Bábovka atlas - vše, co potřebujete vědět o bábovkách
Původ bábovky
Bábovka patří u nás k nejtradičnějším moučníkům k nedělní kávě. Není jisté, kdy se poprvé upekla, ale své kořeny má pravděpodobně v rakousko-uherské kuchyni. Český název pak nejspíš vznikl podle vzhledu formy, v níž se peče, a která připomíná tvarem babiččinu sukni.
Ve světě má naše bábovka různé příbuzné. V Rakousku a Německu pečou skoro totožnou pod názvem Gugelhupf. Italové mají Panettone, typický vánoční moučník, který je podobně nadýchaný a vysoký jako bábovka, ale bez díry a s kandovaným ovocem. Ve Francii zase člověk narazí na Baba au rhum, kynutou buchtu nasáklou sirupem s rumem. Američani pak používají název Bundt a dokonce slaví National Bundt Day 15. listopadu - národní den bábovky.
Ve světě má naše bábovka různé příbuzné. V Rakousku a Německu pečou skoro totožnou pod názvem Gugelhupf. Italové mají Panettone, typický vánoční moučník, který je podobně nadýchaný a vysoký jako bábovka, ale bez díry a s kandovaným ovocem. Ve Francii zase člověk narazí na Baba au rhum, kynutou buchtu nasáklou sirupem s rumem. Američani pak používají název Bundt a dokonce slaví National Bundt Day 15. listopadu - národní den bábovky.
Základní tipy na pečení bábovky
Pokud se při pečení bábovky budete držet našimi tipy a radami níže, pečení bábovky pro Vás bude už navždy hračka :)
Pokojová teplota surovin - Necháme suroviny při pokojové teplotě dostatečně dlouho předtím, než se pustíme do přípravy, abychom předešli sražení bábovky vlivem rozdílných teplot.
Jak vymazat a vysypat formu na bábovku? - I formy s nepřilnavým povrchem je lepší vymazat a vysypat. Použijeme k tomu 100% tuk (olej, sádlo, přepuštěné máslo). Kdybychom použili obyčejné máslo, které obsahuje i vodu, mohlo by dojít k přilepení těsta k formě a narušení výsledného tvaru po vyklopení. Nejsnazší je použít olej ve spreji. Hodně zdobené formy vymažeme štětcem. Vysypávat můžeme polohrubou moukou nebo kokosem.
Nejde vyklepnout forma Nordic Ware? Spráný postup - formy na bábovku Nordic Ware vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Po vysypání formu vyklepeme, aby nám v záhybech nezůstal přebytek mouky. Při dodržení tohoto postupu jsme s vyklepnutím moučníku z formy Nordic Ware nikdy problém neměli.
Teplota pečení bábovky – Bábovku pečeme do 180 °C. Raději pomalejší pečení při nižších teplotách, než spálený vršek a nedopečený střed.
Předehřátá trouba - Formu s těstem vkládáme vždy do předem vyhřáté trouby.
Neotevírat troubu - Během pečení bábovky (minimálně 20 minut) neotevírejte troubu, aby nedošlo ke spadnutí bábovky prouděním studeného vzduchu zvenku.
Špejlový test - jak jej nejlíp provést? - Zda je bábovka hotová poznáme zanořením špejle do těsta v průběhu pečení. Po vytažení by měla být špejle suchá a bez těsta. Test provádíme až ke konci doby pečení, kdy už má bábovka viditelně hotový vršek. Musíme pracovat rychle a opatrně, formu z trouby během testu ideálně nevytahujeme.
Odpočinek po pečení - Po vytažení z trouby bábovku necháme asi 10 minut odpočinout ve formě a až potom překlopíme na talíř. Tím předejdeme sražení nebo potrhání výsledného produktu. Pokud nejde těsto od formy, může pomoci namočená utěrka položená na formu, která ji ochladí a bábovka by se měla uvolnit.
Pokojová teplota surovin - Necháme suroviny při pokojové teplotě dostatečně dlouho předtím, než se pustíme do přípravy, abychom předešli sražení bábovky vlivem rozdílných teplot.
