýnu a podle preferencí i plátky citronu vložíme dovnitř ryby otvorem po kuchání. Díky tomu se ryba ochutí a bylinky nespálí.
Příprava před grilováním
- Pro grilování je nejsnazší využít grilovací mřížky. Díky tomu lze velice snadno obracet a kůže se nepřichytí ke grilu. Případně lze grilovat i přímo nebo na keramické pánvi na rybu či klasické keramické desce.
- Gril rozpálíme a kartáčem řádně očistíme.
- Připravíme si gril na přímé grilování, cca 200 °C a grilujeme pod zavřeným poklopem.
Grilování
- Pstruha v mřížce položíme na rozpálený gril a grilujeme z obou stran.
- Otáčíme jej tak, aby se kůže nespálila. Celého pstruha grilujeme asi 10 až 12 minut.
- V případě keramické desky, desku položíme na rošt, rozpálíme a grilujeme.
- Filety či celou rybu bez mřížky snáze otočíme plochou obracečkou. Filety grilujeme asi 6-8 minut podle teploty a otočíme pouze jednou, aby se zajistila křupavá kůže.
- Ryby sundáme z grilu, pokapeme citronem podle chuti a ozdobíme čerstvou petrželkou.
Dobrou chuť!