Menu
0
Váš košík je prázdný

Grilovaná vepřová kýta

Doba přípravy
90 min a více
Složitost
4/5
Postup
nepřímé grilování
Postup
low & slow
Šťavnatá a voňavá vepřová kýta na grilu je skvělá možnost, jak bohatě pohostit všechny strávníky na větší akci. A pokud chcete opravdu udělat dojem, marinovaná kýta v čerstvém ananasovém nálevu vaše hosty překvapí nejen chutí, ale i zajímavou kombinací tradičního českého masa s exotickým ovocem.

Ingredience

Hlavní hvězda:

  • 1 vepřová kýta s kostí (cca 12 kg)
  • hrubá mořská sůl na nasolení (cca 100 g)
  • pepř na dokořenění

Ananasový nálev:

  • 2 čerstvé ananasy
  • 2 litry vody
  • 150 g hrubé mořské soli
  • 6 stroužků česneku, rozmačkané
  • 3 lžíce černého pepře, hrubě mletého
  • 15 kuliček nového koření
  • 8 hřebíčků
  • 4 bobkové listy

Marinování v nálevu z čerstvého ananasu je mimochodem také skvělý způsob, jak dosáhnout dokonale jemného masa v rekodním čase.

Tradičně je při grilování vepřové kýty ideální si celou kýtu namarinovat - ať je maso dochucené v celém svém objemu - a to klidně i na pár dní předem. Někdy ale tolik času nemáte a to není žádný důvod takovou kýtu vyřadit z menu. V tropických kuchyních se hojně využívá ovocná šťáva k marinování mas. Předně ananasová šťáva - kvůli svěží ovocné nasládlé chuti, ale i kvůli obsahu bromelainu - enzymu, který dokáže rozložit bílkoviny a kolagen a tak nám pomoci s přípravou masa, které se na jazyku rozplývá. A to v poměrně krátkém čase.

Takové kýtě v ananasu stačí pár hodin a maso je výrazně křehčí - ale pozor, všeho s mírou! Maso nechte v ananasu max 8 hodin (menší kousky i kratší dobu), delší čas by mohl způsobit úplný rozpad masa.

Grilovaná vepřová kýta - marinování v ananasuGrilovaná vepřová kýta - začátek grilování

Pár pojmů na začátek:

  • Vepřová kýta s kostí - u zadní nohy prasete, celý kus s kostí může mít až 15 kg.
  • Vepřová plec s kostí - podobný kus masa, jen na přední noze prasete, také nazývána přední vepřová kýta. Celý kus masa s kostí má cca 6 kg.

Zde na fotkách vidíte vepřovou plec s kostí, pro naše účely na grilovačku stačil menší kus masa. Postup je ale v podstatě u obou druhů masa stejný, jen kýta se griluje déle. Tento recept je celý uzpůsoben pro zadní vepřovou kýtu s kostí.

Raději předem upozorňujeme, že zde budete potřebovat vpichový teploměr do masa, bez něj se v tomto receptu neobejdete :)
Grilovaná vepřová kýta - na grilu poprvéGrilovaná vepřová kýta - na grilu podruhé

Příprava vepřové kýty v kuchyni:

  1. Den předem: Kýtu důkladně osušte a ze všech stran vydatně posolte hrubou solí. Zabalte do fólie a nechte v lednici do druhého dne.
  2. Ananasy oloupejte, odstraňte tvrdý střed a nakrájejte na kousky. Rozmixujte s 1 litrem vody na hladkou kaši.
  3. V hrnci smíchejte litr vody, sůl a všechno koření. Krátce přiveďte k varu, pak nechte vychladnout. Smíchejte s ananasovou kaší. 
  4. Vyjměte nasolené maso z lednice, opláchněte od přebytečné soli a osušte.
  5. Kůži nařežte ostrým nožem do mřížky - pomůže to kůži zčervenat a zkřupavět. Pokud teda samozřejmě máte kýtu s kůží, někdy se prodává i bez kůže.
  6. Vložte maso do velkého hrnce nebo nádoby a zalijte vychladlým ananasovým nálevem. Přikryjte a nechte marinovat v lednici 2-8 hodin (ne déle!).
  7. Vyjměte maso z nálevu a důkladně osušte papírovými utěrkami.
  8. Nechte 45 minut odpočinout při pokojové teplotě.

