Menu
0
Váš košík je prázdný

Formy na bábovky Nordic Ware

Formy na bábovky Nordic Ware

Nordic Ware pomáhá s tvorbou dokonalých bábovek už více než 70 let a za tu dobu dosáhl skutečně precizního zpracování svých prémiových forem. Výsledkem jsou netradiční pečící formy, které jsou perfektně funkční i krásně stylové. Proto je dnes používá již více než 70 milionů domácností po celém světě.

Formy na bábovky Nordic Ware jsou vyrobeny z odlévaného hliníku, který disponuje skvělou tepelnou vodivostí a tím pádem zajistí rovnoměrné propečení těsta po celé ploše. Zároveň jsou formy na pečení Nordic Ware z vnitřní strany opatřeny nepřilnavým povrchem, proto není problém bábovku po upečení vyklepnout. Z vlastní zkušenosti můžeme potvrdit, že to jde krásně. I když jsou formy výrazně členité, bábovka skutečně skvěle drží tvar a plně zachová všechny detaily. Přesvědčit se můžete v našich vlastních receptech na bábovky, jak se nám to daří :)

Při výrobě se nejprve hliník roztaví při 650 °C a poté je během pár sekund vtlačen do odpovídající formy, ve které rychle ztuhne. Právě díky výborné tvárnosti hliníku lze vyrábět formy i s velmi drobnými detaily. Po ztuhnutí hliníku se forma otevře a pevný hliník je následně postupně strojově i ručně opracován. Nakonec hliník dostane ochranný postřik proti korozi a z vnitřní strany nástřik nepřilnavého povrchu.

Formy na bábovku Nordic Ware a jejich vlastnosti v bodech

  • hliníkové formy na bábovku
  • formy na bábovku s nepřilnavým povrchem zevnitř
  • vhodné do trouby do teplot 200 °C
  • 10 let záruka
  • vyrobeno v USA - americké formy na bábovku

Značka Nordic Ware a jeji historie

Rodinnou firmu Nordic Ware založil v roce 1946 v USA ve městě Minneapolis metalurgický inženýr se švédskými kořeny David Dalquist spolu se svou ženou Dorothy. Zpočátku značka vyráběla vybavení pro tvorbu skandinávské kuchyně, které v Americe dosud chybělo. První zásadní přelom nastal v roce 1950.

Společnost Nordic Ware obdržela požadavek na vytvoření klasické bábovkové formy na tradiční Kugelhopf. Tato forma již sice na trhu byla přítomna, ale bývala vyráběna z těžkých materiálů a pro domácí použití nebyla příliš praktická. Nordic Ware měl zkušenosti s výrobou forem z litého hliníku, vyrobil ji proto ze stejného materiálu a vznikla tak první Nordic Ware bábovka. V roce 1960 ji ještě opatřil vlastním nepřilnavým povrchem a vytvořil tak dokonalou formu na bábovku, kterou pojmenoval Bundt a nechal si ji patentovat.

Nordicware formy se však pořádně proslavila až v roce 1966, kdy jí během tradiční americké soutěže v pečení jedna z účastnic použila a vytvořila ikonickou bábovku s otvorem uprostřed, kterou si zapamatoval celý národ. Pečící formy Nordic Ware se ihned staly fenoménem. 

Od té doby si Nordic Ware formy na pečení v různých podobách pořídilo více než 70 milionů domácností a v USA se každý rok 15. listopadu slaví National Bundt Day – volně přeloženo jako národní den bábovky (Bundt je v USA v podstatě synonymum pro bábovku). Nordic Ware nabízí širokou paletu vybavení pro pečení – formy na bábovky, formy na minibábovky, formy na biskupské chlebíčky, další tématické formy a mnoho dalšího. Zároveň svůj sortiment neustále modernizuje a postupně přidává nové tvary a barvy.

Velká většina výroby dodnes zůstává v americkém Minneapolis ve státě Minnesota, kde je i vývojové centrum firmy. Vše je tak stále na jednom místě – od vzniku nápadu až po expedici hotových výrobků. Stejně tak značka Nordic Ware dodnes zůstává ve vlastnictví rodiny Dalquistovy, dnes už její třetí generace.

Informace k údržbě a používání formy Nordic Ware

  • umývejte ručně teplou mýdlovou vodou (i před prvním použitím)
  • nedoporučuje se mytí v myčce na nádobí
  • nepoužívejte kovové drátěnky ani jiné kovové předměty (i na tužší usazeniny používejte třeba měkký kartáček)
  • výrobce nedoporučuje vymazávat běžnými oleji na vaření (slunečnicový, olivový)
  • vymazávání je doporučeno sádlem, přepuštěným máslem nebo k tomu určeným speciálním olejem ve spreji
  • lze také formu vysypat polohrubou moukou či kokosem
  • nepoužívejte při teplotách vyšších než 200 °C
  • formu naplňte vždy max do 2/3 jejího objemu