Menu
0
Váš košík je prázdný

Kotlíkový guláš

Doba přípravy
90 min a více
Složitost
2/5
Jak připravit dokonalý kotlíkový guláš? A jaké ingredience a jak správně použít? Máme pro Vás vychytaného průvodce, který Vám to vše ukáže :)

Ingredience

  • 1 kg hovězí kližka
  • 1 kg cibule
  • 0,5 kg brambor
  • 250g mrkve
  • 250g kořenové petržele
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička kmínu
  • Pár bobkových listů
  • 1 l vývaru či vody na podlití
Na kotlíkový guláš existuje tolik receptů co kuchařů. Je téměř nemožné vyzdvihnout jediný recept, který by byl ten nejlepší kotlíkový guláš. Někdo preferuje tradičnější recepty a někdo zase pravý maďarský guláš. Je ale možné shrnout jednotlivé druhy surovin, pár možných vylepšení a na základě toho ukázat naším kuchařem oblíbený recept. Pojďme na to!
 
Kotlíkový guláš, jak již název napovídá, vaříme v kotlíku nad otevřeným ohněm. Právě kouř je jednou z ingrediencí, podle kterých kotlíkový guláš dokážeme oddělit od guláše vařeného doma na sporáku. Jako kotlík na guláš, je ideální použít tzv. dutch oven (holandská trouba). Tento litinový kotlík na guláš je díky své tepelné akumulaci skvělým pomocníkem při delším tažení masa. Navíc můžete dutch oven dát přímo do ohně. Určitě ale můžete použít i smaltovaný nebo nerezový kotlík s trojnožkou pro vaření na ohni. Jednoduchá odpověď na otázku jaký kotlík na guláš není, každý má určité výhody. U nás máme nejraději ten litinový.

Maso

Na náš kotlíkový guláš volíme maso z hovězí kližky nebo krku - maso je hodně prorostlé, a to nám pomůže vytvořit silnou chuť a také zahustit šťávu. Vazivo obsažené v masu je totiž možné rozložit dlouhým teplem na želatinu, která nám omáčku nejen zahustí, ale také pomůže s chutí. Použít můžeme i maso z divočáka nebo vepřové (přidáme-li čerstvou papriku, můžeme se bavit o perkeltu) - volíme maso dostatečně prorostlé z tužších kusů masa - plec nebo kýta bude ideální.
Ingredience na kotlíkový gulášMaso do kotlíkového guláše

Tuk

Pro osmahnutí kousků masa použijeme ideálně sádlo nebo hovězí lůj - díky masové chuti to bude další kousek skládačky celkové chuti guláše. Můžeme použít i vypražený špek nebo slaninu. Samozřejmě můžeme použít i olej rostlinný - volíme takový, který snese vysoké teploty - slunečnicový, řepkový. 

Cibule

Obecná poučka zní - kolik masa, tolik cibule. A my souhlasíme - cibule nám svou sladkostí pomůže dodat guláši z kotlíku tělo. S krájením cibule si nemusíme lámat hlavu - naše úprava bude dlouhá a tak se i větší kousky cibule rozvaří.

Koření

Guláš by nebyl guláš bez papriky - jenže jakou z přehršle možností vybrat? Paprika lahůdková, sladká, pálivá, maďarská, uzená - všechny jsou skvělou volbou - záleží jenom na vás a vašich chutích. My volíme kombinaci lahůdkové a uzené. Rádi také používáme maďarskou paprikovou pastu, která je příjemně štiplavá.
 
Další koření naší volby bude kmín a divoké koření (bobkový list, černý pepř a nové koření) - skvěle se hodí k masu a bobkový list pomáhá uvařit tuhé maso doměkka a přispívá tak k jeho stravitelnosti. Závěrem vaření budeme pro dochucení přidávat utřený česnek a majoránku - a to proto, že to našemu kuchaři takhle chutná :)
Cibule na kotlíkový gulášPaprika na kotlíkový gulášUtřený česnek na kotlíkový guláš

Zelenina 

Do kotlíkového guláše budeme přidávat brambory, mrkev a kořenovou petržel - je nám jasné, že to vyvolá pozdvižení - chceme ale guláš nutričně vyvážený, a díky tomu můžeme guláš podávat bez přílohy. Zeleninu vkládáme do guláše postupně tak, aby na konci vaření byla perfektně uvařená.

Uzeniny

Někteří kuchaři rádi přidávají různé uzeniny - kromě zmíněného špeku a slaniny můžeme do guláše nakrájet paprikový salám - čabajku, kabanos (pak to bude poloviční buřtguláš) nebo cokoliv co najdeme po ruce (nebo v turistickém ruksaku).

Hovězí kotlíkový guláš na ohni

Kotlíkový guláš vaříme pod zavřeným poklopemKotlíkový guláš - vaření masa
  1. Maso si očistíme od velkých plochých vazů - necháme však dostatek vaziva i tuku, který nám pomůže s dochucením i zahuštěním.
  2. Maso nakrájíme na kostky, osolíme a opepříme.
  3. Nakrájíme cibuli a zeleninu, může být na větší i menší kousky.
  4. Založíme oheň a necháme rozžhavit litinový kotlík.
  5. V litinovém kotlíku rozehřejeme tuk a přidáme cibuli. Tu restujeme do hněda. 
  6. Přidáme maso, které opečeme ze všech stran.
  7. Přidáme papriku, zlehka osmahneme a poté podlijeme vodou (můžeme použít i pivo nebo vývar).
  8. Osolíme a přidáme divoké koření (pepř, kmín, bobkový list).
Kotlíkový guláš - podlévání vodouZelenina do kotlíkového guláše
  1. Guláš v kotlíku udržujeme pří teplotě nad bodem varu po dobu cca 2 hodin - jakmile bude maso téměř udělané, přidáme zaráz všechnu zeleninu a vaříme poslední půlhodinu vše společně. Dle potřeby průběžně podléváme.
  2. Pár minut před podáváním přidáme utřený česnek (stroužky česneku oloupeme, nakrájíme na drobné kousky a plochou stranou nože rozetřeme po prkénku, dokud nevytvoříme česnekovou pastu - utřený česnek) a majoránku.
  3. Dochutíme solí a pepřem a můžeme sundat z ohně, nechat trošku vychladnout a podávat. A máte hotový luxusní guláš na ohni.
Top Grily Vám přejí dobrou chuť! :)
Vaření kotlíkového gulášeKotlíkový guláš na talíři

Vhodné vybavení k přípravě receptu