Grilovaná vepřová kýta
Ingredience
Hlavní hvězda:
- 1 vepřová kýta s kostí (cca 12 kg)
- hrubá mořská sůl na nasolení (cca 100 g)
- pepř na dokořenění
Ananasový nálev:
- 2 čerstvé ananasy
- 2 litry vody
- 150 g hrubé mořské soli
- 6 stroužků česneku, rozmačkané
- 3 lžíce černého pepře, hrubě mletého
- 15 kuliček nového koření
- 8 hřebíčků
- 4 bobkové listy
Marinování v nálevu z čerstvého ananasu je mimochodem také skvělý způsob, jak dosáhnout dokonale jemného masa v rekodním čase.
Tradičně je při grilování vepřové kýty ideální si celou kýtu namarinovat - ať je maso dochucené v celém svém objemu - a to klidně i na pár dní předem. Někdy ale tolik času nemáte a to není žádný důvod takovou kýtu vyřadit z menu. V tropických kuchyních se hojně využívá ovocná šťáva k marinování mas. Předně ananasová šťáva - kvůli svěží ovocné nasládlé chuti, ale i kvůli obsahu bromelainu - enzymu, který dokáže rozložit bílkoviny a kolagen a tak nám pomoci s přípravou masa, které se na jazyku rozplývá. A to v poměrně krátkém čase.
Takové kýtě v ananasu stačí pár hodin a maso je výrazně křehčí - ale pozor, všeho s mírou! Maso nechte v ananasu max 8 hodin (menší kousky i kratší dobu), delší čas by mohl způsobit úplný rozpad masa.
Pár pojmů na začátek:
- Vepřová kýta s kostí - u zadní nohy prasete, celý kus s kostí může mít až 15 kg.
- Vepřová plec s kostí - podobný kus masa, jen na přední noze prasete, také nazývána přední vepřová kýta. Celý kus masa s kostí má cca 6 kg.
Zde na fotkách vidíte vepřovou plec s kostí, pro naše účely na grilovačku stačil menší kus masa. Postup je ale v podstatě u obou druhů masa stejný, jen kýta se griluje déle. Tento recept je celý uzpůsoben pro zadní vepřovou kýtu s kostí.
Raději předem upozorňujeme, že zde budete potřebovat vpichový teploměr do masa, bez něj se v tomto receptu neobejdete :)
Příprava vepřové kýty v kuchyni:
- Den předem: Kýtu důkladně osušte a ze všech stran vydatně posolte hrubou solí. Zabalte do fólie a nechte v lednici do druhého dne.
- Ananasy oloupejte, odstraňte tvrdý střed a nakrájejte na kousky. Rozmixujte s 1 litrem vody na hladkou kaši.
- V hrnci smíchejte litr vody, sůl a všechno koření. Krátce přiveďte k varu, pak nechte vychladnout. Smíchejte s ananasovou kaší.
- Vyjměte nasolené maso z lednice, opláchněte od přebytečné soli a osušte.
- Kůži nařežte ostrým nožem do mřížky - pomůže to kůži zčervenat a zkřupavět. Pokud teda samozřejmě máte kýtu s kůží, někdy se prodává i bez kůže.
- Vložte maso do velkého hrnce nebo nádoby a zalijte vychladlým ananasovým nálevem. Přikryjte a nechte marinovat v lednici 2-8 hodin (ne déle!).
- Vyjměte maso z nálevu a důkladně osušte papírovými utěrkami.
- Nechte 45 minut odpočinout při pokojové teplotě.
Vepřová kýta na grilu:

- Připravte gril na nepřímé grilování při teplotě 150-170 °C.
- Povrch masa ještě lehce opepřete.
- Položte maso na nepřímý žár kůží nahoru a se zakrytým poklopem grilujte 5-6 hodin. Potřebujete, aby vnitřní teplota dosáhla 75 °C. U vpichového teploměru si dejte pozor, aby konec sondy byl uprostřed největší části masa. A také aby se sonda nedotýkala kosti - kost vede teplo a teploměr by Vám tak ukazoval nesmyslně vysoké hodnoty :)
- Pokud je na grilu vepřová plec s kostí - oproti vepřové kýtě je v tomto případě maso menší a grilování tak bude rychlejší, přibližně by mělo trvat 3-4 hodiny. Ale doporučujeme postupovat podle vpichového teploměru.
- Pokud nemáte dostatečně křupavou kůrku, přesuňte na posledních 45 minut maso nad přímý žár nebo zvyšte teplotu v grilu na cca 200 °C. Otáčejte podle potřeby.
- Sejměte z grilu a nechte 20 minut odpočinout před krájením.
Tipy na závěr:
- 🍍 Čerstvý ananas je klíčový - jeho enzymy fungují pouze v syrovém stavu.
- 🧂 Nasolení den předem zajistí rovnoměrné prosolení masa a lepší texturu.
- ⏰ Dodržte dobu marinování - 2-8 hodin je ideální, déle může maso příliš změknout.
- 🌡️ Pro velký kus masa 15 kg počítejte s delší dobou grilování - použijte vpichový teploměr pro přesné měření.
- 🪵 Jak udělat v grilu pěkný kouř a krásně kýtu zaudit? Můžete stejně jako my použít pro recept peletový gril nebo přidejte do grilu dřevěné udící špalíky pro jemnější kouřovou chuť.
Nezapomeňte na vhodnou grilovanou přílohu a potom už Top Grily přejí dobrou chuť! :)