Dokonale pečené brambory
Doba přípravy
do 60 min
Složitost
1/5
Postup
přímé grilování
Každý recept nebo jídlo nemusí být složité, aby zachutnalo a zasytilo. Pečené brambory můžou být samy o sobě delikatesa, kterou nachystáte za malou chvíli.
Ingredience
Počet porcí: 1
- 300-400 g jakýchkoliv konzumních brambor (kromě sladkých)
- Olivový olej
- Sůl
- Pepř
Brambory. Jedna z nejpoužívanějších potravin na světě vůbec. A není se čemu divit, dělají se z nich takové dobroty jako jsou hranolky, knedlíky, saláty a nebo i vodka. Nejpoužívanější způsob úpravy této potraviny, krom vařených brambor, jsou ale asi brambory pečené, kdy je příprava pečených brambor tak jednoduchá, že ji zvádne opravdu každý. Pojďme si tedy ukázat, jak nejlépe na pečené brambory na grilu.
Na konci receptu najdete i doporučení na ideální výbavu pro uvaření pokrmu na grilu.
Příprava v kuchyni
- Brambory řádně omyjeme a pokud je slupka hodně špinavá, tak brambory oloupeme.
- Pak nakrájíme brambory na plátky, maximálně 0,5 cm silné.
- Plátky brambor vložíme do dostatečně velké misky, přidáme 1-2 polévkové lžíce olivového oleje, dle množství brambor.
- Brambory bohatě osolíme a opepříme.
- Promícháme brambory v misce nejlépe rukou tak, aby byl každý plátek dobře pokryt olejem.
Příprava před grilováním
- Gril rozpálíme, kartáčem očistíme a připravíme ho na přímé grilování.
- Nejlépe se brambory povedou na keramickém tálu, či desce. Pokud nemáte keramiku k dispozizi, můžete použít například starý plech na pečení.
- Keramickou desku můžeme, ale opravdu z lehka, nastříkat Anti-Stick Sprejem, nebo pomazat špekem.
- Položíme desku na rošt grilu nad přímý žár.
Grilování
- Brambory na desku rozmístíme hezky pečlivě vedle sebe, pokud máme nějaké plátky extra tenké, můžeme je položit i na ostatní, silné plátky.
- Pokud máme plátků moc, použijeme další desku, nebo po dokončení grilování jedné várky, grilujeme várku druhou. Důležité je, aby každý plátek na desce hezky ležel a brambory nebyly "naházené" na sobě.
- Na grilu nastavíme a udržujeme teplotu 190-200°C po celou dobu grilování.
- Brambory grilujeme cca 45-50 minut, v půlce grilování brambory na desce otočíme.
- Po 45-50 minutách budou mít brambory hezky zlatavou a lehce opálenou kůrčičku, čas záleží na typu grilu a teplotě.
- Jakmile kůrčičky dosáhneme, můžeme servírovat. Brambory můžeme dál lehce dochutit hrubozrnnou solí a podávat s oblíbenou omáčkou, jsou ale dokonalé i bez ní.
Doporučené vybavení:
Keramická grilovací deskaObracečka s dostatečně ostrou stranou
Anti-Stick Sprej