Buffalo Wings kuřecí křídla na grilu
Doba přípravy
do 90 min
Složitost
3/5
Postup
nepřímé grilování
Postup
uzení
Tato jednoduchá a extra chutná kuřecí křídla jsou skvělým předkrmem k bohaté grilovačce, ale i plnohodnotné hlavní jídlo. V tomto receptu zjistíte nejenom jak na křídla, ale prozradíme také náš recept na buffalo omáčku i na dip z modrého sýra.
Ingredience
Hlavní hvězdy:
- 12 kuřecích křídel
- grilovací koření Kosmos Q Dirty Bird
Buffalo omáčka:
- 50 ml Tabasco
- 25 ml jablečný ocet
- 50 g máslo
- grilovací koření Kosmos Q Dirty Bird
Blue cheese dip
- 5 lžic podmáslí
- 120 g sýr s modrou plísní (Gorgonzola je ideální)
- pažitka
- sůl, pepř
Buffalo wings jsou ikonou americké kuchyně - kousky kuřecích křídel v pálivé omáčce s dipem z modrého sýra a s kousky řapíkatého celeru a mrkve najdete jako pokrm v mnoha amerických barech a hospodách. Tradiční postup používá křídla smažená, následně potřená pálivou omáčkou. Námi preferovaná příprava na grilu jim dodá hezky zauzenou chuť a z křídel udělá perfektní předkrm pro všechny hladové krky u stolu.
Příprava kuřecích křídel v kuchyni:
- Křídla rozdělíme v kloubech, zbavíme se koncové části.
- Křídla posypeme grilovacím kořením a necháme odležet. My v tomto receptu použijeme Kosmos Q Dirty Bird, ale použít můžete i různá další grilovací koření.
- Připravíme si omáčku i dip - velmi jednoduše: smícháme v míse suroviny a dochutíme solí a pepřem.
Recept na buffalo omáčku:
- Příprava buffalo omáčky je velmi jednoduchá - stačí pouze smíchat všechny ingredience.
- Smícháme tabasco, jablečný ocet, máslo a v našem případě vybrané grilovací koření Kosmos Q Dirty Bird - my raději pracujeme s již připravenou směsí. Pokud toto koření doma nemáte, koukněte na jeho složení v popisku produktu u nás na webu a můžete do omáčky použít podobné ingredience :)
- Buffalo omáčka se nejčastěji používá na Buffalo Wings kuřecí křídla, ale když Vám bude chutnat, určitě ji můžete použít i na jiné kuřecí nebo vepřové maso. Je to poměrně univerzální pálivá BBQ omáčka.
Grilovaná kuřecí křídla Buffalo Wings:
- Rozpalte gril na nepřímé grilování a přibližně 180 °C.
- Namočte udící lupínky na půl hodiny do vody.
- Na uhlíky přidáme polovinu namočených udících lupínků.
- Křídla dáme na gril, mimo přímý žár.
- Přiklopíme a necháme grilovat 10-15 minut.
- Křídla potřeme buffalo omáčkou a otočíme.
- Na uhlíky přidáme druhou polovinu udících lupínků.
- Křídla jsou hotová, jakmile mají vnitřní teplotu 75 °C a mají krásnou zlatavou barvu. Při tomto receptu to může trvat cca 30-40 minut.
- Po vyjmutí z grilu potřeme křídla znovu buffalo omáčkou.
- Necháme krátce odpočinout.
- Podáváme s dipem z modrého sýra.
Tipy na závěr:
- Tradičně se křídla podávají s kousky syrové mrkve a řapíkatého celeru, my máme rádi coleslaw salátek - je to skvělý doplněk k pikantním kouskům masa.
- Na přípravu vám bude stačit naplnit Weber zapalovací komín do 1/2 grilovacími briketami.

