Menu
0
Váš košík je prázdný

Banánová bábovka

Doba přípravy
do 90 min
Složitost
1/5
Velmi jednoduchý a rychlý recept na banánovou bábovku. Projdeme celý recept krok za krokem, řekneme si na kolik stupňů péct bábovku i tipy jak bábovku vyklopit.

Ingredience

Ingredience na banánovou bábovku
  • 3 hodně zralé banány (cca 330-360 g po oloupání)
  • 2 vejce
  • 100 - 120 g cukru (množství cukru hodně závisí od toho, jaké máme banány, ty přezrálé sladí více, proto stačí méně cukru) 
  • 100 ml oleje
  • 230 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • lžička skořice
  • 80 g nasekaných vlašských ořechů
  • 80 g nasekané hořké čokolády
Na tento recept byla u nás použita forma na bábovku Nordic Ware Crystal, použít ale můžete v podstatě i jakoukoliv jinou formu na pečení. Naše forma má 2,3l a je pro ni uzpůsobené i množství surovin. Pokud používate formu jiné velikosti, na závěr receptu poradíme, jak si množství surovin uzpůsobit.

Recept na banánovou bábovku

Banánová bábovka - ingredience
  1. Banány rozmačkáme na kaši.
  2. Čokoládu a ořechy nasekáme na menší kousky a odložíme stranou.
  3. Všechny sypké suroviny (mouka, cukr, prášek do pečiva a skořici) si smícháme dohromady.
  4. Vejce vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Použít můžete klasický ruční šlehač nebo využít robota.
  5. Do vyšlehaných vajec přidáme rozmačkané banány, olej, promícháme a postupně začneme přisypávat suché suroviny. Pracujeme rychle, zároveň ale máme kuchyňský robot na nízké otáčky. Tak, aby se netvořily hrudky, ale abychom těsto moc nenašlehali.
  6. Na závěr do směsi vmícháme nasekanou čokoládu a ořechy.

Banánová bábovka - sypká a tekutá směsBanánová bábovka - těsto na bábovku

Banánová bábovka v troubě

  1. Předehřejeme troubu na horkovzduch na 170 °C.
  2. Vymažeme a vysypeme formu na bábovku. Klasicky můžeme vysypat hrubou nebo polohrubou moukou případně sáhnout po jemné strouhance.
  3. Těsto přelejeme do formy a dáme péct asi na 50 minut. Zda je bábovka upečená, zjistíme špejlovým testem
  4. Po vytažení necháme bábovku ve formě chvíli zchladnout a až poté překlopíme na talíř.
  5. Nakonec už jen ozdobíme čokoládou nebo pocukrujeme a podáváme.

Tipy na pečení bábovky

  • Můžete si bábovku upéct i ve formě na chlebíček nebo jakékoliv další formě. Jen je nutné si uzpůsobit množství surovin. Pokud mám menší formu, např. 1,4 l suroviny si uzpůsobím výpočtem: 1,4 / 2,3 = 0,6. Všechny suroviny tedy vynásobím 0,6. 
  • Pro snadné vyklopení z formy je potřeba dobře vymazat formu a hotovou bábovku z formy vyklepávat cca po 5-10 minutách. Tak aby bábovka nebyla příliš horká (mohla by se potrhat) ani už úplně vychladlá.
  • Pokud nejde bábovka vyklopit z formy. Můžete vyzkoušet na formu umístit mokrou studenou utěrku (pravděpodobně nutné namočit vícekrát). Změna teploty by měla pomoci s uvolněním.
Přejeme dobrou chuť! :)
Banánová bábovka - po vyklepnutíBanánová bábovka - pocukrovanáBanánová bábovka - hotová