Vyzkoušejte si profesionální uzení s Weberem!

Jelikož Vám Topgrily neustále zprostředkovávají nové produkty Weber, na naší prodejně v Brně nyní najdete i profesionální udírny Weber Smokey Mountain Cooker. Pojďte se na ně s námi podívat.

Smokey Mountain Cooker jsou profesionální udírny z dílny Webera a jsou vyrobeny z těch nejkvalitnějších materiálů a se stejným množstvím chytrých vychytávek a funkcí, na které jste zvyklí u grilů Weber. Nabízeny jsou ve dvou velikostech, s průměrem roštu 47 cm a 57 cm. Kromě větší udící plochy nabízí větší udírna i další praktické vlastnosti, kterými menší udírna Weber nedisponuje.

Průvodce profesionálním uzením v udírnách Weber

Začneme tím, že udírnu Weber postavíme u Vás na zahradě. Jelikož má udírna zespodu tepelný štít, můžete ji umístit i na trávník a ten se díky tepelnému štítu nepoškodí. Ve spodní části udírny se nachází rošt na rozžhavené uhlí a brikety. Položte na něj speciální spalovací komoru na uhlí a poté do ní můžete vysypat rozpálené palivo. Poté nezapomeňte otevřít všechny průduchy v dolní části kotle, ať do udírny proudí dostatečné množství vzduchu a kyslíku.

Dále položte na kotel udírny Weber jeho středovou část s dvířky. Do středové části umístěte misku na vodu a naplňte ji vodou. To Vám zajistí velké množství stoupající páry na uzení. Nad misku s vodou můžete položit spodní udící rošt. O patro výš poté můžete dát druhý rošt na uzení, takže budete mít k dispozici skutečně velkou plochu. Pokud si přejete udit ještě větší množství potravin, doporučujeme využít závěsné háčky na uzení. Perfektní jsou především na uzení ryb či klobásek. Nad horní rošt již můžete posadit poklop udírny, otevřít v něm průduchy a dále pomocí nich regulovat teplotu v udírně. Dále už nezbývá nic jiného než čekat, dokud Vaše pokrmy nebudou správně douzené.

Pro většinu mas je správná teplota okolo 120 °C. Kontrolujte teplotu každých 15 minut a pomocí průduchů ji ovládejte. Při jejich zavření půjde teplota rychle dolů. S udržením nízké teploty Vám pomůže také voda nalitá v misce uvnitř udírny, nezapomeňte při uzení kontrolovat také její hladinu.

K přidávání paliva, ať už grilovacích briket či udících lupínků a špalíků, slouží snadno otevírací dvířka na stěně udírny. Pomocí kleští můžete kdykoliv jednoduše doplnit palivo do udírny a tím například silněji dochutit uzená jídla.

Další užitečnou vychytávkou udíren Weber je port pro teploměr na boku konstrukce. Gumovou dírkou můžete teploměr jednoduše protáhnout a neustále tak naprosto přesně kontrolovat teplotu uzených pochoutek.

Tipy pro uzení v udírnách Weber

  • oba grilovací rošty můžete k uzení používat současně
  • vždy uďte s uzavřeným poklopem
  • při každém zvednutí poklopu dojde ke snížení teploty uvnitř udírny a k prodloužení přípravy jídla o 15 až 20 minut
  • venkovní teplota má vliv na výkon udírny, například v zimě se prodlouží doba uzení
  • při vkládání dřevěných briket či udících lupínků zkontrolujte vodu v misce
  • uzení představuje skutečné dobrodružství, experimentujte s různými teplotami, dřevy a druhy masa
     

Po uzení

Udírnu pořádně vyčistěte, především udící rošty vydrhněte kartáčem s ocelovými štětinami. Jakmile budete mít udírnu vyčištěnou, nikam ji nemusíte přenášet. Ke všem svým udírnám totiž Weber dodává ochranný obal jako součást balení. Pod ním bude Vaše udírna vždy dobře skryta a zabezpečena před deštěm, sněhem, prachem či UV zářením.

Přijďte se k nám podívat na udírny Weber na vlastní oči. Pro Brno a okolí je největší Weber prodejce na kraji města, v Troubsku na ulici Jihlavská 2a. Pohodlně u nás zaparkujete a udírny si můžete prohlížet, jak dlouho si budete přát. Odborně vyškolený personál Vám samozřejmě vždy rád poradí, jak správně udit.