Vepřová kýta na grilu:

Grilovaná vepřová kýta - na grilu hotováGrilovaná vepřová kýta - maso odpočívá
  1. Připravte gril na nepřímé grilování při teplotě 150-170 °C.
  2. Povrch masa ještě lehce opepřete.
  3. Položte maso na nepřímý žár kůží nahoru a se zakrytým poklopem grilujte 5-6 hodin. Potřebujete, aby vnitřní teplota dosáhla 75 °C. U vpichového teploměru si dejte pozor, aby konec sondy byl uprostřed největší části masa. A také aby se sonda nedotýkala kosti - kost vede teplo a teploměr by Vám tak ukazoval nesmyslně vysoké hodnoty :)
  4. Pokud je na grilu vepřová plec s kostí - oproti vepřové kýtě je v tomto případě maso menší a grilování tak bude rychlejší, přibližně by mělo trvat 3-4 hodiny. Ale doporučujeme postupovat podle vpichového teploměru.
  5. Pokud nemáte dostatečně křupavou kůrku, přesuňte na posledních 45 minut maso nad přímý žár nebo zvyšte teplotu v grilu na cca 200 °C. Otáčejte podle potřeby.
  6. Sejměte z grilu a nechte 20 minut odpočinout před krájením.
Grilovaná vepřová kýta - maso jde od kostiGrilovaná vepřová kýta - okrajování

Tipy na závěr:

  • 🍍 Čerstvý ananas je klíčový - jeho enzymy fungují pouze v syrovém stavu.
  • 🧂 Nasolení den předem zajistí rovnoměrné prosolení masa a lepší texturu.
  • Dodržte dobu marinování - 2-8 hodin je ideální, déle může maso příliš změknout.
  • 🌡️ Pro velký kus masa 15 kg počítejte s delší dobou grilování - použijte vpichový teploměr pro přesné měření.
  • 🪵 Jak udělat v grilu pěkný kouř a krásně kýtu zaudit? Můžete stejně jako my použít pro recept peletový gril nebo přidejte do grilu dřevěné udící špalíky pro jemnější kouřovou chuť.

Nezapomeňte na vhodnou grilovanou přílohu a potom už Top Grily přejí dobrou chuť! :)
Grilovaná vepřová kýta - na talíři IGrilovaná vepřová kýta - na talíři II

Vhodné vybavení k přípravě receptu

Digitální teploměr na masoDigitální teploměr na maso
(4)
skladem
599 Kč
Tepelný rošt - velkýTepelný rošt - velký
(1)
skladem
869 Kč
Tepelný štít - velkýTepelný štít - velký
(1)
skladem
289 Kč
Weber Bible grilováníWeber Bible grilování
(7)
skladem
519 Kč
Digitální teploměr na masoDigitální teploměr na maso
(4)
skladem
599 Kč
Tepelný rošt - velkýTepelný rošt - velký
(1)
skladem
869 Kč
Tepelný štít - velkýTepelný štít - velký
(1)
skladem
289 Kč
Weber Bible grilováníWeber Bible grilování
(7)
skladem
519 Kč
Digitální teploměr na masoDigitální teploměr na maso
(4)
skladem
599 Kč
Tepelný rošt - velkýTepelný rošt - velký
(1)
skladem
869 Kč
Tepelný štít - velkýTepelný štít - velký
(1)
skladem
289 Kč
Weber Bible grilováníWeber Bible grilování
(7)
skladem
519 Kč
Digitální teploměr na masoDigitální teploměr na maso
(4)
skladem
599 Kč
Tepelný rošt - velkýTepelný rošt - velký
(1)
skladem
869 Kč
Tepelný štít - velkýTepelný štít - velký
(1)
skladem
289 Kč
Weber Bible grilováníWeber Bible grilování
(7)
skladem
519 Kč
Digitální teploměr na masoDigitální teploměr na maso
(4)
skladem
599 Kč
Tepelný rošt - velkýTepelný rošt - velký
(1)
skladem
869 Kč
Tepelný štít - velkýTepelný štít - velký
(1)
skladem
289 Kč
Weber Bible grilováníWeber Bible grilování
(7)
skladem
519 Kč
Digitální teploměr na masoDigitální teploměr na maso
(4)
skladem
599 Kč
Tepelný rošt - velkýTepelný rošt - velký
(1)
skladem
869 Kč
Tepelný štít - velkýTepelný štít - velký
(1)
skladem
289 Kč
Weber Bible grilováníWeber Bible grilování
(7)
skladem
519 Kč
Digitální teploměr na masoDigitální teploměr na maso
(4)
skladem
599 Kč
Tepelný rošt - velkýTepelný rošt - velký
(1)
skladem
869 Kč
Tepelný štít - velkýTepelný štít - velký
(1)
skladem
289 Kč
Weber Bible grilováníWeber Bible grilování
(7)
skladem
519 Kč