Menu
0
Váš košík je prázdný

Dokonalé batátové hranolky

Doba přípravy
do 30 min
Složitost
2/5
Postup
přímé grilování
Jak na dokonalé batátové hranolky? Není to nic složitého, a výsledek si zamiluje každý, od dědy až po děti. Na povrchu křupavé a ve středu měkké, prostě senzace.

Ingredience

Počet porcí: 1
  • 4 batáty,
  • 2 litry rostliného oleje
  • Kukuřičný škrob
  • sůl a pepř
  • uzená paprika
  • 2 snítky tymiánu
 
 
Batáty jako takové jsou velice zdravé a chutné, ale hranolky z nich většinou dokonale udělat nejdou. My Vám to však v tomto receptu dokážeme. Důležité je i hranolky po dodělání hned servírovat, jedině tak budou dokonale křupavé, a zároveň báječně měkké zároveň. Tyto batáty budeme v oleji smažit 2x, nejlépe den od sebe.

Na konci receptu najdete i doporučení na ideální výbavu pro uvaření pokrmu na grilu.

Příprava v kuchyni

  1. Brambory oloupeme.
  2. Pak nakrájíme na hranolky o tloušťce asi 1 cm.
  3. Hranolky vložíme do misky a posypeme dostatečným množstvím kukuřičného škrobu tak, aby každá hranolka byla dostatečně pokryta lehkou vrstvou škrobu.
  4. Nachystáme si plech, na který po prvním smažení hranolky rovnoměrně rozmístíme. 
 

Příprava před grilováním

  1. Gril rozpálíme, kartáčem očistíme a připravíme ho na přímé grilování. 
  2. Do grilu vložíme nejlépe GBS Wok pánev, a vlijeme dostatečně velké množství rostliného oleje.
  3. Olej necháme řádně rozpálit, alespoň 10-15 minut.
  4. Zda je olej řádně rozpálený poznáme tak, že jednu batátu do něj můžeme vhodit. Pokud se batáta začne krásně bublinkovatě smažit, olej má dostatečnou teplotu.
 

Grilování č.1

  1. Batáty vložíme do oleje tak, aby olej hezky bublinkově hranolky smažil - důležité mít olej řádně rozpálený.
  2. Hranolky občas naběračkou otočíme.
  3. Smažíme přibližně 10 minut, do té doby, než jsou hranolky krásně zlatavé.
  4. Hranolky po dosmažení výtáhneme, a osušíme od přebytečného oleje, například na staré suché utěrce, nebo do misky s hranolky vložíme pár zmačkaných papírových utěrek a misku s nimy řádně protřepeme. 
  5. Osušené hranolky vyksládáme na velký plech tak, aby nebyly namačkané na sobě.
  6. Plech poté hned s horkými batáty vložíme do lednice a necháme je tam do té doby, než hranolky zcela vychladnou.
  7. Nejméně několik hodin, klidně i celý den hranolky necháme chladit, až řádně schladnou, teprve pak budeme smažit hranolky na hotovo.
 

Grilování č.2

  1. Pokud jsme si hranolky nechali chladnout celý den, znovu rozpálíme gril a nachystáme pánev s olejem, pokud jsme chladili "jen" několik hodin, použijeme znovu stejný olej, řádně rozpálený.
  2. Hranolky znovu vložíme do oleje tak, aby zase krásně bublinkoval.
  3. Hranolky nyní smažíme pouze 5-7 minut, jen aby dosáhly vysoké teploty.
  4. Hranolky vytáhneme, lehce od oleje osušíme.
  5. Vložíme do misky a dle chuti osolíme, opepříme a můžeme i posypak uzenou paprikou či lehce posypat nakrájeným čerstvým tymiánem, řádně promýcháme.
  6. Hned po dochucení servírujeme například s burgrem či k jakémukoliv masu, ale i samotné jsou vynikající. Hranolky nyní na povrchu krásně křupou a uvnitř jsou nádherně vláčné. Dokonalý výsledek.


Dobrou chuť!
 

Doporučené vybavení:

Wok pánev nebo Litinový hrnec GBS