Pstruh na grilu
Doba přípravy
do 30 min
Složitost
2/5
Postup
nepřímé grilování
Grilovaný pstruh je základem mezi rybími recepty na grilu a ocení jej milovníci ryb i každý, kdo rybám obvykle neholduje. Lehký, svěží pokrm, který zachutná i dětem.
Ingredience
- Celý pstruh duhový - případně filety, pokud Vám stačí menší porce. A jako alternativu lze použít rybu sivena, postup bude stejný.
- Máslo 100 g
- 1 citron
- Několik snítků rozmarýnu
- Sůl, pepř, sušený česnek
Ryby na grilu. Pro některé jídlo, které na gril nepatří, pro ostatní oblíbená pochoutka. Pstruh na grilu je jedním z nejoblíbenějších receptů mezi milovníky ryb a může představovat i příjemné zpestření pro někoho, kdo obvykle rybám neholduje.
Grilovaný pstruh duhový, nebo velice podobný siven na grilu, lze připravit buď jako filety nebo i celá ryba. Filety mohou představovat jednodušší alternativu při grilování, ale není problém grilovat i celou rybu. Ta naopak má výhodu, kdy se bylinky uvnitř ryby nespálí a předají tak více chuti.
Grilovaný pstruh duhový, nebo velice podobný siven na grilu, lze připravit buď jako filety nebo i celá ryba. Filety mohou představovat jednodušší alternativu při grilování, ale není problém grilovat i celou rybu. Ta naopak má výhodu, kdy se bylinky uvnitř ryby nespálí a předají tak více chuti.
Příprava v kuchyni
- Pstruh duhový je poměrně snadno dostupná ryba buď v supermarketech nebo rybárnách. Pokud zrovna neseženete pstruha, tak siven je vhodná alternativa.
- Filety nebo celé ryby lehce osušíme ubrouskem či utěrkou.
- Po bocích rybu nařežeme mělkými zářezy, ryba se tak bude lépe propékat a koření se dostane k masu z obou stran.
- Rozehřejeme si máslo a promícháme s česnekem, solí a pepřem.
- Směsí potřeme rybu zvenku i zevnitř.
- Čerstvou snítku rozmarýnu i plátky citronu vložíme dovnitř ryby otvorem po kuchání. Díky tomu se ryba ochutí a bylinky nespálí.
Grilování pstruha
- Pro grilování je nejsnazší využít grilovací mřížky. Díky tomu lze velice snadno obracet a kůže se nepřichytí ke grilu. Případně lze grilovat i přímo nebo na keramické pánvi na rybu či klasické keramické desce. Ať už použijete jakýkoliv způsob, nezapomeňte, že je potřeba mřížku či keramickou desku potřeba trošku naolejovat, aby se ani k nim pstruh moc nepřichytával. Nejlépe to půjde pomocí Non-Stick spreje.
- Gril rozpálíme a kartáčem řádně očistíme.
- Připravíme si gril na přímé grilování, cca 200 °C a grilujeme pod zavřeným poklopem.
- Mřížku s pstruhem položíme na rozpálený gril a grilujeme z obou stran. Otáčíme tak, aby se kůže nespálila.
- V případě keramické desky, desku položíme na rošt, rozpálíme a grilujeme na ní. Filety či celou rybu bez mřížky zde snáze otočíme plochou obracečkou.
- Filety grilujeme asi 6-8 minut podle teploty a otočíme pouze jednou, aby se zajistila křupavá kůže.
- Celého pstruha grilujeme asi 10 až 12 minut.
- Ryby sundáme z grilu a necháme krátce odpočívat, ať neservírujeme úplně horké.
- Pokapeme citronem podle chuti a případně ozdobíme čerstvou petrželkou.
Dobrou chuť!