Pražma na grilu s arašídovou omáčkou
Ingredience
- 2 ks čerstvé pražmy
- 150 ml kokosového mléka
- 2 lžíce arašídového másla
- 1 limeta
- 1 lžíce kari koření
- 1 lžíce medu
- 4 jarní cibulky
- thai bird chilli papričky
- hrst pražených arašídů
- sójová omáčka
- sezamový olej
- sůl, pepř
Nejčastěji u nás seženete Pražmu královskou nebo Pražmu zlatou, jedná se ale o stejnou rybu – Mořan zlatý (Sparus aurata) španělsky nazývaný doráda. Tato ryba žije přirozeně ve Středozemním moři a je jednou z nejoblíbenějších díky svému masu.
V našem receptu při grilování pražmy použijeme pro usnadnění držák na rybu, který je poměrně univerzální a lze použít, ať už máte jakýkoliv zahradní gril, plynový, na uhlí nebo třeba peletový. Držák na rybu je skvělý pomocník, díky kterému se nemusíme bát roztrhání ryby nebo jejího přilepení na gril. Pražma má totiž i na rybu poměrně jemné maso. Jednoduše na roštu otočíte celý držák a ryba se Vám krásně ugriluje z obou stran. Pokud držák, mřížku nebo košík na rybu nemáte, na závěr receptu přinášíme tipy, jak pražmu grilovat i bez něj.
Alternativně lze rybu grilovat i na cedrovém prkénku nebo lze použít keramická deska na rybu. Cedrové prkénko dodá rybě lehkou chuť zauzení z doutnajícího dřeva. Prkénko stačí před grilováním na alespoň 30 minut namočit a následně přímo položit na grilovací rošt. Díky žáru z grilu pak začne prkénko lehce doutnat a dodá jemnou cedrovou chuť masu. Využít jej můžete na grilu na dřevěné uhlí, plyn i elektřinu. U peletového grilu efekt nebude tak výrazný, protože ryba bude lehce zauzená ze samotných pelet. U této metody ovšem potřebujete některý z grilů s poklopem, jako jsou třeba grily Weber nebo i jiné. Prkénko vám rybu od žáru odstíní a ryba se tak griluje nepřímou metodou.
Příprava pražmy v kuchyni:
- Pražmy očistíme a pod tekoucí vodou zbavíme šupin.
- Na každé straně uděláme 2-3 zářezy.
- Do břišní dutiny dáme bílé části jarní cibulky a chilli. Pokud máte po ruce své oblíbené bylinky, můžete do ryby dát i rozmarýn, tymián nebo bazalku.
- Ryby dáme do mísy, polijeme směsí sójové omáčky a sezamového oleje.
- Necháme minimálně půl hodiny marinovat, občas otočíme.
- Ryby umístíme do držáku a máme dorádu (pražmu) připravenou na gril.
- V rendlíku si připravíme arašídovou omáčku – smícháme kokosové mléko, arašídové máslo, med, kari koření, šťávu z limety a dochutíme sójovou omáčkou. Přivedeme krátce k varu. Výsledná chuť by měla být sladko-kyselá, případně dochutíme dle potřeby.


Jak grilovat pražmu?
- Gril rozpálíme na vysoký žár okolo 220 °C, přímé grilování. Ujistíme se, že máme grilovací rošt čistý.
- Držák na ryby s pražmou položíme do rozpáleného grilu, gril zaklopíme a grilujeme 7-10 minut z obou stran, dokud ryby nechytnou pěkně opečenou barvu z obou stran.
- Hotové ryby necháme chvilku odpočinout mimo žár.
- Sloupneme z pražmy kůži, odstraníme co nejvíc kostí a naporcujeme.
- Servírujeme na připravené arašídové omáčce.
- Ozdobíme jarní cibulkou, arašídy a chilli.


Tipy na závěr:
- Nemáte-li držák na ryby, nezoufejte – pražmu zvládnete ugrilovat i tak :) Základem je čistý grilovací rošt a pražma bohatě potřená olejem. Ryba se ze začátku na gril přichytí, ale po vytvoření křupavé kůrky se sama od grilu oddělí – to je náš signál pro otočení. Otáčíme pouze jednou, pomocníkem nám bude široká obracečka.
- Další variantou nemáte-li držák na ryby, jsou jednoduše plátky citrónu. Rozložte plátky citronu na grilovací rošt a na ně položte samotnou rybu. Pražma se tak během grilování na rošt nepřichytí ale bude ležet na plátcích citrónů
- O něco jednodušší variantou je pražma na grilu v alobalu, kdy rybu připravíte v kuchyni stejně jako v receptu, ale následně ji zabalíte do hliníkové fólie. Doporučujeme kvalitnější fólií nebo rybu dát do dvou vrstev. Při grilování v alobalu nemusíte řešit riziko s přichycením ryby na rošt a dobře se s ní manipuluje. Nevýhodou ovšem je, že se ryba více dusí ve vlastní šťávě a marinádě. Nezískáte tak opečenou kůži.

