Grilovaná chobotnice s bylinkovým olejem
Doba přípravy
90 min a více
Složitost
3/5
Postup
přímé grilování
Grilovaná chobotnice s čerstvým avokádem a rajčaty je spojení středomořské tradice s moderním přístupem ke grilování. Tato kombinace křehké, jemně opečené chobotnice s krémovým avokádem a šťavnatými cherry rajčátky zaujme všechny milovníky mořských plodů a lehkých středomořských jídel.
Ingredience
- 800 g uvařené chobotnice (nebo 1 kg syrové - viz příprava níže)
- 4 lžíce olivového oleje na grilování
- 100 ml kvalitního olivového oleje
- 1 hrstka oregána
- 1 hrstka petržele
- citrónová kůra z 1 citronu
- sůl a černý pepř
Suroviny na vařenou chobotnici:
- 1 syrová chobotnice (1-2 kg)
- 2 chemicky neošetřené citrony
- 1 malá bílá cibule, přepůlená
- 4 stroužky česneku
- 2 větvičky čerstvého rozmarýnu
- 1/2 hrnku bílého vína
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl na vaření
Na rozdíl od klasických mas na grilu vyžaduje chobotnice trochu více trpělivosti - nejprve ji musíme předvařit, až pak přichází na řadu grilování pro dokonalou texturu a kouřovou příchuť. Výsledkem je delikátní pokrm, který vypadá profesionálně a chutná ještě lépe. Kombinace s čerstvými zeleninovými složkami a aromatickým dresinkem s koriandrem a limetkou z něj dělá ideální letní jídlo pro slavnostní příležitosti.
Chobotnici můžete taky koupit předvařenou a ušetřit si spoustu práce. Často se prodávají třeba již předvařená chapadla, pak je grilování hračka :)
Chobotnici můžete taky koupit předvařenou a ušetřit si spoustu práce. Často se prodávají třeba již předvařená chapadla, pak je grilování hračka :)
Vaření chobotnice:
- Do velkého hrnce nalijeme vodu, osolíme a přidáme půlku citronu. Přivedeme k varu.
- V pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli, česnek a rozmarýn. Restujeme 3 minuty.
- Přidáme chobotnici, víno a šťávu z půlky citronu. Přikryjeme a dusíme 30 minut.
- Přeneseme do vroucí vody a vaříme 1,5-2 hodiny, dokud se nedá snadno propíchnout nožem.
- Vyjmeme, necháme vychladnout a osušíme utěrkou.


Další příprava v kuchyni:
- Připravíme bylinkový olej - smícháme olivový olej, oregáno, petržel, citrónovou kůru, sůl a pepř. Rozmixujeme a přecedíme přes plátno.
- Uvařenou chobotnici nakrájíme na porce (ukrojíme chapadla) a osušíme kuchyňskou utěrkou.
Chobotnice na grilu:
- Rozehřejeme gril na vysoký žár, cca 220 °C. Můžete použít grilovací rošt nebo litinovou desku.
- Chobotnici potřeme bylinkovým olejem.
- Grilujeme 2-3 minuty z každé strany, dokud není lehce opálená ze všech stran. Kůže pravděpodobně také v rohu praskne, což vůbec ničemu nevadí.
- Chobotnici necháme mírně vychladnout a nakrájíme na menší kousky.
- K chobotnici doporučujeme grilované avokádo s letní salsou.


Tipy na závěr:
- Chobotnici můžete koupit předvařenou - recept pak zabere jen 20 minut!
- Na bylinkový olej můžete použít i čerstvé bylinky - rozmixujte je v oleji a přeceďte přes plátno pro krásně zelenou barvu.
- Chobotnici při grilování často otáčejte - jde nám hlavně o zlatavou barvu.
- Pro intenzivnější chuť můžete chobotnici před grilováním marinovat v bylinkovém oleji 30 minut.
