Menu
0
Váš košík je prázdný

Dokonalé batátové hranolky

Doba přípravy
do 60 min
Složitost
2/5
Postup
přímé grilování
Jak na dokonalé batátové hranolky? Není to nic zas tak složitého a výsledek si zamiluje každý, od dědy až po děti. Na povrchu křupavé a ve středu měkké, tak jak mají být.

Ingredience

  • 4 velké batáty
  • 2 litry rostliného oleje
  • Kukuřičný škrob
  • sůl a pepř
  • uzená paprika
  • 2 snítky tymiánu
Batáty jako takové jsou velice zdravé a chutné, ale udělat z nich perfektní hranolky není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. My Vám to však v tomto receptu ukážeme. Důležité je tady následovat recept skutečně pečlivě - i hranolky po dodělání skutečně hned servírovat. Jedině tak budou dokonale křupavé a zároveň báječně měkké. Tyto batáty budeme v oleji smažit 2x, nejlépe den od sebe. Výsledek pak doma budete mít takový, jak kdybyste byli na návštěvě v luxusní burgrárně :)

Příprava v kuchyni

  1. Brambory oloupeme.
  2. Pak nakrájíme na hranolky o tloušťce asi 1 cm.
  3. Hranolky vložíme do misky a posypeme dostatečným množstvím kukuřičného škrobu tak, aby každá hranolka byla dostatečně pokryta lehkou vrstvou škrobu.
  4. Nachystáme si plech, na který později po prvním smažení hranolky rovnoměrně rozmístíme. 

Příprava před grilováním

  1. Gril rozpálíme, kartáčem očistíme a připravíme ho na přímé grilování na cca 200 °C
  2. Do grilu vložíme nejlépe Wok pánev nebo litinový hrnec a vlijeme dostatečně velké množství rostliného oleje na ponoření hranolek.
  3. Olej necháme řádně rozpálit, alespoň 10-15 minut.
  4. Zda je olej řádně rozpálený, poznáme tak, že jednu batátu do něj můžeme vhodit. Pokud se batáta začne krásně bublinkovatě smažit, olej má dostatečnou teplotu.

Grilování hranolků č. 1

Dokonalé batátové hranolky - před smaženímDokonalé batátové hranolky - po prvním osmažení
  1. Batáty vložíme do oleje tak, aby olej hezky bublinkově hranolky smažil - důležité je mít olej řádně rozpálený.
  2. Hranolky občas naběračkou otočíme.
  3. Smažíme přibližně 10 minut, do té doby, než jsou hranolky krásně zlatavé.
  4. Hranolky po dosmažení vytáhneme, a osušíme od přebytečného oleje, například na staré suché utěrce, nebo do misky s hranolky vložíme pár zmačkaných papírových utěrek a misku s nimy řádně protřepeme. 
  5. Osušené hranolky vyskládáme na velký plech tak, aby nebyly namačkané na sobě.
  6. Plech poté hned s horkými batáty vložíme do lednice a necháme je tam do té doby, než hranolky zcela vychladnou.
  7. Ideálně několik hodin, klidně i celý den, hranolky necháme chladit. Až řádně schladnou, teprve pak budeme smažit hranolky na hotovo.

Grilování hranolků č. 2

Dokonalé batátové hranolky - smažení v hrnciDokonalé batátové hranolky - po druhém osmažení
  1. Pokud jsme si hranolky nechali chladnout celý den, znovu rozpálíme gril a nachystáme pánev s olejem, pokud jsme chladili "jen" několik hodin, použijeme znovu stejný olej, řádně rozpálený.
  2. Hranolky znovu vložíme do oleje tak, aby zase krásně bublinkoval.
  3. Nyní smažíme pouze 5-7 minut, jen aby dosáhly vysoké teploty.
  4. Hranolky vytáhneme, lehce od oleje osušíme.
  5. Vložíme do misky a dle chuti osolíme, opepříme a můžeme i posypak uzenou paprikou či lehce posypat nakrájeným čerstvým tymiánem, řádně promýcháme.
  6. Hned po dochucení servírujeme například s burgerem či k jakémukoliv masu, ale i samotné jsou vynikající. Hranolky nyní na povrchu krásně křupou a uvnitř jsou nádherně vláčné. Dokonalý výsledek, tak jak má být :)
Dobrou chuť!
Dokonalé batátové hranolky - hotové