Banánová bábovka
Doba přípravy
do 90 min
Složitost
1/5
Velmi jednoduchý a rychlý recept na banánovou bábovku. Projdeme celý recept krok za krokem, řekneme si na kolik stupňů péct bábovku i tipy jak bábovku vyklopit.
Ingredience
Ingredience na banánovou bábovku
- 3 hodně zralé banány (cca 330-360 g po oloupání)
- 2 vejce
- 100 - 120 g cukru (množství cukru hodně závisí od toho, jaké máme banány, ty přezrálé sladí více, proto stačí méně cukru)
- 100 ml oleje
- 230 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- lžička skořice
- 80 g nasekaných vlašských ořechů
- 80 g nasekané hořké čokolády
Na tento recept byla u nás použita forma na bábovku Nordic Ware Crystal, použít ale můžete v podstatě i jakoukoliv jinou formu na pečení. Naše forma má 2,3l a je pro ni uzpůsobené i množství surovin. Pokud používate formu jiné velikosti, na závěr receptu poradíme, jak si množství surovin uzpůsobit.





Recept na banánovou bábovku

- Banány rozmačkáme na kaši.
- Čokoládu a ořechy nasekáme na menší kousky a odložíme stranou.
- Všechny sypké suroviny (mouka, cukr, prášek do pečiva a skořici) si smícháme dohromady.
- Vejce vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Použít můžete klasický ruční šlehač nebo využít robota.
- Do vyšlehaných vajec přidáme rozmačkané banány, olej, promícháme a postupně začneme přisypávat suché suroviny. Pracujeme rychle, zároveň ale máme kuchyňský robot na nízké otáčky. Tak, aby se netvořily hrudky, ale abychom těsto moc nenašlehali.
- Na závěr do směsi vmícháme nasekanou čokoládu a ořechy.


Banánová bábovka v troubě
- Předehřejeme troubu na horkovzduch na 170 °C.
- Vymažeme a vysypeme formu na bábovku. Klasicky můžeme vysypat hrubou nebo polohrubou moukou případně sáhnout po jemné strouhance.
- Těsto přelejeme do formy a dáme péct asi na 50 minut. Zda je bábovka upečená, zjistíme špejlovým testem.
- Po vytažení necháme bábovku ve formě chvíli zchladnout a až poté překlopíme na talíř.
- Nakonec už jen ozdobíme čokoládou nebo pocukrujeme a podáváme.
Tipy na pečení bábovky
- Můžete si bábovku upéct i ve formě na chlebíček nebo jakékoliv další formě. Jen je nutné si uzpůsobit množství surovin. Pokud mám menší formu, např. 1,4 l suroviny si uzpůsobím výpočtem: 1,4 / 2,3 = 0,6. Všechny suroviny tedy vynásobím 0,6.
- Pro snadné vyklopení z formy je potřeba dobře vymazat formu a hotovou bábovku z formy vyklepávat cca po 5-10 minutách. Tak aby bábovka nebyla příliš horká (mohla by se potrhat) ani už úplně vychladlá.
- Pokud nejde bábovka vyklopit z formy. Můžete vyzkoušet na formu umístit mokrou studenou utěrku (pravděpodobně nutné namočit vícekrát). Změna teploty by měla pomoci s uvolněním.


