Dokonalé batátové hranolky
Doba přípravy
do 30 min
Složitost
2/5
Postup
přímé grilování
Jak na dokonalé batátové hranolky? Není to nic složitého, a výsledek si zamiluje každý, od dědy až po děti. Na povrchu křupavé a ve středu měkké, prostě senzace.
Ingredience
Počet porcí: 1
- 4 batáty,
- 2 litry rostliného oleje
- Kukuřičný škrob
- sůl a pepř
- uzená paprika
- 2 snítky tymiánu
Batáty jako takové jsou velice zdravé a chutné, ale hranolky z nich většinou dokonale udělat nejdou. My Vám to však v tomto receptu dokážeme. Důležité je i hranolky po dodělání hned servírovat, jedině tak budou dokonale křupavé, a zároveň báječně měkké zároveň. Tyto batáty budeme v oleji smažit 2x, nejlépe den od sebe.
Na konci receptu najdete i doporučení na ideální výbavu pro uvaření pokrmu na grilu.
Příprava v kuchyni
- Brambory oloupeme.
- Pak nakrájíme na hranolky o tloušťce asi 1 cm.
- Hranolky vložíme do misky a posypeme dostatečným množstvím kukuřičného škrobu tak, aby každá hranolka byla dostatečně pokryta lehkou vrstvou škrobu.
- Nachystáme si plech, na který po prvním smažení hranolky rovnoměrně rozmístíme.
Příprava před grilováním
- Gril rozpálíme, kartáčem očistíme a připravíme ho na přímé grilování.
- Do grilu vložíme nejlépe GBS Wok pánev, a vlijeme dostatečně velké množství rostliného oleje.
- Olej necháme řádně rozpálit, alespoň 10-15 minut.
- Zda je olej řádně rozpálený poznáme tak, že jednu batátu do něj můžeme vhodit. Pokud se batáta začne krásně bublinkovatě smažit, olej má dostatečnou teplotu.
Grilování č.1
- Batáty vložíme do oleje tak, aby olej hezky bublinkově hranolky smažil - důležité mít olej řádně rozpálený.
- Hranolky občas naběračkou otočíme.
- Smažíme přibližně 10 minut, do té doby, než jsou hranolky krásně zlatavé.
- Hranolky po dosmažení výtáhneme, a osušíme od přebytečného oleje, například na staré suché utěrce, nebo do misky s hranolky vložíme pár zmačkaných papírových utěrek a misku s nimy řádně protřepeme.
- Osušené hranolky vyksládáme na velký plech tak, aby nebyly namačkané na sobě.
- Plech poté hned s horkými batáty vložíme do lednice a necháme je tam do té doby, než hranolky zcela vychladnou.
- Nejméně několik hodin, klidně i celý den hranolky necháme chladit, až řádně schladnou, teprve pak budeme smažit hranolky na hotovo.
Grilování č.2
- Pokud jsme si hranolky nechali chladnout celý den, znovu rozpálíme gril a nachystáme pánev s olejem, pokud jsme chladili "jen" několik hodin, použijeme znovu stejný olej, řádně rozpálený.
- Hranolky znovu vložíme do oleje tak, aby zase krásně bublinkoval.
- Hranolky nyní smažíme pouze 5-7 minut, jen aby dosáhly vysoké teploty.
- Hranolky vytáhneme, lehce od oleje osušíme.
- Vložíme do misky a dle chuti osolíme, opepříme a můžeme i posypak uzenou paprikou či lehce posypat nakrájeným čerstvým tymiánem, řádně promýcháme.
- Hned po dochucení servírujeme například s burgrem či k jakémukoliv masu, ale i samotné jsou vynikající. Hranolky nyní na povrchu krásně křupou a uvnitř jsou nádherně vláčné. Dokonalý výsledek.
Dobrou chuť!