Menu
0
Váš košík je prázdný

Dokonalé batátové hranolky

Doba přípravy
do 60 min
Složitost
2/5
Postup
přímé grilování
Jak na dokonalé batátové hranolky? Není to nic zas tak složitého a výsledek si zamiluje každý, od dědy až po děti. Na povrchu křupavé a ve středu měkké, tak jak mají být.

Ingredience

  • 4 velké batáty
  • 2 litry rostliného oleje
  • Kukuřičný škrob
  • sůl a pepř
  • uzená paprika
  • 2 snítky tymiánu
Batáty jako takové jsou velice zdravé a chutné, ale udělat z nich perfektní hranolky není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. My Vám to však v tomto receptu ukážeme. Důležité je tady následovat recept na batátové hranolky skutečně pečlivě - i hranolky po dodělání skutečně hned servírovat. Jedině tak budou dokonale křupavé a zároveň báječně měkké. Tyto batáty budeme v oleji smažit 2x, nejlépe den od sebe. Výsledek pak doma budete mít takový, jak kdybyste byli na návštěvě v luxusní burgrárně :)

Příprava v kuchyni

  1. Batáty oloupeme.
  2. Pak nakrájíme na hranolky o tloušťce asi 1 cm.
  3. Hranolky vložíme do misky a posypeme dostatečným množstvím kukuřičného škrobu tak, aby každá hranolka byla dostatečně pokryta lehkou vrstvou škrobu.
  4. Nachystáme si plech, na který později po prvním smažení hranolky z batátů rovnoměrně rozmístíme. 

Příprava před grilováním

  1. Gril rozpálíme, kartáčem očistíme a připravíme ho na přímé grilování na cca 200 °C
  2. Do grilu vložíme nejlépe Wok pánev nebo litinový hrnec a vlijeme dostatečně velké množství rostliného oleje na ponoření hranolek.
  3. Olej necháme řádně rozpálit, alespoň 10-15 minut.
  4. Zda je olej řádně rozpálený, poznáme tak, že jednu batátu do něj můžeme vhodit. Pokud se batáta začne krásně bublinkovatě smažit, olej má dostatečnou teplotu.

Grilování hranolků č. 1

Dokonalé batátové hranolky - před smaženímDokonalé batátové hranolky - po prvním osmažení
  1. Batáty vložíme do oleje tak, aby olej hezky bublinkově hranolky smažil - důležité je mít olej řádně rozpálený.
  2. Hranolky občas naběračkou otočíme.
  3. Smažíme přibližně 10 minut, do té doby, než jsou hranolky krásně zlatavé.
  4. Hranolky po dosmažení vytáhneme, a osušíme od přebytečného oleje, například na staré suché utěrce, nebo do misky s hranolky vložíme pár zmačkaných papírových utěrek a misku s nimy řádně protřepeme. 
  5. Osušené hranolky vyskládáme na velký plech tak, aby nebyly namačkané na sobě.
  6. Plech poté hned s horkými batáty vložíme do lednice a necháme je tam do té doby, než hranolky zcela vychladnou.
  7. Ideálně několik hodin, klidně i celý den, hranolky necháme chladit. Až řádně schladnou, teprve pak budeme smažit hranolky na hotovo.

Grilování hranolků č. 2

Dokonalé batátové hranolky - smažení v hrnciDokonalé batátové hranolky - po druhém osmažení
  1. Pokud jsme si hranolky nechali chladnout celý den, znovu rozpálíme gril a nachystáme pánev s olejem, pokud jsme chladili "jen" několik hodin, použijeme znovu stejný olej, řádně rozpálený.
  2. Hranolky z batátu znovu vložíme do oleje tak, aby zase krásně bublinkoval.
  3. Nyní smažíme pouze 5-7 minut, jen aby dosáhly vysoké teploty.
  4. Smažené batátové hranolky vytáhneme, lehce od oleje osušíme.
  5. Vložíme do misky a dle chuti osolíme, opepříme a můžeme i posypak uzenou paprikou či lehce posypat nakrájeným čerstvým tymiánem, řádně promýcháme.
  6. Hned po dochucení servírujeme například s burgerem či k jakémukoliv masu, ale i samotné jsou vynikající. Hranolky nyní na povrchu krásně křupou a uvnitř jsou nádherně vláčné. Dokonalý výsledek, tak jak má být :)
Dobrou chuť!
Dokonalé batátové hranolky - hotové

Vhodné vybavení k přípravě receptu