Bábovka atlas - vše, co potřebujete vědět o bábovkách
Původ bábovky
Bábovka patří u nás k nejtradičnějším moučníkům k nedělní kávě. Není jisté, kdy se poprvé upekla, ale své kořeny má pravděpodobně v rakousko-uherské kuchyni. Český název pak nejspíš vznikl podle vzhledu formy, v níž se peče, a která připomíná tvarem babiččinu sukni.
Ve světě má naše bábovka různé příbuzné. V Rakousku a Německu pečou skoro totožnou pod názvem Gugelhupf. Italové mají Panettone, typický vánoční moučník, který je podobně nadýchaný a vysoký jako bábovka, ale bez díry a s kandovaným ovocem. Ve Francii zase člověk narazí na Baba au rhum, kynutou buchtu nasáklou sirupem s rumem. Američani pak používají název Bundt a dokonce slaví National Bundt Day 15. listopadu - národní den bábovky.
Ve světě má naše bábovka různé příbuzné. V Rakousku a Německu pečou skoro totožnou pod názvem Gugelhupf. Italové mají Panettone, typický vánoční moučník, který je podobně nadýchaný a vysoký jako bábovka, ale bez díry a s kandovaným ovocem. Ve Francii zase člověk narazí na Baba au rhum, kynutou buchtu nasáklou sirupem s rumem. Američani pak používají název Bundt a dokonce slaví National Bundt Day 15. listopadu - národní den bábovky.
Základní tipy jak upéct dokonalou bábovku
Pokud se při pečení bábovky budete držet našich rad a tipů níže, pečení bábovky pro Vás bude už navždy hračka :)
Pokojová teplota surovin
Necháme suroviny při pokojové teplotě dostatečně dlouho předtím, než se pustíme do přípravy, abychom předešli sražení bábovky vlivem rozdílných teplot.
Jak vymazat a vysypat formu na bábovku?
I formy s nepřilnavým povrchem je lepší vymazat a vysypat. Použijeme k tomu 100% tuk (olej, sádlo, přepuštěné máslo). Kdybychom použili obyčejné máslo, které obsahuje i vodu, mohlo by dojít k přilepení těsta k formě a narušení výsledného tvaru po vyklopení. Nejsnazší je použít olej ve spreji. Hodně zdobené formy vymažeme štětcem. Vysypávat můžeme polohrubou moukou nebo kokosem.
Nejde vyklepnout forma Nordic Ware? Správný postup - formy na bábovku Nordic Ware vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Po vysypání formu vyklepeme, aby nám v záhybech nezůstal přebytek mouky. Při dodržení tohoto postupu jsme s vyklepnutím moučníku z formy Nordic Ware nikdy problém neměli.
Nejde vyklepnout forma Nordic Ware? Správný postup - formy na bábovku Nordic Ware vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Po vysypání formu vyklepeme, aby nám v záhybech nezůstal přebytek mouky. Při dodržení tohoto postupu jsme s vyklepnutím moučníku z formy Nordic Ware nikdy problém neměli.
Teplota pečení bábovky
Bábovku pečeme do 180 °C. Raději pomalejší pečení při nižších teplotách, než spálený vršek a nedopečený střed. Obvykle pečeme 160 - 170 °C. Nebojte se toho, každá trouba peče trošičku jinak a čas potřebný pro upečení bábovky může být v různých podmínkách lehce odlišný. To jestli je bábovka hotová vždy testujeme špejlovým testem.
Předehřátá trouba
Formu s těstem vkládáme vždy do předem vyhřáté trouby.
Neotevírat troubu
Během pečení bábovky (minimálně prvních 20 minut) neotevírejte troubu, aby nedošlo ke spadnutí bábovky prouděním studeného vzduchu zvenku.
Špejlový test - jak jej nejlépe provést?
Zda je bábovka hotová poznáme zanořením špejle do těsta v průběhu pečení. Po vytažení by měla být špejle suchá a bez těsta. Test provádíme až ke konci doby pečení, kdy už má bábovka viditelně hotový vršek. Musíme pracovat rychle a opatrně, formu z trouby během testu ideálně nevytahujeme.
Jak a kdy vyklopit bábovku?
Po vytažení z trouby bábovku necháme asi 10 minut odpočinout ve formě a až potom překlopíme na talíř. Tím předejdeme sražení nebo potrhání při vyklápění hotové bábovky. Pokud nejde těsto od formy, může pomoci namočená utěrka ve studené vodě položená na formu, která ji ochladí a bábovka by se měla uvolnit (pravděpodobně budete muset utěrku namáčet několikrát).
Druhy bábovek
Jaké jsou všechny možné druhy bábovek a jaké jsou mezi nimi rozdíly? Jak které chutnají a jakou si udělat o víkendu u vás doma? Podívejte se na náš výčet nejklasičtějších bábovek i s odkazy na konkrétní recepty na bábovky.
- Třená bábovka – klasika mezi bábovkami. Název je odvozen podle způsobu přípravy, kdy utřeme cukr s vejci do pěny. Tuto variantu lze stejně jako většinu dalších zmíněných ozvláštnit přidáním kakaa (mramorová bábovka), citronu (citronová) nebo i třeba štamprlí alkoholu.
- Tvarohová bábovka – svěží, vlhká, mírně kyselá chuť po použitém tvarohu.
- Banánová bábovka – sladší varianta s mírně banánovým aroma.
- Hrníčková bábovka – tento druh bábovky je vhodný pro všechny, speciálně pro ty, kdo nemají doma kuchyňskou váhu. K odměření množství surovin nám totiž postačí hrníček (používáme hrnek o objemu 250 ml).
- Olejová bábovka – základ těsta tvoří olej místo typického másla. Výsledek je vláčnější, měkčí a vydrží déle čerstvý. Olej používáme řepkový, protože nemá žádnou pachuť ani výrazné aroma.
- Kefírová bábovka – mírně kyselá chuť po kefíru, navíc kefír bábovce dodá vláčnost.
- Ořechová bábovka – část mouky a tuku nahradí pomleté ořechy různých druhů. Tato obměna udělá moučník vláčnější.
- Šlehačková bábovka – v této variantě nám tuk nahradí minimálně 33% smetana ke šlehání. Výhodou je, že příprava je extrémně rychlá, vhodné pohoštění pro nečekanou návštěvu.
- Dýňová bábovka – ideální jako podzimní moučník. Je vláčná díky dýňovému pyré a voňavá po skořici.
- Maková bábovka – mák je plný bílkovin, takže bábovka hezky zasytí. Ideální kombinace je s použitím jogurtu nebo tvarohu do těsta, aby nebyl výsledek suchý. Chuť nám hezky zvýrazní přidaný citron.
- Jablečná bábovka
- Kokosová bábovka
- Cuketová bábovka
- Mrkvová bábovka
- Kynutá bábovka
Druhů bábovek je ale samozřejmě víc, tohle jsou jen ty nejčastější, se kterými se v Česku setkáte. Jaká je vaše oblíbená a používáte další osvědčené tipy a triky? Sdílejte to s námi na sociálních sítích.