Jehněčí kebab se zeleninou
Doba přípravy
do 60 min
Složitost
2/5
Postup
přímé grilování
Na našich stránkách Vám rádi přinášíme recepty z různých koutů světa. Zde od nás máte návod, jak si můžete i u Vás doma vyzkoušet turecký jehněčí kebab se zeleninou.
Ingredience
Počet porcí: 1
- 200 g vykostěných jehněčích beder nebo plece
- 1/2 stroužku česneku
- 1/4 hrnku plnotučného mléčného jogurtu
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- špetka soli
- 1/2 lžičky čerstvě nadrceného černého pepře
- 2 zralá oválná rajčata nebo malá kulatá rajčata
- 2 červené papriky
- 2 zelené papriky
- 1 cibule
- 1 chléb pita
Kuchyňská příprava:
- Maso nakrájejte na 2 cm kostičky.
- Oloupejte stroužky česneku a rozmačkejte je.
- V misce smíchejte s jogurtem, olivovým olejem, zrnky pepře, solí a černým pepřem. Přidejte jehněčí kostičky do jogurtové směsi a pečlivě jí maso obalte.
- Přikryjte misku a nechte jehněčí maso naložené v ledničce po dobu 6 hodin, jednou nebo dvakrát ho promíchejte.
- Po naložení vyjměte jehněčí maso z jogurtu a odstraňte přebývající marinádu.
- Omyjte rajčata a papriky a odstraňte stonky a semínka.
- Papriky nakrájejte na 2 cm čtverečky.
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na čtvrtky.
- Napichujte na jehlice v následujícím pořadí - červená paprika, cibule, maso, rajče a zelená paprika.
- To samé pořadí opakujte, až bude jehlice plná.
Příprava na grilu:
- Gril připravte na přímé vaření na cca 200 °C.
- Jakmile je gril předehřátý, potřete rošt olejem a všechny kebaby na něm rozmístěte.
- Zavřete poklop a jednou za čas kebaby otočte.
- Nechte je péct, dokud nebude jehněčí maso opečené a hotové. Trvá to 8-12 minut než se maso pořádně propeče.
- Vyndejte špízy z grilu. Sejměte z nich maso a zeleninu a vše dejte na talíř.
- Dejte pozor, aby zelenina byla rozdělena rovnoměrně.
- Ihned poté pokrm podávejte s pita chleby.