Jak vymazat a vysypat formu na bábovku? - I formy s nepřilnavým povrchem je lepší vymazat a vysypat. Použijeme k tomu 100% tuk (olej, sádlo, přepuštěné máslo). Kdybychom použili obyčejné máslo, které obsahuje i vodu, mohlo by dojít k přilepení těsta k formě a narušení výsledného tvaru po vyklopení. Nejsnazší je použít olej ve spreji. Hodně zdobené formy vymažeme štětcem. Vysypávat můžeme polohrubou moukou nebo kokosem.
Nejde vyklepnout forma Nordic Ware? Spráný postup - formy na bábovku Nordic Ware vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Po vysypání formu vyklepeme, aby nám v záhybech nezůstal přebytek mouky. Při dodržení tohoto postupu jsme s vyklepnutím moučníku z formy Nordic Ware nikdy problém neměli.
Teplota pečení bábovky – Bábovku pečeme do 180 °C. Raději pomalejší pečení při nižších teplotách, než spálený vršek a nedopečený střed.
Předehřátá trouba - Formu s těstem vkládáme vždy do předem vyhřáté trouby.
Neotevírat troubu - Během pečení bábovky (minimálně 20 minut) neotevírejte troubu, aby nedošlo ke spadnutí bábovky prouděním studeného vzduchu zvenku.
Špejlový test - jak jej nejlíp provést? - Zda je bábovka hotová poznáme zanořením špejle do těsta v průběhu pečení. Po vytažení by měla být špejle suchá a bez těsta. Test provádíme až ke konci doby pečení, kdy už má bábovka viditelně hotový vršek. Musíme pracovat rychle a opatrně, formu z trouby během testu ideálně nevytahujeme.
Odpočinek po pečení - Po vytažení z trouby bábovku necháme asi 10 minut odpočinout ve formě a až potom překlopíme na talíř. Tím předejdeme sražení nebo potrhání výsledného produktu. Pokud nejde těsto od formy, může pomoci namočená utěrka položená na formu, která ji ochladí a bábovka by se měla uvolnit.
Druhy bábovek
Jaké jsou všechny možné druhy bábovek a jaké jsou mezi nimi rozdíly? Jak které chutnají a jakou si udělat o víkendu u vás doma? Podívejte se na náš výčet nejklasičtějších bábovek i s odkazy na konkrétní recepty na bábovky.
- Třená bábovka - klasika mezi bábovkami. Název je odvozen podle způsobu přípravy, kdy utřeme cukr s vejci do pěny. Tuto variantu lze stejně jako většinu dalších zmíněných obzvláštnit přidáním kakaa (mramorová bábovka), citronu (citronová) nebo i třeba štamprlí alkoholu.
- Tvarohová bábovka - svěží, vlhká, mírně kyselá chuť po použitém tvarohu.
- Banánová bábovka - sladší varianta s mírně banánovým aroma.
- Hrníčková bábovka - tento druh bábovky je vhodný pro všechny, speciálně pro ty, kdo nemají doma kuchyňskou váhu. K odměření množství surovin nám totiž postačí hrníček (používáme hrnek o objemu 250 ml).
- Olejová bábovka - základ těsta tvoří olej místo typického másla. Výsledek je vláčnější, měkkčí a vydrží déle čerstvý. Olej používáme řepkový, protože nemá žádnou pachuť ani výrazné aroma.
- Kefírová bábovka - mírně kyselá chuť po kefíru, navíc kefír bábovce dodá vláčnost.
- Ořechová bábovka - část mouky a tuku nahradí pomleté ořechy různých druhů. Tato obměna udělá moučník vláčnější.
- Šlehačková bábovka - v této variantě nám tuk nahradí minimálně 33% smetana ke šlehání. Výhodou je, že příprava je extrémně rychlá, vhodné pohoštění pro nečekanou návštěvu.
- Dýňová bábovka - ideální jako podzimní moučník. Je vláčná díky dýňovému pyré a voňavá po skořici.
- Maková bábovka – mák je plný bílkovin, takže bábovka hezky zasytí. Ideální kombinace je s použitím jogurtu nebo tvarohu do těsta, aby nebyl výsledek suchý. Chuť nám hezky zvýrazní přidaný citron.
- Jablečná bábovka
- Kokosová bábovka
- Cuketová bábovka
- Mrkvová bábovka
- Kynutá bábovka
Druhů bábovek je ale samozřejmě víc, tohle jsou jen ty nejčastější, se kterými se v Česku setkáte.